spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Fransa’daki grev hazırlığı uçuşları iptal ettirdi

Seçtiklerimiz

Hava trafik kontrolörlerinin emeklilik reformu teklifini protesto etmek amacıyla 1 Mayıs’ta greve gidecekleri uyarısında bulunmaları üzerine Fransa’daki bazı havaalanlarından uçuşların aksamasını önlemek amacıyla uçuşları iptal etmeleri istendi.

Endüstriyel eylemin sadece yerel havayolları tarafından gerçekleştirilen uçuşları değil, aynı zamanda ülkenin hava sahası üzerinden geçen uçuşları da etkilemesi bekleniyor.

Fransa’daki sivil havacılık yetkililerine göre, Charles de Gaulle, Beauvais, Paris Orly havalimanlarının yanı sıra Lyon, Toulouse, Marsilya, Bordeaux, Nantes ve Nice havalimanlarının da grevden etkilenmesi ve Fransa’ya iniş ya da kalkış yapmayan uçuşların da etkilenmesi bekleniyor.

Fransız protestocular, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılması nedeniyle bir kez daha endüstriyel eylem başlatacak ve çoğu sendika, insanları Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un emeklilik yaşıyla ilgili önerisini protesto etmek için Pazartesi günü sokaklara çıkmaya çağırıyor.

Yetkililer grevin 30 Nisan Pazar akşamından 2 Mayıs Salı sabahına kadar kesintiye neden olacağı konusunda uyarıyor. Sivil havacılık otoritesi (DGAC) havayolu şirketlerinden Pazartesi günü Orly Havaalanında yapılması planlanan uçuşların yüzde 33’ünü, Beauvais ve Charles de Gaulle’de ise yüzde 25’ini iptal etmelerini istedi.

Ayrıca Marsilya, Lyon, Bordeaux, Nantes ve Toulouse’daki uçuşların yüzde 33’ünün, Nice’dekilerin ise yüzde 25’inin iptal edilmesi gerekiyor.

Durum ve etkilenen bölgelerin ne kadar geniş olabileceği göz önünde bulundurularak, yolculardan mümkünse uçuşlarını ertelemeleri ve önceden bilgi almak için hava yolculuğu hizmet sağlayıcılarıyla iletişime geçmeleri isteniyor.

Fransa’ya her gün yaklaşık 3.300 uçak iniş kalkış yapmakta ve 3.700 uçak da ülkenin hava sahasından geçiyor. Avrupa’nın merkezindeki konumu nedeniyle Fransa üzerinden geçen uçuş sayısı oldukça yüksektir ve Fransız hava trafik kontrolörleri greve gittiğinde bu ‘aşırı uçuşlar’ da etkilenmektedir.

AB Hava Güvenliği ve Seyrüsefer Örgütü Eurocontrol’ün verileri, 1 Mart-9 Nisan tarihleri arasında İspanya’daki uçuşların yüzde 15’inin rötar yaptığını, bunların büyük bir kısmının da fazla uçuşlar olduğunu, iptallerin ise yüzde 63 oranında arttığını ortaya koyuyor.

İspanya’nın yanı sıra Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık’ta da uçuş iptalleri yüzde 15 oranında gerçekleşirken, bunların büyük çoğunluğunu yine üst uçuşlar oluşturdu.
Nisan ayında kaydedilen grevler nedeniyle on milyondan fazla yolcu gecikme ya da iptallerden etkilendi.

Bu yolcuların yaklaşık yarısının Fransız hava sahasından geçen bir uçuşta bulunmuş olması muhtemeldir.

EasyJet’in CEO’su Johan Lundgren’e göre hava trafik kontrolörlerinin grevinin bölgeye seyahatleri etkilemesi bekleniyor ve Lundgren yetkilileri konuyla ilgilenmeye çağırarak turistlerin muhtemelen Avrupa dışında başka yerlere gidebileceği uyarısında bulundu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika