spot_img
spot_imgspot_img
12 C
İstanbul
Cumartesi, 20 Nisan 2024

Çavuşesku’nun uçağı satılıyor

Seçtiklerimiz

Romanya’nın komünist diktatörü Nikolay Çavuşesku’nun 1986 ile 1989 yılları arasında resmi uçuşlarda kullandığı ‘Rombac 1-11’ uçağının, 27 Mayıs’ta Artmark’ın “All-Star Game” müzayedesinde satışa sunulacağı açıklandı.

Romanya’da üretilen ilk ve tek yolcu uçağı olan ve yerel havacılık endüstrisinin mücevheri olarak kabul edilen uçağın 25 bin euro’dan (256 bin TL) satışa sunulacağı bildirildi. Ayrıca aynı müzayedede Romanya’da 1989’da sosyalizmin sona ermesinin ardından iktidara gelen Cumhurbaşkanı Ion Iliescu’nun ilk döneminde resmi uçuşlar için kullandığı, ülkede üretilen son Rombac 1-11 uçağının da satışa çıkacağı belirtildi. Romanya, Rombac 1-11’in üretilmesiyle Sovyetler dışında dünyada jet yolcu uçağı üreten ilk sosyalist devlet olmuştu.

‘Müzeden farksız’

Rombac 1-11, İngiltere merkezli ‘British Aircraft Corporation’ şirketinin lisansı altında olmasına rağmen, o dönemde 80 uçak üretmeyi planlayan Çavuşesku rejimi için önemli bir başarı olarak kabul edildi.

Ülkede sadece 9 adet üretilen uçak, 1982’de halka tanıtıldı. Yolcularla ilk uçuş Ocak 1983’te Bükreş-Timisoara güzergâhında, ilk dış hat uçuşu ise aynı yılın Mart ayında Bükreş-Londra güzergâhında gerçekleştirildi.

Artmark müzayede evinin halkla ilişkiler müdürü Alina Panico, satışa çıkacak iki uçağı da ender ve Romanya’nın teknik tarihi açısından önemi olmaları nedeniyle ‘müze’ olarak nitelendirdi.

Panico, “İki uçak da bu yıl Romanya’nın gezici kültür mirasının ‘hazine’ kategorisine eklendi. Yasaya göre, ülkeyi terk edemezler ve onlara sahip olanın bakımını üstlenmesi gerekir. Bunlar neredeyse küçük müzeler. Dünyanın her yerinden turistleri bile çekebilirler” dedi.

Romanya’yı demir yumrukla yönetti

Romanya’da 1965’te iktidara gelen Nikolay Çavuşesku, 1989’da komünist rejime karşı gerçekleştirilen ayaklanmaya kadar ülkesini demir yumrukla yönetti. Çavuşesku’nun sosyalist yönetimi, Aralık 1989’da yaygın halk gösterilerinin ardından gerçekleşen askerî müdahaleyle devrildi.

Nikolay Çavuşesku (71) ve eşi Elena (73) askeri mahkemenin televizyonda iki saat boyunca yayımlanan yargılaması sonucu kurşuna dizildiler.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika