Radyasyon sızıntısının ardından bölge ülkeleri Güney Kore, Tayland, Singapur ve Filipinler, Japon gıda ürünlerinde radyasyon ölçümü yapılacağını açıkladı. Asya ve Avrupalı birçok havayolu şirketi Tokyo seferlerini durdurdu. Alman Lufthansa, Çinli Air China ve Tayvan’ın EVA havayolları bunlar arasında. Avrupa’nın en büyük havayolu şirketi Air France-KLM, Tokyo’daki çalışanlarını başkent dışına çıkaracağını duyurdu. Havayolları dışında çok sayıda uluslararası şirket de çalışanlarını ülkeyi terk etmeleri ya da Tokyo dışında bir yere gitmeleri konusunda uyardı. ABD ordusu da Japonya’daki iki üssünde düşük seviyede radyoaktivite tespit edilmesi sebebiyle askeri personelden mümkün olduğunca açık hava faaliyetlerinden kaçınmasını istedi.
Halk bölgeyi, yabancılar ülkeyi terk ediyor
Tokyo’da binlerce kişi ülke dışına çıkmak için havaalanlarına akın etti. Ancak birçok havayolu şirketinin Tokyo seferlerini iptal etmesi sebebiyle uçaklarda yer bulunamıyor. Yüzlerce anne, çocuğuyla birlikte Sendai başta olmak üzere santrale yakın kentlerden kaçıyor. Bölgeden otomobille ayrılmak isteyenler benzin istasyonlarında kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluşturdu.
Türk Büyükelçiliği’nden seyahat uyarısı
Türkiye dahil birçok ülke seyahat uyarısında bulundu. Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği, Japonya’da yaşayan Türk vatandaşlarına, sızıntının meydana geldiği Kanto bölgesi dışına çıkmaları çağrısı yaptı. Alman ve Fransız büyükelçilikleri vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İngiltere, İtalya ve Hollanda gerekli olmadıkça Japonya’ya gidilmemesi tavsiyesinde bulundu. Avusturya, Tokyo’daki büyükelçiliğini güneydeki Osaka kentine taşıma kararı aldı. Japonya Başbakanı Naoto Kan ise "Sızıntının yayılmasını önlemek için her şeyi yapıyoruz. Sakin olun." diyerek itidal çağrısı yaptı.