spot_img
spot_imgspot_img
24 C
İstanbul
Pazar, 8 Eylül 2024

F-35’in kaderi bu zirvede belirlenecek

Seçtiklerimiz

Normal şartlarda yılda iki kez gerçekleştirilen Savunma Sanayi İcra Komitesi, 16 milyar dolarlık F-35 savaş uçağı projesinde yaşanan kriz ve yaklaşık 4 milyar dolara mal olması beklenen genel maksat helikopter ihalesini görüşmek için 22 Mart’ta olağanüstü toplanacak.

 

Türkiye’nin de üreticileri arasında olduğu F-35 projesinde ABD’nin hayati önem taşıyan kodları ve kritik teknolojileri vermeye yanaşmaması iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı. ABD’de 13 Nisan’da gerçekleştirilecek kritik toplantı öncesi Ankara da pozisyonunu belirleyecek. Ayrıca TSK’nın da ihtiyaçları dahil 109 helikopterin alımı için açılan ve yıllardır bitirilemeyen ihalenin de bu kez sonuçlanması bekleniyor.

 

Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında en önemli gündem maddesi geleceğin avcı uçağı olarak tasarlanan F-35 projesi olacak. 16 milyar dolarlık projede Türk tarafı, defalarca Amerika’nın kapısını çalarak bu kadar büyük para yatırdığı uçağın uçuş kodlarını istedi. Fakat ABD Savunma Bakanlığı Pentagon bu talebi geri çevirdi. Amerika’nın savaş jetlerine ait kodları vermemesi ve yazılıma dair teknolojiyi paylaşmaması Türkiye’yi tedirgin ediyor. Yaklaşık 100 uçak almayı planlayan Ankara, kodlara sahip olmadığı takdirde uçaklara gerçek anlamda hakim olunamayacağına dikkat çekiyor. Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Koşaner, bu tarihi projeyle ilgili nihai kararı verecek. Nisanda Pentagon’da yapılacak toplantı öncesi Türkiye’nin izleyeceği yol haritasını belirleyecek. Savunma kulislerinde Ankara’nın Washington’a ‘kod’lar konusunda net bir mesaj yollayacağı dile getiriliyor. Öte yandan F-35’in üreticileri arasında yer alan İngiltere’nin de ABD’nin uçuş kodlarını paylaşmaması nedeniyle projeden çekilebileceği konuşuluyor.

 

Türk savunma tarihinin en büyük hazır alım projelerinden biri olan genel maksat helikopter ihalesi de toplantının iki numaralı gündem maddesi olacak. Aralık ayında toplanan ve Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Koşaner’in katıldığı komite toplantısında ihaleyle ilgili sonuç çıkmamıştı. Türkiye’nin alacağı 109 helikopter için İtalyan AgustaWestland ve Amerikan Sikorsky yarışıyor. İki dev firma 5 milyar dolar bandında direnirken, Türk tarafı 3,5 milyar doların üzerine çıkmaya yanaşmıyor. Son toplantıda Erdoğan ve Koşaner 5 milyar doların ödenmesinin mümkün olmadığını ilgili taraflara net bir şekilde ifade etmişti. Sikorsky, Türkiye’ye T-70 Blackhawk modelini önerirken, Agusta’nın masaya koyacağı model ise TUHP 149.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika