spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Erdoğan’dan imalı başsağlığı

Seçtiklerimiz

Temenni ederiz ki kazadır
       
       
Uçakta Kaçinski’nin yanı sıra çok sayıda üst düzey askeri ve sivil yetkilinin bulunması soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Uluslararası gözlemciler, suikast olasılığına dikkat çekerken, Başbakan Erdoğan da konuyla ilgili açıklamasında, olayın bir kaza olduğu temennisini dile getirdi ve imalı bir göndermede bulundu. Erdoğan konuyla ilgili değerlendirmesinde, Polonya ve Rusya ile halklarına başsağlığı diledi ve “Yolcuların tamamı bu uçak kazasında öldüler. Gerek Polonya cumhuriyetine ve halkına başsağlığı diliyorum. Aynı şekilde Rusya Federasyonu’na da. Temenni ederiz ki bir kaza olarak gerçekleşmiştir” dedi. İşte kazayla ilgili soru işaretleri ve ilginç tesadüfler:
       
        İşte soru işaretleri
       
        * YOLCU LİSTESİ: Neredeyse devletin tüm zirvesinin aynı anda uçakta olması ‘sabotaj’ iddialarını güçlendirdi.
       
        * KAZANIN YERİ: Kazanın ‘Katin Katliamı’nın yaplıdığı yerde olması ise acı bir tesadüf oldu. Ülkenin efsanevi lideri Leh Walesa, “Bu, Katin’den sonra ikinci büyük felaket. Burada kafamızı kesmek istemişlerdi, şimdi yine aynı yerde Üçüncü Polonya Cumhuriyeti’nin çiçeği öldü” dedi.
       
        * ZAMANLAMA: Kaza, Polonya ile Rusya arasındaki gergin ilişkilerin ısınmaya başladığı dönemde oldu. Kaçinski ve ikiz kardeşinin döneminde bozulan ilişkiler, yeni başbakanla birlikte iyileşme sürecine girmişti.
       
        * SUİKAST ŞÜPHESİ: Kazanın yeri, kurbanları ve zamanlaması akıllarda soru işareti yarattı. Uluslararası gözlemciler, bunun bir suikast olup olmadığı sorusunu yöneltiyor.
       
        ‘İKİNCİ KATİN KATLİAMI’
       
        Polonya’nın devlet zirvesi, İkinci Dünya Savaşı’nda rehin alındıktan sonra Stalin’in emriyle Katin Ormanı’nda katledilen 22 bin Polonya askerinin ölümünün 70’inci yıldönümü anısına inşa edilen anıtın açılışına katılmak için Rusya’ya hareket etmişti. Polonya basını ölenler arasında Katin katliamında hayatını kaybedenlerin torunlarının ve çocuklarının da olması nedeniyle kazaya “İkinci Katin Katliamı” adını verdi.
       

       

Rusya ile araları bozuktu
       
        Rusya ile Polonya arasındaki ilişkiler ABD’nin Avrupa’ya kurmak istediği füze kalkanı projesiyle kopma noktasına gelmişti. Polonya, Çek Cumhuriyeti ile birlikte füze kalkanı konusunda Bush yönetimi ile mutabakata varmış, hatta bir ön anlaşma bile imzalamıştı. Buna sert tepki gösteren Rusya Genelkurmay Başkanlığı da Polonya’yı “Hedef olursunuz” diye tehdit etmişti. Obama’nın iktidara gelmesiyle füze kalkanı askıya alındığından son dönemde iki ülke arasındaki tansiyon bir nebze düşmüştü

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika