spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Fransa kısa mesafeli uçuşları yasakladı

Seçtiklerimiz

Fransa, havayolu emisyonlarını azaltmayı amaçlayan bir kararla, trenle iki buçuk saatten daha kısa sürede kat edilebilecek kısa güzergahlarda iç hat uçuşlarını resmen yasakladı.

Fransa, havayolu emisyonlarını azaltmayı amaçlayan bir kararla, trenle iki buçuk saatten daha kısa sürede kat edilebilecek kısa güzergahlarda iç hat uçuşlarını resmen yasakladı.

Salı günü yürürlüğe giren değişiklik, Paris ile Nantes, Lyon ve Bordeaux gibi bölgesel merkezler arasındaki hava yolculuklarını büyük ölçüde ortadan kaldıracak ve aktarmalı uçuşlar bundan etkilenmeyecek.

Boulder’daki Colorado Üniversitesi’nde çevre çalışmaları başkanı olan Max Boycoff, Fransız yasasının dünyanın dört bir yanındaki hükümetler için bir test örneği olacağını söyledi.

El Cezire’ye konuşan Boycoff, “Bu maddi etki oldukça az olsa da – küresel emisyonların sadece yüzde 2’si havacılıktan kaynaklanıyor – sembolik olarak çok fazla satın alma etkisi var.

Bunun şu anda yaptığımıza benzer konuşmalara yol açması, başka yerlerde emisyonların azaltılması için başka olanaklar yaratabilir” dedi.

Demiryolu seyahatinin, uçuşlara kıyasla hidrokarbon emisyonlarının yaklaşık üçte birini temsil ettiğini belirtti.

Boycoff, “Her şey sayılır ve bir yerden bir yere nasıl gittiğimiz önemlidir ve ulaşım genel olarak küresel emisyonların dörtte biri ile yüzde 30’u arasında bir yere katkıda bulunmaktadır.

Bu da iklim politikası eyleminin gücünü göstermektedir” dedi.

Havayolu şirketlerinin itirazı

Tedbirin 2021 iklim yasasında yer almasına ve halihazırda uygulamada olmasına rağmen, bazı havayolları Avrupa Komisyonu’ndan bunun yasal olup olmadığını araştırmasını istemişti.

Yasa, aynı güzergâhtaki tren seferlerinin, aksi takdirde havayoluyla seyahat edecek yolcuların ihtiyaçlarını karşılamak için sık, zamanında ve iyi bağlantılı olması ve yolcu sayısındaki artışı absorbe edebilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sektör grubu airlines for Europe’un (A4E) geçici başkanı Laurent Donceel, hükümetlerin havayolu emisyonları konusunda “sembolik yasaklar” yerine “gerçek ve önemli çözümleri” desteklemesi gerektiğini söyledi.

A4E, jet yakıtından fosil olmayan kaynaklara geçişi ve batarya ya da hidrojenle çalışan uçakların kullanılmasını içeren 2050 yılına kadar net sıfır stratejisinin altını çizdi.

Bu adım, Fransız politikacıların özel jetlerden kaynaklanan emisyonların nasıl azaltılacağını tartıştığı bir dönemde geldi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika