Ekonomik kriz nedeniyle bir sene öncesine oranla büyük belirsizliklerin olduğunu savunan Air France-KLM CEO’su Pierre-Henri Gourgeon geçtiğimiz hafta sendika temsilcileri ile biraraya geldi.
Air France-KLM kemer sıkma politikaları kapsamında işe alımlara yönelik 2008 yılında alınan dondurma kararı devam edecek. Kış ayında sınırlandırılan uçuş sayısında, önümüzdeki yaz döneminde yeniden bir kısıtlama gerçekleştirilecek.
Air France-KLM en büyük iki rakibi Lufhansa ve IAG (British Airways-Iberia) karşısında rekabet gücünü kaybetmeye başlamasını gerekçe göstererek her yıl 700-800 milyon euro ek tasarruf yapmayı planlıyor.
Pierre-Henri Gourgeon bir süre önce yaptığı farklı bir açıklamada da, geleneksel havayolu şirketlerinin karşısındaki en büyük tehdidin ucuz havayolu şirketleri olduğunu dile getirerek,
"Bizi sürekli olarak fiyat indirimine zorluyorlar. Fiyat fiyat farkı yüzde 30’u aştığında, pazar payı kaybediyoruz" diyen Gourgeon, Körfez havayollarının da ciddi bir tehdit oluşturduklarına dikkat çekmiş, bu şirketlerin devletten çok büyük oranda teşvik aldıklarını ifade etmişti.
Çin’de 3 ortağı olan Air France-KLM önümüzdeki günlerde China Airlines, Aerolinas Argentinas, Endonezya Havayolları Garuda, Lübnanlı Ortadoğu Havayolları ve Suudi Arabistan Havayolları ile ortaklık görüşmeleri yapmayı planlıyor.
Avrupa içi uçuşların ise yüzde 80’i ucuz havayollarının elinde. Ucuz havayolu şirketlerinin 2013 yılından itibaren dünya genelindeki uçuşların yüzde 50’sini gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Daha uzun mesafelerde ise Ortadoğu havayolları şirketlerinin büyük şirketleri geride bırakması bekleniyor. Bunun nedeni ise petrol zengini devletlerin kendi havayollarını desteklemeleri, bu havayollarının sahip olduğu modern uçak filoları, Avrupa ve Uzak Doğu arasındaki geniş hizmet ağları yer alması gösteriliyor.
Hava yollarında yükselen havayolu şirketleri olarak Ryanair; China Southern; Emirates (Dubai); Southwest (ABD); Etihad (Abu Dhabi); EasyJet; China Eastern gösteriliyor.
Yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyan havayolu şirketleri ise Air France-KLM; Lufthansa; British Airways; Delta; American; United; Continental; Iberia; Air China; Aeroflot.
Riskli durumda olanlar: CSA (Çek Cumhuriyeti); Japon Havayolları; SAS (İskandinavya); Aer Lingus (İrlanda); TAP (Portekiz), LOT (Polonya) gibi havayolları büyük şirketlerle rekabet edebilmek için yaçok küçükler; ya da Japon Havayolları gibi büyük borç içindeler