spot_img
spot_imgspot_img
17.9 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Baronların Yeni Gözdesi: İstanbul Havalimanı ve Yolcu Güvenliği

Seçtiklerimiz

Resmi açılışı 29.10.2018 tarihinde yapılan İstanbul Havalimanı’ndan her gün milyonlarca insan geçmektedir. İstanbul Havalimanı’nda bulunan insanların sayısının çokluğu, terör ve diğer suç unsurları için maalesef potansiyel hedef teşkil etmektedir.

Havalimanı güvenliği, herhangi bir tehdit veya potansiyel doğacak tehlikelerin ülkeye girmesini önleme veya azaltmayı amaçlar. Havalimanı güvenliği bu konuda başarılı olur ise havalimanı veya ülkeye giren tehditlerin, yasa dışı öğelerin şansı büyük ölçüde azalır. Bu nedenle havalimanı güvenliği herhangi bir tehdit karşısında havalimanını ve ülkeyi korumak, aynı zamanda seyahat eden kişilerin güvende olduklarını temin etmek, ülke ve ülke insanlarını korumak gibi birkaç amaca birden hizmet eder.

Havalimanı güvenliğindeki asıl amaçlardan biri de uçak, yolcu ve mürettebatın zarar görmesini engellemenin yanı sıra ülkenin ulusal güvenlik ve terörle mücadele politikasına destek olmaktır. Bu nedenle Havalimanı güvenliği; kazara ya da kötü niyetli kişilere karşı yolcu, personel ve uçakların korunmasında kullanılan teknik ve yöntemler ile ilgilidir.

Tabi bu terör ve suç unsurları neticesinde üst düzey güvenlik önlemlerinin alınması Dünya’da ki tüm havalimanları için söz konusudur. Fakat açılış tarihi itibari ile uluslararası baronların, kaçakçıların ve farklı suç unsurlarının gözdesi olan İstanbul Havalimanında ki yılara göre operasyon kronolojisi ciddi anlamda ilgimizi ve dikkatimizi çekti. En son teknolojinin kullanıldığı ve en üst seviye güvenlik önlemlerinin alındığı İstanbul Havalimanı’nda milyon dolarlık dev operasyonların ardı arkası kesilmiyor ve tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük İstanbul Havalimanı maalesef Uluslararası Baronların ve Kaçakçıların gözde havalimanı olmuş vaziyette. Böylesine en üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı ve son teknoloji ile kuşatılan İstanbul Havalimanı’nda Baronların Uyuşturucu Trafiği akıl alır gibi değil. Özel operasyonlar ile tek tek çökertilen suç unsurlarının buna rağmen hala çok büyük operasyonlarını İstanbul Havalimanı üzerinden yürütmeye çalışmaları gerçekten çok şaşırtıcı ve akla ziyan bir durum.

Kısa başlıklarla bazı operasyonlar özetle şöyle; Uyuşturucu Operasyonları, Silah Operasyonları, Pırlanta, Altın, Gümüş ve Sikke Operasyonları, Kaçak Göçmen Operasyonları, Sigara-Tütün ve Puro Operasyonları, Sahte Pasaport ve Vize Operasyonları, İlaç ve Maske Operasyonları, Eroin, Kokain ve Esrar Operasyonları, DEAŞ ve PKK örgüt üyesi Operasyonları, Kaçak Telefon Operasyonları, Tarihi Eser Operasyonları…v.b….! Anlayacağınız kaçakçılık adına ne ararsanız var, yok yok….!

İstanbul Havalimanı kuruluşu itibariyle basına yansıyan operasyon başlıklarının kronolojisi ise şöyle:

  • 18.05.2019 İstanbul Havalimanı’nda yapılan ilk uyuşturucu operasyonunda ise 9 İranlı şahsın midesinde 350 kapsül halinde 5 kilo eroin yakalandı.
  • 19.07.2019 – İstanbul Havalimanı’nda çok sayıda silah parçası ele geçirildi. İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen operasyonda ABD’den Türkiye’ye gelen uçakta seyahat eden Libya uyruklu yolcunun valizinde 80 adet silah aksam ve parçası ele geçirildi. Açılan valizlerinde 52 adet uzun namlulu otomatik silah şarjörü, 4 adet silah sürgüsü, 9 adet silah namlusu, 13 adet poşet içinde silah yedek parçası, 2 adet silah içliği olmak üzere toplam 80 adet silah aksam ve parçası ele geçirildi.
  • 12.10.2019 – Hindistan’dan İstanbul Havalimanına gelen uçaktaki bir yolcunun valizinde klipsli poşetlerde 500 bin lira piyasa değerinde 69,57 gram kaçak pırlanta ele geçirildi.
  • 21.11.2019 – İstanbul Havalimanı’nda ‘kaçak göçmen’ operasyonu. Pasaport polisleri de gözaltında. 3 Bangladeş uyruklunun yapılan kontrollerinde Türkiye’ye yasadışı yollarla giriş yaptıkları tespit edildi. Kamera çalışmaları sonucunda, pasaport kontrollerinde Bangladeşlilerin para karşılığı yasadışı yollardan Türkiye’ye soktuğu tespit edilen 3 polis memuru ve 1 avukat gözaltına alındı.
  • 13.12.2019 – İstanbul Havalimanında 1.7 ton uyuşturucu operasyonu. İstanbul Havalimanı’nın kargo terminalinde 1 ton 700 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyon, Türkiye’deki havalimanlarında bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük uyuşturucu operasyonu olarak tarihe geçti.
  • 22.12.2019 – İstanbul Havalimanı’nda, 1 Şubat – 20 Aralık tarihleri arasında yapılan kontrollerde 7 bin 767 elektronik sigara, 155 bin 202 paket elektronik sigara tütünü, 19 bin 953 paket sigara, sigarillo ve puro ile 362 ton 665 kilogram kaçak tütün yakalandı.
  • 07.03.2020 – İstanbul Havalimanı’nda Kaçak Telefon Operasyonu. İstanbul Havalimanı’nda 253 yabancı marka kullan at telefon ile mekanik parçalarını kaçak yollardan yurda sokmak isteyen bir kişi polisin dikkati ve sıkı takibi sonucu suçüstü yakalandı.
  • 05.05.2020 – İstanbul Havalimanı’nda Maske operasyonu. 87 bin 500 adet maske ele geçirildi İstanbul Havalimanı Kargo İşletme Merkezi’nde Avrupa’ya gönderilmek üzere yastıkların içine gizlenmiş 87 bin 500 adet maske ele geçirilirken genişletilen operasyonda piyasada değeri 3,5 milyon lira olan 554 bin 170 adet maskeye el konuldu.
  • 03.09.2020 – İstanbul Havalimanı’nda tarihi eser operasyonu. İstanbul Havalimanı’nda bagaj teslim noktasında durdurulan İngiltere uyruklu şahsın cüzdanında yapılan aramalarda Bizans ve Roma dönemine ait olduğu belirlenen; 11 adet altın sikke, 1 adet gümüş sikke, 1 adet bronz sikke ele geçirildi.
  • 12.09.2020 İstanbul Havalimanı’nda sahte pasaport operasyonu. İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü ekipleri, Lübnanlı M.M’nin başkasına ait İsveç pasaportu ile yurda girmeye çalıştığını tespit etti. Yakalanan M.M ile yapılan mülakatta, İsveç pasaportunu 15 bin dolar karşılığında transfer katı tuvaletlerinde yabancı uyruklu bir kişiden aldığını, pasaportu kendisine veren kişinin bilgilerini verebileceğini söyledi.
  • 20.10.2020 İstanbul Havalimanı’nda kaçak ilaç operasyonu. 8 Şubat’ta İstanbul Havalimanı Şube Müdürlüğü görevlilerince kaçakçılık suçlarıyla alakalı yürütülen çalışmada 2 farklı operasyon gerçekleştirildi. Libya uyruklu yapılan operasyonda tahmini piyasa değeri 34 bin TL’yi bulan 178 paket kutu insülin ele geçirildi. Mısır uyruklu Yapılan aramalarda piyasa değeri 913 bin 500 TL’ye varan 260 paket kanser ilacı ele geçirildi.
  • 24.10.2020 Nijerya’dan getirilerek Çek Cumhuriyeti’ne gönderilmek üzere terminalde bekletilen Moringa çayı beyanlı gönderi riskli olarak değerlendirildi. x-Ray taramasının ardından gönderinin, narkotik dedektör köpekle kontrol edilerek açılmasına karar verildi. İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü personelince açılarak aranan gönderinin içinde toplam 208 kilogram khat cinsi uyuşturucu bulundu. Uyuşturucunun piyasa değerinin yaklaşık 24 milyon lira olduğu öğrenildi.
  • 28.10.2020 İstanbul Havalimanı’nda pırlanta operasyonu. Türkiye’den Kuveyt’e gidecek Hint asıllı bir kişinin Valizlerde yapılan aramada daralı ağırlığı 16,47 gr gelen 0.8 kırat pırlanta olduğu değerlendirilen taşlar ile 20 bin dolar para ele geçirildi.
  • 20.11.2020 – İstanbul Havalimanı’nda Remdesivir operasyonu. İstanbul Havalimanı polisi, düzenlediği operasyonla Özbekistan’dan gelen iki kadın yolcuda koronavirüs tedavisinde kullanılan özel şişesinde 23 adet ‘Remdesivir’ adlı kaçak ilaç ele geçirdi. Yapılan kontrollerde ‘flakon’ adı verilen cam şişe içerisinde her biri 100 miligram olan 23 adet ilaç tespit edildi. Ayrıca bavullarda koronavirüs ilacının yanı sıra 13 karton kaçak elektronik sigara, 44 kilogram çay ve 21 karton sigara da tespit edildi. Başta ilaçlar olmak üzere yakalanan tüm kaçak ürünlere el konuldu.
  • 03.12.2020 İstanbul Havalimanı Şube Müdürlüğü polis ekipleri sahte Hollanda pasaportu ile yurt dışına çıkmaya çalışan Suriye uyruklu Silvan F.’yi gözaltına aldı.
  • 16.12.2020 İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza ekiplerinin düzenlediği üç ayrı operasyonda piyasa değeri yaklaşık 13 milyon TL olan tropikal meyvelerin içerisine gizlenmiş 2,2 kilogram eroin, tekstil eşyasına gizlenmiş 57 kilogram ve valiz içerisine gizlenen 96 kilogram esrar yakalandı.
  • 23.12.2020 İstanbul Havalimanı’nda uyuşturucu operasyonu: Maradona tablolarına gizlenmiş kokain ele geçirildi. Güvenlik güçleri tarafından yapılan aramada, Maradona’nın 12 tablosunun arkasına gizlenmiş 2 kilogram 650 gram kokain ele geçirildi
  • 06.01.2021 İstanbul Havalimanı’nda piyasa değeri yaklaşık 2.8 milyon olan 3.7 kilogram kokain ele geçirildi. Biri kadın 3 uyuşturucu kuryesinin prezervatif içerisinde yutarak yurda sokmaya çalıştığı uyuşturucu maddeler, Türkiye’de ilk kez kullanılan yutucu tespit cihazıyla bulundu.
  • 11.01.2021 İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, DEAŞ terör örgütüne üye olmaktan işlem görürken kaçan Kırgızistan uyruklu Bunyod Mukhiddinov, 06 Ocak günü saat 06.40’ta yurt dışına çıkmak için İstanbul Havalimanı’na geldi. Şüphelinin havalimanında yakalanarak gözaltına alınma anları güvenlik kameralarına yansıdı.
  • 24.01.2021 İstanbul Havalimanı polisinden Sahte Papaport ve Seyhat Belgesi operasyonu. İstanbul Havalimanı polisi, 2019 yılında sahte seyahat belgeleriyle aynı uçakla Fransa’ya gitmek üzere yakalanan 34 kişiye belge düzenlediği tespit edilen ‘Doktor’ lakaplı Ö.T’yi yakaladı. Havalimanında son 6 ayda ele geçirilen 2 bin 400 sahte seyahat belgesi ele geçirdi.
  • 06.02.2021 İstanbul Havalimanı’nda kaçakçılık operasyonu. İstanbul Havalimanı’nda kaçak yollarla sokulmaya çalışılan Napolyon dönemine ait 153 altın para ile 7 lüks saat ele geçirildi. Gözaltına alınan Cezayir asıllı Fransız vatandaşına adli kontrol hükümleri uygulandı.
  • 09.02.2021 İstanbul Havalimanı’nda uyuşturucu operasyonu. İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen operasyonlarda, 284 kapsülde 3 kilogram 350 gram eroin, 8 kapsülde 122 gram afyon sakızı ele geçirilirken 5 İran uyruklu şüpheli sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
  • 14.02.2021 İstanbul Havalimanı’nda sindirim sisteminde kapsüller içinde 882 gram eroin ve 508 gram metamfetamin taşıyan İran uyruklu 4 kişi gözaltına alındı.
  • 24.02.2021 İstanbul Havalimanı’nda bir yolcunun valizlerinde alkollü içki görünümü verilmiş şişelerin içinde 3 kilogram 380 gram ağırlığında ve piyasa değeri 2,5 milyon TL olan sıvı kokain ele geçirildi.
  • 26.02.2021 – İstanbul Havalimanı’nda Hollanda’ya gönderilmek istenen bir kargoda tarihi eser olabileceği değerlendirilen 8 parça eşya ele geçirildi.

İstanbul Havalimanı görülür, görülmez kameralarla 7/24 canlı izlenmesine rağmen, son teknoloji X-Ray cihazları ve kabinlerinin olmasına rağmen, Narkotik dedektör köpeklerinin olmasına rağmen, Eğitimli özel güvenlik personellerinin olmasına rağmen, Havalimanı ve Yer işletme güvenlik komisyonu ve eğitimli personellerine rağmen, Ticaret Bakanlığı İstanbul Havalimanı Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğüne rağmen, İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amirliğine rağmen, İstanbul Emniyet Narkotik Şube Müdürlüğüne rağmen, Varış öncesi yolcu bildirim (Hava Takip) sistemi olmasına rağmen………v.b…..! En üst düzey güvenlik önlemlerine ve En son teknolojilerin kullanılmasına rağmen İstanbul Havalimanı’nda nerdeyse her ay veya iki ay da bir operasyon düzenleniyor. Ve tüm operasyonlar başarılı bir şekilde çökertilmesine rağmen, uluslararası Baronlar İstanbul Havalimanı’nı transit bir üst olarak kullanmaya inatla ve ısrarla niçin devam ediyor. Bunun akla mantığa sığan bir yanı var mı?

Atatürk Havalimanı’nda  28 Haziran 2016  Saat: 21.22’de  DEAŞ’lılar tarafından gerçekleştirilen silahlı ve bombalı intihar saldırısı sonucu: 45 kişinin hayatını kaybettiği, 163 kişinin yaralandığı, 44 kişinin ise malına zarar verildiği hain saldırı milletimizin hafızasında derin yaralar ile yerini korurken ve yarattığı psikolojik tahribatın izleri henüz silinmemişken uluslararası baronların, terör örgütlerinin, kaçakçıların yeni bir silahlı ve bombalı saldırısı yolcu güvenliğini/uluslararası güvenirliği ciddi anlamda sarsacak ve havalimanlarına olan güveni sorgulatacaktır. Bu tür üzücü olaylar, tekrar vuku bulmadan yolcuların ve çalışanların hayati güvenliği nedeniyle gerekli ek tedbirlerin alınması/artırılması gerekli diyor ve uyarıyoruz…!

Bizler için en önemli husus YOLCU GÜVENLİĞİDİR. Böylesine büyük operasyonların düzenlendiği İstanbul Havalimanı’nda yolcu güvenliği, çalışan personel güvenliği ve hayatı son derece önem arz etmektedir.

İstanbul Havalimanı için yolcu garantisi var, ama yolcu hayat garantisi yok. Bu nedenle merak ediyor ve soruyoruz.!

Güvenlik zaafiyeti neticesinde, İnsan hayatı söz konusu olduğunda bunun sorumlusu KİM?

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika