spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Dünyanın gözü İzmir’de olacak

Seçtiklerimiz

İzmir, 4 Haziran’da Avrupa’nın en büyük ölçekteki uluslararası havacılık gösterilerinden birine ev sahipliği yapacak. Türk Hava Kuvvetleri’nin 100. kuruluş yıldönümü nedeniyle Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda yapılacak olan "Türkiye Hava Gösterisi 2011" organizasyonunda çeşitli ülkelerden hava akrobasi timleri ve solo gösteri uçakları nefesleri kesecek. Dev organizasyon için 80 ülkenin Hava Kuvvetleri Komutanları da İzmir’e gelecek. İki gün sürecek halka açık gösterileri 10 binlerce kişinin izlemesi bekleniyor.

 

NATO’nun Libya operasyonunun komuta merkezi olmasının ardından, uluslararası havacılık gösterilerine ev sahipliği yapacak olan İzmir, böylece adını bir kez daha dünyaya duyuracak. Çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu ile turisti İzmir’e çekecek olan etkinliğe, 4 Haziran’da seçim mitingi için kente gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in de katılması bekleniyor.

 

Nefesler tutulacak

Dünyanın birçok ülkesinden son teknoloji ile donatılmış hava akrobasi timleri ve solo gösteri uçaklarının katılacağı organizasyonda ziyaretçilerden ücret alınmayacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, "Türkiye Hava Gösterisi 2011" etkinliğine katılacağını bildiren ülke sayısı Nisan ayı sonu itibariyle 14’e yükseldi. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Romanya, Polonya, Pakistan, Cezayir, Hırvatistan, Ürdün, Slovakya, Sırbistan ve Belçika’dan hava akrobasi timleri ve gösteri uçaklarının renk katacağı etkinlikte, Türk Hava Kuvvetleri’nin "Türk Yıldızları" ve "Solo Türk" gösteri timi de sahne alacak. En etkin ve güçlü savaş uçakları arasında yer alan F-16’nın manevra kabiliyeti ve Türk pilotlarının eğitim seviyesini sergileyecek "Solo Türk" adlı tim, etkinlikler kapsamında nefes kesici gösteriler icra edecek. Dünyada çok az sayıda F-16 solo gösteri uçağı bulunuyor. Türk timi 100. yıl kutlamalarında ilk gösterilerini geçtiğimiz günlerde sergilemişti. Gösteri timindeki uçağın tasarımında siyah, altın sarısı ve gümüş renkleri kullanılıyor.

 

Pilotlarla tanışma fırsatı

Etkinlik kapsamında tarihi uçaklar da bir gösteri sunacak. Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda havacılık konulu resim ve fotoğraf sergileri açılacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın 100. yılını anlatan "Göklerde Bir Asır" isimli görsel ve işitsel galeri ve askeri bando konseri de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Gökyüzünde ölüme meydan okuyan pilotlarla tanışmak ve fotoğraf çektirmek isteyen ziyaretçiler için özel etkinlikler düzenlenecek.

 

Silah ve Alkol Yasak

Gösterileri takip etmek isteyen engelliler için özel bölgeler ve engelli tuvaletleri kurulacak. Hava Kuvvetleri yetkilileri gösteri alanına silah ve alkollü içeceklerle girmenin yasak olduğunu, evcil hayvanlarla gelen ziyaretçilerin de içeri alınmayacağını bildirdi. İzleyici alanındaki yoğunluk nedeniyle bu alana bisiklet ve motosiklet de alınmayacak.

 

Dünya takip edecek

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Savunma ve Havacılık Dergisi’nde yayınlanan röportajında, Dünya Hava Kuvvetleri Komutanları Konferansı’na katılmak için İstanbul’a gelecek olan 80 ülkenin Hava Kuvvetleri Komutanı’nın 4 Haziran’da İzmir’de olacağını açıkladı. Komutanların 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda icra edilecek olan gösteriyi izleyeceği bilgisini veren Aksay, halka açık etkinliğin Avrupa’da son yıllarda gerçekleştirilen en büyük havacılık gösterilerinden biri olacağı ve tüm İzmirlilerin davetli olduğunu ifade etti. Aksay, etkinliğin amacını, Türk Hava Kuvvetleri’nin 100. yıldönümüne ulaşmanın onurunu, sevincini ve coşkusunu Türk milleti ile paylaşmak, gençlerin ve çocukların havacılığa olan ilgisini artırmak olarak açıkladı.

 

Kimler Katılacak

 

ÜLKE     /              UÇAK SAYISI     /              UÇAK TİPİ

Cezayir                               1                             C-130

Hırvatistan                         6                             PC-9

Fransa                  9+1 yedek                          Alpha Jet

Ürdün                                  2                            F-16 A/C

Pakistan                              1                           F- 16

Pakistan                              1                          JF-17

Pakistan              6+1 yedek                          K-8

Polonya               9+1 yedek                          TS-11

Polonya                               1                          CN-295

Romanya                            2                          IAR-99

Romanya                            1                         C-27

Sırbistan                              1                         AN-26

Slovakya                             1                          AN-26

Slovakya                             2                          MIG-29

İngiltere                              9+1yedek           HAWK

ABD                                     6+2 yedek          F-16

Almanya                             1                          EUROFİGHTER TYPOON

Belçika                               1                           F-16

Avusturya                          2 SAAB                J-105

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika