Profesör Lipunov, ‘2014 UR116’ adını verdiği meteorun acil bir tehlike teşkil etmediğini ancak Dünya’ya çarpması halinde 2013’te Rusya’ya düşen otobüs büyüklüğündeki meteordan bin kat daha fazla etkiye sebep olacağını açıkladı.
Rusya’nın Chelyabinsk şehrine düşen meteor kilometrelerce ötedeki binalara zarar vermiş ve camlarını patlatmıştı.
Rus bilim adamı, ‘2014 UR116’ büyüklüğündeki meteorların hacminin hesaplanmasının kolay olmadığını, etraflarına topladıkları parçacıklarla büyüklüklerinin sürekli değiştiğini söyledi. Vladimir Lipunov, keşfettiği meteorun varlığının bilim adamlarının dünyaya zarar verme ihtimali olan diğer meteorlarla ilgili ne kadar az bilgisi olduğunu ortaya koyduğu uyarısında bulundu. Lipunov, "Bu meteoru takip altında tutmalıyız; zira hesaplamalarda en ufak bir hata çok ciddi sonuçlara sebep olabilir." şeklkinde konuştu.
Öte yandan Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), bahsi geçen meteorun tehdit kabul edilebilecek kadar Dünya’ya yakın geçmediğini bildirdi. NASA’nın Yakın Dünya Cisimleri Programı Ofisi’nden yapılan açıklamada, "Bu 400 metre çapındaki meteorun güneş etrafında üç yıllık bir dönüş periyodu varken ve yerküre çevresine yaklaşırken Dünya’ya bir tehdit oluşturmuyor çünkü yörüngesi Dünya’nın yörüngesine yakın geçmiyor." ifadesi yer aldı.
NASA, bilgisayar modellerine göre meteorun en az 150 yıl sonra bir tehdit oluşturabileceğine işaret etti.
Geçen hafta bir araya gelen dünya çapında akademisyenler, meteorların daha fazla takip altında tutulup imha edilmediği taktirde tüm insanlığı yok edebileceğini dile getirdi.