spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Emirates, tamamen Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı motoru için zemin testini tamamladı

Seçtiklerimiz

Emirates, tamamen Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanan bir Boeing 777-300ER’de GE90 motorlarından birinin zemin motoru testini başarıyla tamamladı.

Zemin testi ve analizinin amacı, GE90 motorunun, performansını etkilemeden, Boeing 777-300ER veya GE90 motorunun çalıştırılması için uçak sistemlerinde herhangi bir değişiklik veya özel bakım prosedürleri gerektirmeden, özel olarak harmanlanmış SAF üzerinde tam olarak çalışabilme kabiliyetini göstermektir.

SAF, yakıtın kullanım ömrü boyunca karbon emisyonlarını %80’e kadar azaltır.

Zemin testi sonuçları şimdi, havayolunun bu hafta kalkış yapması beklenen tek motorda tamamen SAF kullanan ilk deneysel test uçuşunun yolunu açacak.

Test faaliyetleri, her bir yakıt türü altında yakıt sisteminin davranışını ve performansını daha iyi analiz etmek ve her bir motorun belirli çıktılarını karşılaştırmak için bir motorun tamamen SAF ve diğerinin geleneksel jet yakıtıyla çalıştırılması ve planlanan test uçuşu sırasında uçağın motor ve gövde yakıt sistemlerinin sorunsuz çalışmasını sağlamayı içeriyordu.

Dubai’deki son teknolojiye sahip Emirates Mühendislik Merkezi’nde yapılan zemin testi sırasında, uçak ilk olarak standart ön inceleme faaliyetlerinden geçti. Bunun ardından, sabit çalışma testi, önce Honeywell 331-500 yardımcı güç ünitesini (APU) %100 SAF ile çalıştırarak başladı.

APU daha sonra motorları çalıştırmak için SAF ile tam yük altına alındı. Sol motor, deneysel uçuş için kullanılacak ayarların aynısı kullanılarak tam güç aralığında çalıştırıldı. Bu, maksimum hız ve yoğunlukta çalışan tam uçuş profili sürelerinde rölanti, “kalkış” ve “tırmanış ayarlarını” içeriyordu.

Motorlar daha sonra 15 dakika boyunca “seyir” ayarlarında çalıştırıldı. Simülasyon sona erdikten sonra motorlar soğutulmuştur. Test yakıtlarının ayrılmasını sağlamak için yakıtlar ayrı yakıt tanklarında izole edildi. Zemin testinin tamamlanmasının ardından, inceleme, karşılaştırma ve analiz için motor verileri indirildi.

Dubai Airshow 2021’de Emirates, GE Aerospace ve Boeing, GE90 motorlarıyla çalışan bir Emirates 777-300ER’de tamamen SAF kullanarak bir test uçuşu gerçekleştirmek için bir program geliştirmek üzere bir Mutabakat Muhtırası (MoU) imzaladı.

Emirates, ortakları GE Aerospace, Boeing, Honeywell, Neste ve Marathon Petroleum Corp’un bir yan kuruluşu olan Virent Inc. ile 2022 yılı boyunca SAF yakıt karışımı testi konusunda çalışıyor.

Ortaklar, geleneksel jet yakıtıyla aynı kalite ve performans özelliklerine sahip bir karışım geliştirdiler ve zemin testi ve deneysel uçuş faaliyetlerini çevreleyen teknik analiz ve operasyonel gereksinimler üzerinde iş birliği yaptılar.

Bu girişimin sonuçları, sentetik yakıt karışımı bileşenleri ve biyo-yakıtlar hakkında ek veriler ve araştırma sağlayarak standardizasyonu ve %100 düşüşlü SAF’nin gelecekte onaylanmasını destekleyecektir.

Bir motor üzerinde yapılan başarılı denemenin ardından Emirates, bu karışımları ticari kullanım için onaylamak amacıyla motor gövde üreticileri ve SAF sağlayıcıları ile bu girişimleri geliştirmeye devam edecek. Şu anda SAF, geleneksel jet yakıtı ile %50’ye varan karışımlarda kullanım için onaylanmıştır.

Emirates, uzun süredir endüstrinin ve hükümetin SAF endüstrisinin gelişimini teşvik etme çabalarının destekçisi olmuştur ve SAF konuşlandırmasına katkıda bulunmak için girişimlere düzenli olarak katılmaktadır.

Jet yakıtı ile harmanlanmış SAF ile güçlendirilmiş ilk uçuşu, 2017 yılında Chicago O’Hare havaalanından bir Boeing 777 ile gerçekleştirildi.

Emirates, SAF ile çalışan ilk A380’ini Aralık 2020’de teslim aldı ve İsveç’in Biyo-yakıt Teşvik Programının desteğiyle, o yılın başlarında Stockholm’den yaptığı uçuşlar için 32 ton SAF aldı. Oslo’dan yapılan uçuşlar da SAF’ta hizmet vermeye başladı.

Emirates, dünya çapında SAF dağıtımını teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Yarın için Temiz Gökyüzü girişiminin Yönlendirme Komitesinde yer almaktadır. Havayolu ayrıca BAE hükümetinin bir SAF yol haritası ve BAE için WEF destekli Güçten Sıvıya Yol Haritası üzerindeki çalışmasına da katkıda bulunmuştur.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika