spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Bu ne pişkinlik!

Seçtiklerimiz

İki THY uçağı havada çarpışma tehlikesi atlattı, hata yapan kule, pilotu rapor tutmamaya ikna etti

       

İki THY uçağını burun buruna getiren hatayı yapan hava trafik kontrolörü “Durumun kritik olduğunun farkındayım ama rapor etme konusunda kararlı mısınız?” diyerek ricada bulundu, Pilot, “Çok kritik bir durum yaşadık ama tamam bırakalım rapor etmeyi. Biraz daha dikkatli olun hayatım” diye konunun üzerini örttü.

       

İki THY uçağının 13 Ekim Çarşamba günü birbirine 100 metre yaklaştığı ve çarpışmanın son anda önlendiği ortaya çıktı. Atatürk Havalimanı’na inmek için yaklaşan THY’ye ait yolcu uçağı, yine inişe geçen bir uçağa 100 metre yaklaştı. Türk Hava Yolları’na ait Airbus 330 tipi uçağın kaptanı İbrahim Yalı, TA ikazı (Traffic Allert) alınca, anında müdahale etti ve kaçarak tehlikeyi atlattı. İki THY uçağı büyük bir tehlike atlattı ama asıl dikkat çekici olan Kule ile Pilot’un pazarlığı oldu.

       

Olaydan birkaç dakika sonra iki uçak da alana sağlam bir şekilde iniş yaptı. İnişten sonra Kaptan Pilot İbrahim Yalı Hava Trafik Kontrol Kulesi’ndeki Trafik Kontrolörü ile telsiz bağlantısı kurdu ve son derece çarpıcı bir diyalog yaşandı. Biri THY pilotu diğeri DHMİ Trafik Kontrolörü olan ikili arasında “tehlikeyi rapor etmeme” pazarlığı yapıldı ve sonunda konunun kapatılmasına karar verildi.

       

Sertifikası iptal edilebilir

       

Trafik Kontrolörlerinin bağlı olduğu DHMİ’nin rapor tutulmamasına rağmen konuyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi. Kontrolörün sertifikasının 6 aya kadar dondurulabileceğini ve yeniden eğitimden geçtikten sonra gireceği sınav sonucuna göre işine dönebileceği belirtiliyor. THY tarafından ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Pilotun, rapor tutmadığı için uyarı cezası alabileceği belirtiliyor.

       

120

       

Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi’nde yaklaşık 120 kişi çalışıyor.

       

 

       

İşte ibretlik diyalogun tamamı

       

Atatürk Havalimanı Yaklaşma Trafik Kontrolörü: Kuleye, sağlıksız … rapor edeceğinizi söylemişsiniz mutabık mıyız?

       

Pilot İbrahim Yalı: Bildirmem gerek. Çok kritik durum yaşadık çook. Sağda 300 feeti (diğer uçak 100 metre yaklaştı) gördüm ve beklemeden kaçış kumandası verdim.

       

T.K.: Olayı fark ettiğimde, bir an dalgınlığıma geldi. Bir an hızlı alçaldığınızı fark ettim ama en fazla 600 feet yaklaşmıştınız, öyle gördüm ben burdan.

       

Pilot: Hayatım, 3 kaptan, 6 göz 300’ü gördük burada biz. Fakat o tırmanışta ben de alçalışta olduğum için descend (tırmanma) ikazı vermedi ama ben baştan “trafik”, “trafik” ikazını aldım.

       

T.K.: Anlaşıldı efendim. Ben şey için söylüyorum bu konuda ben son anda fark ettim elimden geleni yapmaya çalıştım. Diğer pilot da zaten Resolution Advisory (RA) almadığını rapor etti. Durumun kritik olduğunun ben de farkındayım, çok güvenli olmadığının farkındayım ama hani rapor etme konusunda kararlısınız yani, onu öğrenmek istiyorum sadece. ‘Çok sakin hiçbir sey olmamış gibi davranıyor’ demiş olabilirsiniz ama yapabileceğim başka bir şey yok yani..

       

‘Tamam rapor etmeyelim’

       

Pilot: Anladım anladım bırakalım bunu rapor etmeyi bırakalım. Çünkü ben descend ikazı almadım. Ben önceden kaçınma kumandası verdiğim için trafik ikazını almadım. Tamam rapor etmeyelim ama hakikaten çok kritik durum yaşadık. Biraz da sizin hatanız, bunu kabul edin. Çünkü 5 bindeki trafiği 6 bine tırmanış veriyorsan bana anında çok yakın vaziyette… Yaklaşmanın bir dalgınlığı var ama… rapor etmeyelim.

       

T.K.: Ben zaten hatamı kabul ediyorum. Ben bir an dalgınlıkla… Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Sizin de yaşadığınız stresin farkındayım, hani ben sadece olayın oluş şeklini size anlatmaya çalıştım. Efendim teşekkürler yardımınız için.

       

Pilot: Yanlız, bilmiyorum fazla trafikten mi. Bu sabah yaklaşma biraz ihva vaziyetteydi. Aşağı yukarı … geçtik, bize sağ … da bekleme veriyor. Bu kadar ihva vaziyetteydi. Yalı Kaptan ben, İbrahim Yalı Kaptan. Bırakalım tamam. Biraz daha dikkatli olun hayatım.

       

T.K.: Efendim özür diliyorum. Sağa da geçtikten sonra dönmenizi de şu şekilde söyleyeyim. Orda da koordinede bir eksiklik olmuş. Sizin 3-6 sol piste devam ettiğinizi o an öğrendim. Arkadaşlar normalde radarda etiket üzerinde ikaz yazıyorlar ama yalnız ona çıkmamış o. Ben size gideceğinizi varsayarak talimat vermemiştim. Siz birden dönünce 0-5’teki uçakla hani o şekilde yaklaşmaya devam etmeniz mümkün değildi. O an fark ettim ondan da holding verdim. Onun haricinde başka bir şey yok yani.

       

Pilot: Anladım ….. İbrahim teşekkür ederim iyi çalışmalar olsun. Tamam kapatalım konuyu.

       

T.K.: Efendim teşekkürler. Özür diliyorum bu olaydan dolayı, iyi günler.

       

Pilot: Tamam iyi günler.

       

 

       

Vatan

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika