spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Pazar, 13 Ekim 2024

Bu üniversitede uçak üretilecek

Seçtiklerimiz

Tüm dünyada olduğu gibi hızla gelişen Türkiye’de de ‘butik üniversite’lere olan ilgi her geçen gün artıyor. İhtisas üniversitesi olarak da adlandırılan bu üniversitelerden biri olan Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi de Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimleri alanında ilk ve tek ihtisas üniversitesi olma özelliği taşıyor. Havacılık sektöründe nitelikli yetişmiş elemana duyulan ihtiyacın, THK Üniversitesi’nin önemini artırdığını vurgulayan THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, üniversitenin, özel sektörle bağlarının mezun olanlara sektörde kolayca iş bulmalarına imkân sağladığını söylüyor.

THK Üniversitesi, bu yıl iki fakülteyle eğitim – öğretime başlamış. Ancak önümüzdeki yıl açılacak olan üç fakülte ve sekiz bölüm ile eğitime devam edeceğini söylüyor Yıldırım. Yeni açılacak bölümler ise şunlar: İşletme fakültesinde işletme bölümü, havacılık ve uzay bilimleri fakültesinde uzay ve uçak mühendisliği, mühendislik fakültesinde elektrik ve elektronik, bilgisayar, makine, mekatronik, endüstri mühendisliği. THK Üniversitesi’nde eğitim süresi hazırlık dahil beş yıl. Öğrenciler LYS ile üniversiteye kabul ediliyor. 

 
"İş bulma şansları yüksek" 

Üniversiteden mezun olanların iş bulma şansının yüksek olduğunu söyleyen Osman Yıldırım, "Bu yıl üniversitemizde eğitim gören öğrencilerimizi Türk Hava Kurumu istihdam edecek. Ayrıca, üniversite – sanayi işbirliği çerçevesinde "Tümleşik Eğitim" adını verdiğimiz uygulamayla öğrencilerimize birinci, ikinci ve üçüncü sınıfı takip eden yaz aylarında 40 iş günlük sürelerle sektör şirketlerinde yerinde uygulama eğitimi yapma, uzay bilimleri alanlarında hizmet veren sanayi kuruluşlarında çalışma imkânı sağlayacağız" diyor. THK Üniversitesi, sadece eğitim vermek üzere kurulmuş bir üniversite değil. AR-GE üreten bir üniversite olmak istediklerini söyleyen Osman Yıldırım, Türkiye’de havacılıkla ilgili ihracatın olmadığını, yılda 10 milyon dolarlık havacılık ve uzayla ilgili alım yapıldığı bilgisini veriyor. "Türkiye’nin gelişmesinde büyük ölçüde katkımız olacak. Türk insanı artık kısır şeylerle uğraşmak istemiyor.

Gelişmiş ülkelere baktığınız zaman havacılık ve uzay bilimlerinin en üst sıralarda olduğunu görürsünüz. Türkiye’de gelişmiş ülkeler arasına girmek istiyorsa havacılık ve uzaya önem vermelidir. Geleceğin Türk mühendisleri dünyaya damgasını vuracaklardır" diyen Yıldırım, havacılık sektörünün sürekli geliştiğini vurguluyor. Üniversitenin sloganı "Kaldığımız yerden…" olarak belirlenmiş. Bunun nedeni ise üniversitenin uçak üretimine başlamayı da hedeflemesi. 1927’den 1950’lere kadar toplam 351 uçak üretildiği bilgisini veren Osman Yıldırım, 1950’lerde üretimin bilinmeyen nedenle durduğunu belirterek şöyle diyor: "Uçak üretimini üniversite olarak yeniden başlatacağız.

Türkiye geçmişte uçak üretirken kendi çizimiyle, kendi tasarımıyla yola çıkmış. Motoru da dizaynı da kaportası da kendisine ait. Geçmişte nasıl kendi motorumuzu kendi tasarımımızı kullandıysak aynısını tekrar yapmaya başlayacağız. ‘Kaldığımız yerden…’ sloganını kullanırken aslında bunu kastediyoruz. Türkiye yeniden kendi uçağını üretmeye başlayacak."

 
Neden ihtisas üniversitesi?

Osman Yıldırım, neden ihtisas üniversitesi kurduklarını ve ihtisas üniversitelerinin önemi şöyle anlatıyor: "Yüksek kariyer potansiyeli, güvenli bir gelecek ve kaliteli bir yaşam ancak ihtisas üniversiteleriyle sağlanabilir. Bu üniversiteler, bilgi ve araştırmayı uluslararası ve ulusal düzeyde geliştiren lokomotiflerdir. Araştırma ve diğer profesyonel gelişim aktivitelerini teşvik ederek, toplum ve endüstride ihtiyaç duyulan bilimsel bilgiyi ve bu bilginin pratik olarak uygulama imkânını öğrencilerine sunarlar."

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika