spot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

Boeing ve Airbus’ın gözü THY’nin vereceği kararda!

Seçtiklerimiz

LONDRA’da Farnborough Havacılık Fuarı’nda bu yıl opsiyonlarla birlikte en az 100 milyar dolarlık uçak satış anlaşmasının imzalanması bekleniyor. Fuarda gözler THY’nin büyük uçak siparişine çevrildi.

EKONOMİK krizle birlikte sıkıntılı günler geçiren havacılık sektörü, Londra’da Farnborough Havacılık Fuarı’ndaki satış anlaşmaları ile nefes almaya başladı. Askeri ve sivil pazardaki imalatçıları bir araya getiren ve 10-15 Temmuz arasında açık kalacak Farnborough’da bu yıl opsiyonlarla birlikte en az 100 milyar dolarlık uçak satış anlaşmasının imzalanması bekleniyor. Yolcu uçağı pazarında Boeing ve Airbus arasında ciddi rekabete sahne olan fuarda gözler Türk Hava Yolları’nın (THY) vereceği büyük uçak siparişine çevrildi.

İhtiyaca göre sipariş

Pazarlıklarını iki tarafla devam ettiren THY’nin kararını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor. Dört motorlu, koltuk kapasitesi 400-550 arasında değişen büyük uçak için Airbus A380’i, Boeing ise yeni nesil Jumbo Jet’i 747-8’i öneriyor. İhtiyacının, kesin ve kesin siparişe çevrilebilir opsiyonlarla birlikte toplam 10 ila 15 uçak arasında olması öngörülüyor. Uzun menzilli, çift motorlu uçak konusunda da pazarlıklar sürerken ihtiyacın en az 20 uçak olması planlanıyor. Yeni nesil Boeing 787, Airbus A350XWB gibi modellerin yanı sıra THY halen filosunda kullandığı Airbus A330-300 ve Boeing 777-300ER tipi uçak sayısını da artırması gündemde.

Yeni uçuş noktaları

THY önümüzdeki yıllardan itibaren teslim edilecek yeni uzun menzilli uçaklarıyla birlikte Amerika, Uzakdoğu ve Avustralya’da yeni uçuş noktaları açacak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TAI, Farnborough’da ürünlerine uluslararası pazarda yeni müşteriler arıyor. Fuar sırasında Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Kemal Yardımcı, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar’in de katıldığı toplantıyla yabancı gazetecilere tanıtılan uçak, ilk uçuşunu Nisan 2013’te yapacak.

TAI eylülde road show’a çıkacak

İNSANSIZ Hava Aracı ANKA ve İtalyan AgustaWestland şirketi ile birlikte geliştirilen T-129 ATAK helikopterinin satışı için de TAI yetkilileri görüşmeler yapıyor. ANKA’ya özellikle Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler’den ilgi gelirken, ATAK helikopteri ile Güney Kore, Ürdün ve Pakistan ilgileniyor. Halka arz için çalışmaların sürdüğünü belirten TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, “En az yüzde 20 oranında halka arz planlıyoruz. Yurtdışından da TAI’ye ilgi var. Hazırlıklarımızı önemli ölçüde tamamladık. Eylülde road show başlayacak. Pazar şartlarına bağlı olarak 2013 başına kadar halka arzı planlıyoruz” dedi. TAI gelecek yeni sermaye ile tasarımda yatırımlarını artırmayı planlıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika