spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Emniyetin Gözü, `Havacılık Şube Müdürlüğü`

Seçtiklerimiz

Son olarak dün Sultangazi`de yasadışı sol bir örgüte operasyon düzenlendi. `Şafak` baskınına polis helikopteri de katıldı. 3 kişi gözaltına alındı, bolca örgütsel döküman ele geçirildi.

Operasyonun `havalı` ayağını gerçekleştiren ise İstanbul Havacılık Şube Müdürlüğü oldu. İşte son yıllarda büyük operasyonlara destek veren o şube ve faaliyetleri:

Havacılık Şube Müdürlüğü, 1983`te ordunun hibe ettiği bir helikopterle kuruldu. Bugün, son teknolojiyle donatılmış üç helikopterle polisin en büyük destekçilerinden. Şubede 40 personel görev yapıyor. Kaptan olarak 8 pilot var. 5`i emniyet müdürü rütbesinde, 3`ü komiser. Sloganları `Emniyeti Göklere Çıkardık`. Şube helikopterleri 2010`da 408 uçuşla birlikte 648 saat havada kaldı. 132 operasyonda 246 saat karadaki meslektaşlarına destek verdi. Helikopterler eylemlerde de 35 saat görev yaptı. En çok mesai, 90 saatle `terörü önlemeye` yönelik.

Helikopterlerdeki kameralar termal özelliğe sahip. Sıcaklık farkına göre görüntü alabiliyor. Özellikle gece baskınlarında polisin büyük yardımcısı. Kameralarla ormanlık alana kaçan birinin saklandığı yer, vücudundaki ısıdan belirleniyor. Isı farkından dolayı yeni terk edilmiş bir araçla, park edilmiş araç ayırt edilebiliyor.

Havacılık Şube Müdürü Pilot Uygar Elmastaşı, dünyada kullanılan bir sistem için çalışmaların sürdürdüğünü belirtti: `Aranan plaka ya da şahsın yüz bilgileri bu sisteme adapte edilecek. MOBESE merkezine aktardığımız görüntüyle, aldığımız görüntüyü karşılaştırarak aranan şahıslar ya da plakalar profilinde olup olmadığının tespiti yönünde gelişmeler olacağını tahmin ediyoruz` dedi.

ÖZELLİKLE geceleri polisten kaçan kişiler, helikopterin varlığından bile haberdar olmuyor. Bir stadyumu bile 1 kilometre uzaklıktan aydınlatacak 2 milyon mumluk güçlü ışığıyla, şüphelide şok etkisi yaratıyor.  Kıpırma şansı kalmayan şüpheliler, kıskavrak yakalanıyor.

Emniyet Müdürü Elmastaşı, `Helikopterler, gördüğü alanın genişliği sayesinde, yerde yaklaşık 20 polis ekibinin yapmış olduğu işi tek başına yapıyor` dedi.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika