spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Belarusian Airlines Genel Yöneticisi Anatoly Gusarov

Seçtiklerimiz

S: Geçen sene Eylül ayında iki tane Embraer uçağını teslim aldınız. Uçakların performansından memnun musunuz? Belavia takımınızın ve uçak takımınızın güncelleştirilmesiyle ilgili planlar nelerdir?

AG:
Eylül 2012’de iki tane Embraer 175LR jeti için hizmet kiralaması gerçekleştirdik. Uzun süredir piyasayı araştırıyor ve bir sonuca varmadan önce havayolunun ihtiyaçlarına bağlı olarak çeşitli uçak seçeneklerini gözden geçiriyorduk. Bu iki uçakta karar kıldık. Tecrübelerimiz, bu iki uçağın beklentilerimizi aştığını gösteriyor. LOT ve Lufthansa’nın çalışmasını inceliyoruz. Operasyonlar konusunda onların çalışmalarından fayda sağladık. Uçaklar, bizim rotalarımıza, operasyonlarımıza ve trafiğimize adaptasyon sağladı. Takımımızdaki bu uçak çeşidini arttırmayı planlıyoruz ama Boeing uçaklarımızı elden çıkarana kadar, iki uçak çeşidini de kullanmaya devam edeceğiz.

Trafik gelişmeye devam ediyor, Avrupa bölgelerinde bazı problemlerimiz var ve çoğu havayolu şu anda aynı durumda. Yine de talep artmaya devam ediyor, bu sebeple uçaklarımızın sayısını arttırmayı  planlıyoruz.

S: Takımınızı büyütmekten söz ettiniz, bu aynı zamanda uçuş sıklıklarınızı arttırmayı ve yeni güzergahlar eklemeyi planladığınız anlamına mı geliyor?

AG: Avrupa bölgesinde, Avro alanında ve Rusya’ya yeni güzergahlar başlatmayı planlıyoruz. Ayrıca, şu anda servis sunduğumuz ve faaliyette bulunduğumuz güzergahlara olan uçuş sıklığımızı arttırmayı da planlıyoruz.

S: Yeni güzergahlar hakkında daha çok detay verebilir misiniz? Avrupa’da hangi ülkelere uçmayı planlıyorsunuz?

AG: Paris, Amsterdam, Prag, Roma’ya olan uçuşlarımızı  arttırmayı ve Belgrad, Budapeşte ve Atina da dahil olmak üzere mümkün olan yeni güzergahlara yeni uçuşlar başlatmayı planlıyoruz. Şu anda birçok charter uçuşu gerçekleştiriyoruz ve Selanik’e ve Yunanistan Adaları’na olan uçuşlarımızı arttırmayı planlıyoruz. Yolcular, servisimizin kalitesinden memnun ve Yunanistan’daki tatil koşullarının tadını çıkarıyor. Geçen sene, bir önceki yıla kıyasla Yunanistan’a ve Yunan Adaları’na olan charter uçuşlarımızın sayısını arttırdık ve bu sene Yunanistan’a olan charter uçuşların sayısını %40’a kadar arttırmayı planlıyoruz.

S: Eski Sovyet Cumhuriyetleri gibi diğer güzergahlara Minsk aracılığıyla uçan yolcular için Minsk’de bir istasyon oluşturmayı ve daha fazla yabancı yolcunun dikkatini çekmeyi planlıyor musunuz?

AG:
Şu anda Minsk’in bir istasyon olmasına ve Minsk aracılığıyla gerçekleşen transfer yolcu trafiğinin geliştirilmesine odaklandık. Bu transfer trafiği  şu anda yaklaşık olarak %30 oranında. Bu genellikle bizim Minsk aracılığıyla Avrupa havaalanlarından Samara, Novosibirsk, Yekaterinburg gibi Rusya güzergahlarına ve Kazakistan gibi diğer ülkelere olan yolcu trafiğimizi kapsıyor. Ayrıca Minsk aracılığıyla tarifeli uçuşlar gerçekleştirdiğimiz Stockholm’den güney güzergahlarına transfer trafiğimiz bulunuyor.

S: Business Class yolcularınızın oranı nedir?

AG: Daha fazla olsun isterdik ama ne yazık ki şu anda yüzdemiz düşük.

