spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Finnair CEO’su Topi Manner: Sürdürülebilirlik DNA’mızda var

Seçtiklerimiz

Hükümetler sektördeki toparlanmayı hızlandırmak için daha ne yapabilir?

Çalışma ortamımızda daha fazla öngörülebilirliğe ihtiyacımız var ve hepsi seyahat kısıtlamalarına bağlı. Bastırılmış talebin orada olduğunu gördük, ancak seyahat kısıtlamaları, 2021 yıl sonunda gördüğümüz gibi çok kısa bir sürede bile seyahat talebini etkilemeye devam ediyor. Omicron varyantı, birçok ülkenin seyahat kısıtlamalarını yeniden getirmesine yol açtı. hem hava yolcuları hem de havayolları için zorluklara neden oldu.

Pandemi endemik hale geldiğinden, seyahat kısıtlamaları amaçlarına hizmet etti ve hükümetler şimdi seyahat özgürlüğünü yeniden sağlamalı.

Kriz, havayolunuzu ve stratejinizi temelden değiştirdi mi yoksa sadece operasyonlarınızda ve planlarınızda bir duraklama mı oldu?

Stratejimizin temelleri değişmedi. İşlettiğimiz kısa kuzey rotası, Avrupa ve Asya arasında hızlı ve verimli bağlantılara olanak sağlıyor ve aynı zamanda geleceğimiz için sürdürülebilir bir temel sağlıyor.

Sürdürülebilirlik her zamankinden daha önemli ve pandemi sırasında sürdürülebilirliğin sosyal, ekonomik ve çevresel yönlerinin ne kadar sıkı bağlantılı olduğunu gördük.

Son iki yılda daha küçük, daha hızlı ve daha odaklı bir havayolu haline geldik. Pandemi bizi Kuzey Atlantik rotalarına daha fazla odaklanmaya yöneltmiş olsa da, Asya pazarlarımızın çoğu henüz açılmamış olsa da, Avrupa-Asya stratejimize bağlıyız. Ayrıca, modern bir premium deneyim sunmaya kendimizi adadık ve bu, dijital hizmetler de dahil olmak üzere müşteri deneyimimize yatırım yapmak anlamına geliyor.

İleride, daha az iş seyahati veya daha az uzun mesafe seyahati gibi trafik kalıplarının ve yolcu segmentlerinin değişeceğini düşünüyor musunuz?

Hepimiz sanal araçlarla çalışmayı öğrendiğimiz için, iş seyahatinin bazı bölümleri (tanıdık meslektaşlarla şirket içi toplantılara yapılan kısa mesafeli seyahatler gibi) tam olarak geri dönmeyebilir. Ancak yine de müşterilerinizi, kendi ekiplerinizi ve ortaklarınızı yüz yüze görmeniz gerekir. Bu, neler olup bittiğini görmek ve hissetmek için hedef pazarlarınızı ziyaret etmekten bahsetmiyor. İş seyahatlerinin çoğu dayanıklıdır ve bu yeni temel çizgiden itibaren büyümeye başlayacaktır.

Boş zaman seyahatinde gördüğümüz önemli bir eğilim, birinci sınıf eğlencedir. İnsanlar, varış noktası, otel veya gemideki gerçek seyahat deneyimi olsun, yolculuklarına biraz daha fazla yatırım yapmak istiyor.

İddialı çevresel hedefleriniz, geliştirilmiş motorlar, uçak gövdeleri ve daha sürdürülebilir yakıt üretimi gibi üçüncü taraflara ne ölçüde bağlı?

Havacılığın iklim sorununu çözmek, endüstriler arasında işbirliğini gerektirir. Örneğin, sürdürülebilir yakıtların veya elektrikli havacılığın geliştirilmesini ele alalım.

Havacılığı karbondan arındırmak, fizik yasaları bize karşı olduğundan, karayolu taşımacılığını karbondan arındırmaktan çok daha zordur. Hiç kimse bu sorunları tek başına çözemez.

Elektrikli havacılık için bir İskandinav işbirliğine dahiliz ve ayrıca sentetik yakıt pilotlarında Lappeenranta Teknoloji Üniversitesi’ni destekliyoruz. 2020’de, işimizin uzun vadeli sürdürülebilirliğini destekleyen girişimlere yatırım yapmamızı sağlamak için ana sözleşmemizi değiştirdik, bu nedenle sürdürülebilirlik artık DNA’mıza dahil edildi.

Havayollarının diğer iş kararları yerine çevresel hedeflere öncelik vermesi tehlikesi var mı?

Avrupa’daki tüm havayolları için çevresel maliyetleri artıran ve bu parayı diğer girişimlerden alan yeni düzenleme ile uyum maliyeti kesinlikle artıyor.

Ancak sürdürülebilirlik gerçekten tüm karar alma süreçlerine entegre edilmelidir, ayrı bir gündem maddesi olamaz. Çoğu durumda, çevre için anlamlı olan, işletme için de mantıklıdır – yakıt verimliliği iyileştirmelerinde olduğu gibi.

Bir başka örnek de yemek israfı. Gıda israfını azaltma hedefimiz var ve bu hedefe ulaşmak sadece çevresel performansımızı desteklemekle kalmadı, aynı zamanda maliyeti düşürdü.

Çeşitlilik neden önemlidir ve iş için en iyi kişiyi bulmaktan neden farklıdır?

Farklı ekiplerin daha üretken olduğu kanıtlanmıştır. Ekipte farklı geçmişlere sahip olduğunuzda, fikirlerde ve yeniliklerde daha fazla çeşitlilik elde edeceksiniz ve müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarını daha iyi anlayacaksınız.

Çeşitlilik ile “iş için en iyi kişiyi bulmak” arasında bir çelişki olduğunu gerçekten görmüyorum. Çeşitlilik taahhüt ettiğimiz bir ilke ve değerdir, kota bazlı bir işe alım kriteri veya benzeri bir şey değildir. Tüm çalışanlarımızın çeşitliliğin ne olduğunu anladığından emin olmalıyız. Bu, birbirimize saygı duymakla ve yaptığımız her şeyde saygınlıkla ilgilidir.  

Hangi yeni teknolojiler sizi özellikle heyecanlandırıyor?

Sentetik yakıtlar ve X’e giden güç [fazla yenilenebilir elektriği alıp diğer enerji biçimlerine dönüştürmek] çok ilginç ve bunların etrafında birçok yeni girişim var.

Bir pilot tesisin ana hammadde olarak yakındaki bir çimento tesisinden gelen CO2’yi ve başka bir fabrikanın üretiminden gelen fazla hidrojeni kullanacağı Finlandiya’daki LUT üniversitesi tarafından yürütülen bir fizibilite çalışmasını destekliyoruz. Bunlar, bir sentez işleminde bir araya getirilerek, sonuç olarak sentetik metanol elde edilir, bu da örneğin sentetik, emisyonsuz ulaşım yakıtlarına daha fazla işlenebilir.

Bir havayolunun, süreçler ve düzenlemeler tarafından da ağırlaştırılan, güvenliğin ön planda tutulduğu bir sektörde yenilikçi olması ne kadar zor?

Havacılıkta kesinlikle yeniliğe yer var. Pandemi sırasında birçok alanda yeni çalışma yöntemleri bulmamız gerekti. Birçok süreci basitleştirdik, şirket içi ve ortaklarımızla işbirliğini sıkılaştırdık.

Örneğin, uçuşlarımızın CO2 emisyonlarını azaltmak için birlikte daha iyi çalışabilmemiz için Finlandiya Hava Seyrüsefer Hizmetleri sağlayıcısıyla bir uçuşun farklı aşamalarındaki yakıt tüketimine ilişkin bilgileri paylaşmaya başladık.

Güvenlik her zaman birlikte yapıldığından, veri paylaşımını içerdiğinden ve her zaman sürekli iyileştirme zihniyeti olduğundan, güçlü bir güvenlik kültürü aslında inovasyon için güçlü bir temeldir. Bunlar inovasyon için de gerekli niteliklerdir.

Genel olarak, önümüzdeki yıllarda havacılık için en büyük zorluk veya fırsat olarak ne görüyorsunuz?

Hava bağlantılarının yarattığı sosyal ve ekonomik faydanın hizmet verdiğimiz toplumlara fayda sağlamaya devam edebilmesi için havacılığın iklim sorununu çözmek.

Kültürleri birbirine bağlamanın, yüz yüze görüşmenin, birbirimizi daha iyi anlamayı öğrenmenin, güven inşa etmenin ve birlikte deneyimleri paylaşmanın büyük faydalarını kaybetmeyi göze alamayız. Tüm havayolları pandemi tarafından finansal olarak yükleniyor ve havacılığın karbondan arındırılmasına yatırım yapmaya devam etmenin yollarını bulmalıyız. CO2 emisyonlarımızı azaltmaya kararlıyız, ancak aynı zamanda bizimle birlikte çalışacak müşterilere ve hükümetlere ihtiyacımız var.

Bir havacılık lideri olarak, bu krizden çıkarılması gerektiğini düşündüğünüz en büyük dersler nelerdir?

Çok var. Örneğin, virüsün genetik kodunun pandeminin başlarında araştırmacılarla paylaşıldığı ve aşıların rekor sürede başarılı bir şekilde geliştirilmesine yol açtığı zaman olduğu gibi, verilerin açık paylaşımının inovasyonda atılımlara nasıl yol açabileceği. Veya küresel aşılama hamlesinde gördüğümüz gibi, inovasyonu geniş ölçekte uygulamak için özel-kamu işbirliğinin nasıl kullanılabileceği. Bu örneklerin her ikisi de havacılığın karbondan arındırılmasında önemli bir kullanım olabilir.

Ama aynı zamanda, ne yazık ki, korku karşısında özgürlüğün ne kadar kırılgan olduğunu ve duvarlar ve bölünmeler inşa etmekte ne kadar hızlı olduğumuzu da öğrendik. Ve sökülmeleri ne kadar uzun sürüyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika