Milli kalkınmanın en önemli malzemesi olan çelikte ABD oyunu bitmek bilmiyor. ABD dünya üzerindeki güç kaybını uygulamaya koyduğu ticari düzenlemelerle kurtarmak isterken, bu sefer de hedefinde çelik bulunuyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın kendi sanayicisini korumak için çelik ithalatına yüzde 25, alüminyuma yüzde 10 vergi uygulaması başlatmıştı. Uygulamanın ardından ABD ile Türkiye arasında çelik ticaretine bakıldığında, ham olarak ABD’ye ihraç ettiğimiz çeliği 3 katı parasına geri almamız dikkat çekti. Öte yandan, ABD’nin stratejik müttefik olarak gördüğü Türkiye’yi de bu vergi uygulaması kapsamına alması bir kez daha gerçek yüzünü ortaya çıkardı.
ABD çelik ve alüminyum ithalatını ulusal güvenliğine bir tehdit olarak görürken, Türkiye’nin ABD’ye en fazla demir- çelik ihraç etmesi dikkat çekti. ABD ile Türkiye arasındaki ticari ilişki 2015 yılından beri sürekli bir düşüş içinde bulunurken, 2017 yılında Türkiye ABD’ye 7 milyon 2 bin dolar ihracatta bulundu.
Türkiye ABD’ye en fazla demir çelik ihraç ederken, ABD’den en fazla ithal ettiği ürünün demir çelik olması dikkat çekti. Türkiye ABD’ye 921 bin 594 dolar tutarında demir çelik ihraç ederken, aynı yıl içinde Türkiye ihraç ettiği miktardan 3 katına yakın, 2 milyon 994 bin 639 dolar tutarında demir-çelik ve demir çelik ürünü satın aldı.
UÇAK YAPIP GERİ SATIYOR
2016 ekonomi verileri dikkate alındığında, Türkiye’nin ABD’den en fazla ithal ettiği demir çelik ürünleri hava taşıtları olurken, yaklaşık 2 milyon 238 bin 343 dolar değerinde Türkiye ABD’den hava taşıtı aldı. Türkiye’nin ABD’den ithalatı demir çelik üzerinde yoğunlaşırken, demir çelik ürünleri arasında yer alan makine, mekanik cihazlar, boiler ve parçalarının miktarı 1 milyon 394 bin 812 dolar civarında yer alıyor. ABD’den ithal ettiği diğer demir çelik ürünleri ise demiryolu taşıtları, arabalar diye sıralanıyor.
TÜRKİYE’Yİ MÜTTEFİK OLARAK GÖRMÜYOR
Türkiye ABD’ye en çok çelik ithal eden 6’ncı ülke olurken, ABD tarafından uygulamaya konulan çelik ve alüminyum vergi uygulanmasına stratejik müttefik olarak gördüğü Türkiye’yi de eklemesi dikkat çekti(!) ABD itirazların ardından Meksika ve Kanada, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ile Arjantin, Avustralya, Brezilya ve Güney Kore’yi muafiyet kapsamına alma kararı alırken, Türkiye’ye karşı gerçek yüzünü bir kez daha göstermiş oldu. Vergi uygulamasının devam ettiği diğer ülkeler ise, şu şekilde sıralanıyor: Çin, Rusya, Japonya.