S: Tüm Avrupa’da gerçekleşen ekonomik durgunluğa rağmen, durumlar göz önüne alındığında  web sitenizde 20011’den 2012’ye kadar olan sürede %23.9’luk bir artış görünüyor ve bu gerçekten iyi bir rakam. Bu rakamın 2012’den 2013’e kadar olan süre içinde nasıl bir değişim göstereceğini düşünüyorsunuz?

AG: Bu rakamın %15’lik büyümeden az olmamasını umuyoruz. Geçen senenin aynı üç aylık dönemiyle kıyaslandığında ilk üç ay boyunca %20’lik bir yolcu trafiği artışı yaşadık. Bu göstergelerden oldukça memnunuz.

S: Geçen yıl Kasım ayında uçuşlarınız için online check-in uygulamasına başladınız. Yolcularınızın kaç tanesi bu teknolojiyi kullanıyor.

AG: Tam olarak bir rakam elimizde yok ama dinamik olarak gelişen bir süreç. Gittikçe trend haline geliyormuş gibi görünüyor. Belaruslulardan böyle büyük bir rakam beklemiyordu kbile.

S: Belavia Leader ödüllü sık uçuş programınıza bakalım: bu programın kaç tane üyesi var ve bu programa yolcuların tepkisi ne oldu? Program rağbet gördü mü? Kullanılıyor mu? Sunulan fırsatlardan yolcular memnun mu?

AG: Katılımcıların sayısı, 83 ülkeden olmak üzere 17.700. yolcuların pozitif geri dönüşleri genellikle sözlü olarak oluyor, tabi ki bazı negatif yorumlar da duyuyoruz, ama bunlar küçük bir oranı oluşturuyor. Negatif geri bildirimlerin hepsini dikkate alıyoruz ve ödüllü sık uçuş programımızı  daha iyi hale getirmek için çalışıyoruz.

S: Air France ve Austrian Airlines gibi diğer havayollarının bazılarıyla işbirliği anlaşmalarınız bulunuyor. Bu büyüme planı, birliklerden birine katılma olasılığını içeriyor mu?

AG: Birkaç yıl önce, SkyTeam birliğine katılmayı düşünüyorduk, bu kapsamda çalıştık ve SkyTeam’in iki üyesinden referans aldık ama bu süreci erteledik ve şu anda tüm birliklerdeki havayollarıyla ikili anlaşmaları geliştirmeye odaklanıyoruz. Air France ve Austrian Airlines’dan bahsettiniz ama KLM, LOT, Polish Airlines, Finnair, S7 Airlines ile anlaşmalarımız var. Şu anda işbirliğimizi geliştirmek için Etihad ve Turkish Airlines ile görüşmeler yapıyoruz.

S: Bir süredir Belavia’yı yönetiyorsunuz. Belavia için vizyonunuz nedir?

AG: Bölgesel bir havayolu olarak yer ediyoruz, tabi ki uzun mesafeli pazarlardaki ve trans-atlantik piyasadaki faaliyetlerimizi arttırmak istiyoruz, ama şu an büyük adımlar atmak için çok da uygun bir zamanda bulunmuyoruz. Bu sebeple, bölgesel rotalarda trafiğimizi, Avrupa’ya ve Rusya’ya olan hava servislerimizi ve uçuş sıklıklarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Şu anda, düşük ücretli havayolunun bazı özelliklerini ve geleneksel bir havayolunun iş özelliklerini bir araya getiren bir iş modeli üzerinde çalışıyoruz. Şimdi bu yönde, bu alanda çalışmalar yürütüyoruz. Yapılacak çok iş var, işin bir kısmını tamamladık ve bu yönde daha da ileriye gidiyoruz. Servis kalitemizi, yolcu servisimizi geliştirmek zorundayız, bunlar da tüm Blavia personelin üniformalarını, uçağın kabin içinin geliştirilmesini ve business sınıf kabininin dizaynı gibi konuları içeriyor. Gerçekleştirmeyi düşündüğümüz tüm bu ve diğer adımların, pazarı başarılı bir şekilde geliştirmemize yardımcı olacağını düşünüyoruz. Bunu bekliyor ve bunun üzerinde çalışıyoruz.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika