spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Bayraktar Akıncı’yı analiz ettiler

Seçtiklerimiz

Türkiye, son yıllarda ürettiği S/İHA teknolojileriyle “oyun kurucu” konumuna yükseldi. Son gözbebeğimiz AKINCI ise, piyasaya yenilikler getirmiş durumda.

Bu durumu inceleyen savunma sanayii analistleri, AKINCI’nın sunduğu avantajları yazdı.
Savunma Sanayii üzerine kitaplar yazmış Stijn Mitzer ve Joost Oliemans’ın kaleme aldığı makalede, Türkiye’nin son gözbebeği Bayraktar Akıncı TİHA analiz edildi.

“AKINCI, İHA SEKTÖRÜNE YENİLİKLER GETİRDİ”

Haberde Akıncı “keskin nişancı tüfeği”ne benzetilirken, İHA teknolojine yeni özellikler eklediği kaydedildi.

Son yıllarda üretilen İHA’ların çok az yenilik sunduğunu kaydedilerek, “Bu durum Bayraktar Akıncı’nın sahaya sürülmesiyle değişti” denildi.

“AKINCI’NIN ELİNDE TEK BİR KOZ YOK”

275+ km uzaklıkta bulunan hedeflere yüksek hassasiyetli seyir füzeleri (SOM) fırlatabilme yeteneği, Akıncı’nın en büyük özelliği olarak makalede yerini alırken, SOM füzelerini taşıma kabiliyetinin Akıncı’nın elindeki tek koz olmadığı belirtildi.

BAYKAR tarafından üretilen TİHA’nın, yerli Bozdoğan IR güdümlü AAM, Gökdoğan BVRAAM ve Sungur kısa menzilli AAM’den oluşan havadan havaya füzeleri de kullanmasının muhtemel olduğu aktarıldı.

“HAVADAN KARAYA DA BAŞARILI OLACAKTIR”

Akıncı’nın kullandığı AESA radarının, hedeflerini geniş bir mesafeden otonom olarak seçmesine, 100 km’ye kadar olan mesafelerde düşmanın yavaş uçan uçakları, helikopterleri ve diğer İHA’larına müdahale etmesini sağlayacağı belirtilirken, Akıncı’nın bu etkileyici havadan havaya muharebe yeteneklerinin yanında, havadan karaya da çok başarılı olacağı belirtildi.

 

“NE ABD’NİN NE RUSYA’NIN NE ÇİN’İN NE DE AVRUPA’NIN PİYASAYA SUNACAK BÖYLE BİR İHA’SI YOK”

Türkiye’nin Akıncı İHA ile büyük bir adım attığı ve bu alanda rekabet gücü yüksek Rusya, ABD, Çin gibi ülkelerin elinde böyle bir İHA’nın olmadığı kaydedilerek, “Türkiye, halihazırda aynı yetenekleri sağlayabilecek ülkeler açısından çok az rekabetle karşı karşıya. Ne Avrupa, ne Rusya, ne Çin ne de ABD aynı kategoride benzer yeteneklere sahip İHA’lar sunamayacak durumda. Türkler için bu pazar sonuna kadar açık” ifadeleri kullanıldı.

Akıncı’nın, ABD ve Çin’in ürettiği İHA’lara göre farklı silah sistemlerine kolay uyum sağlayabilme yeteneğinin olduğu kaydedilerek, bunun kendi füzelerini üreten ülkeleri cezbedebileceği ifade edildi:

“Bayraktar Akıncı’nın uluslararası müşterilerinin hızla sıraya gireceği kesin.”

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika