Konya Havaalanı’nın yeni terminal binası için yapılan ihale sonuçlanmış ve 2011 Mayıs ayında ihaleyi bir firma almıştı. İhalenin ardından ikinci olan firma dava açınca terminal binasında çalışma yapılamadı. Konya Havaalanı Müdürü Bahadır Aydınlı, “Açılan dava, Konya Havaalanı ile ilgili bir yılımızın heba olmasına neden oldu” dedi.
Dünya genelinde ve Türkiye’deki bütün havaalanlarında ILS adı verilen Aletli İniş Sistemi kullanılıyor. Bu sistem pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan hassas yaklaşma sistemi olarak biliniyor. ILS, bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlıyor.
Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi veriyor. İki radyo vericisinden oluşan bu sistem, birbirleriyle küçük bir açı yaparak kesişen yayın konisini meydana getiriyor. Pistin uzak kısmındaki verici yatay düzlemde yayın yapıyor, yakında bulunan aygıt ise düşey düzlemde yayına geçerek sistemi çalıştırıyor. Kokpitte bulunan iniş sistemi gelen sinyalleri algılayarak inişin güvenli olmasını sağlıyor. ILS sisteminin piste yerleştirilebilmesi için havaalanı çevresinin radyo frekanslarını engellemeyecek düzeyde olması gerekiyor.
TEKNİK OLARAK YETERSİZİZ
ILS cihazı, CAT 1, CAT 2, CAT 3 diye üç farklı versiyonu bulunuyor. Havaalanının coğrafi konumu ve topografik yapısı göz önünde bulundurularak bu cihazlardan hangisinin kullanılabileceğine karar verilip o cihaz temin ediliyor. Bu cihazlar, pilotun güvenli inişini sağlayabilmek için görüş açısının düşük olduğu havalarda görüş açısı sağlıyor. Konya’da 500 metreye kadar görüş açısı sağlayan CAT 1 cihazı kullanılıyor.
Konya Havaalanı Müdürü Bahadır Aydınlı, Konya’da kullanılan ILS’nin modelinin CAT 1 olduğunu ve 500-550 metreye kadar görüş açısı sağladığını söyleyerek, “Konya’da daha gelişmiş olan CAT 2 veya CAT 3 sistemini kullanamıyoruz. Çünkü bunu sağlayabilmek için havaalanının bulunduğu alanın coğrafi özellikleri uygun olması gerekirken, uçağı idame ettiren pilotun da o kriterleri taşıması gerekiyor. Bizim havaalanımız teknik olarak buna müsait değil” ifadelerini kullandı.
DAVA KONYA’YA BİR YIL KAYBETTİRDİ
Konya Havaalanı’nın teknik eksikliklerini gidermek, kapasitesini genişletmek ve uluslararası bir statü kazandırmak için yeni bir terminal yapılması için açılan ihalenin 11 Mayıs 2011 tarihinde ATM adlı bir firmaya verildiğini söyleyen Bahadır Aydınlı, “İhalenin ardından alan tahsisini yaptık. İlgili firma gelip alandaki ilk çalışmasını yaptı. Tahsis ettiğimiz alanın etrafını çevirdi. Çalışmalarına başlayacaktı. Ancak ihalede ikinci olan firmanın itirazı üzerine çalışmalar henüz başlamadan durdu.
Geçtiğimiz yıl mayıs ayından bu yana neredeyse bir yıl geçti. Yani Konya bir yıl kaybetti. Bu konuda yaşanan mağduriyetten bizler de çok üzgünüz. Şu ana kadar burada çalışma yapılıyor olsaydı, yeni terminal binasının en az yüzde 40’lık bölümü tamamlanmış olacaktı” diye konuştu.
TEKNİK EKSİKLİKLER BÜYÜK ÖLÇÜDE GİDERİLECEKTİ
Konya Havaalanı’nda şu an CIP yani işadamları için ayrılmış bir bölümün bulunmadığını, güvenli geçiş için kullanılan x-ray cihazının da zaman zaman yetersiz kaldığını söyleyen Bahadır Aydınlı, “Şu an mevcut havaalanımızın apronunda yani uçakların park yapabileceği alanda 3 uçaklık yerimiz vardı. Yeni yapılan apronla birlikte park yapabilecek uçak kapasitesi 8’e çıktı. Elbette ki bu, havaalanındaki problemin çözüldüğü anlamına gelmiyor. Buradaki eksiklikleri bertaraf edecek olan yeni terminal binasının bir an önce tamamlanıp bitirilmesi gerekiyor.
Yeni terminal, yaklaşık 23 bin metrekare alan üzerine kurulmuş olacak. Şimdiki terminalimizin alanı ise 5 bin 400 metrekare. Mevcut havaalanının içinde yolcuların beklemesi için ayrılan alan 680 metrekare. Yeni havaalanında ise yolculara ayrılan alan 3 bin 685 metrekare olacak. Yolcuların bagajları için de şu an sıkıntımız var. 5 çekim bankosu ile çalışıyoruz. Yeni terminalde 15 çekim bankosu bulunacak. Mevcut havaalanımızda işadamları için ayrılmış olan (CIP) salonu bulunmuyor.
Yeni terminalimizde ise CIP olarak 336 metrekare alan ayrılmış bulunmaktadır. Ayrıca yeni terminalimizde toplamda yaklaşık 400 metrekare alana sahip bir VIP salonu bulunacak. Normal yolcularımız için ayrılan alanda da mescit, lavabo, restaurant, çay salonu gibi ihtiyaçların giderilebileceği geniş bir yer bulunacak. Bu çalışmaların Konya’ya bir an önce kazandırılması konusunda hemfikiriz. Maalesef bir yıl kaybettik. İvedilikle yeni terminaldeki problemin çözülmesi ve çalışmaların daha hızlı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
AHMET SORGUN: BU PROJEDEN DÖNÜŞ OLMAYACAK
Havaalanı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, “Biliyorsunuz şu an terminal binası ile ilgili çalışma var. Apron çalışması bitti. Daha önce 2 uçak kapasiteli olan apronumuz şu an 8 uçak kapasiteli hale getirildi ve hizmete girdi. 3,5 milyon TL’ye mal olan ve gerçekten de Konya’ya yakışır bir çalışma olan bu hizmetin de Konya’ya hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Terminal binamızın yapımı ile ilgili çalışmalar da sürüyor. 44 milyon TL’lik bu çalışma için 11 Mayıs 2011’de ihale yapılmıştı. Ancak başka bir firma konu ile ilgili Kamu İhale Kurumu’na itiraz edince bir gecikme oldu.
Bu gecikmenin idare ya da bizden kaynaklanan bir durum değil. AK Parti Konya milletvekillerimiz ve il teşkilatı olarak bizler, yine de sürecin hızlanması için gereken girişim ve görüşmeleri yaptık. Bunun sonucunda ihale başka bir firmaya verildi. Çalışmalar başlamış ve yer teslimi de yapılmıştı ancak ihaleyi alan firmalar arasındaki çekişmeden dolayı bir ikinci sıkıntı doğdu. Şimdi konu İdare Mahkemesi’nde. Bir miktar da bundan dolayı bir gecikme yaşanacak. Bizler bu sürecin de tamamlanmasını beklemek durumundayız. Daha önce de dediğim gibi süreç idari değildir. Konu yargıya intikal ettiği için bekliyoruz. Yürütmeyi durdurma sonuçlandığında çalışmalara kalındığı yerden devam edilecek. Bu projeden kesinlikle dönüş yok” diye konuştu.
CUMHUR KOYUNCU: BU HABERE VERECEĞİNİZ BİR CEVAP VAR MI?
Merhaba Gazetesi’nin geçtiğimiz iki gün boyunca manşetine taşıdığı ve bugün de yayınlanan haberin ardından yetkililerin Konya’nın bu konunun takipçisi olduğunun fark etmesi gerektiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Cumhur Koyuncu, “Seçim öncesinde AKP’lilerin bahsetmiş oldukları sivil havaalanı ne oldu?
Gazetedeki bu haberleri okuduktan sonra bir Konyalı olarak durumdan ben utandım. İktidar milletvekillerinin tamamına sesleniyorum, acaba bu haberleri okuduktan sonra verebileceğiniz bir cevap var mıdır? Konya’nın hakkı böyle mi savunulur?” diye konuştu. Cumhur Koyuncu, Konya’nın gelişen sanayisi, ticareti, ekonomisi, turizmi ve mevcut nüfus potansiyeli ile bugünkü konumundan çok daha iyi bir havaalanını çoktan hak ettiğini de sözlerine ekledi.
ALİ YÜCEL: AKTARMALI UÇAĞI AZ KALSIN KAÇIRIYORDUK
Daha önce birçok defa Konya’ya sivil ve gelişmiş bir havaalanı kazandırılması gerektiğini söylediklerini belirten Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya İl Başkanı Ali Yücel, “Konya’nın ekonomik ve sosyal manada gelişmesinin önündeki en büyük engel, uluslararası statüde bir havaalanının olmamasıdır.
Sanayicilerimizin öngörüleri de hep bu yönde olmuştur. Konya’da uluslararası üretim yapan bir firmamızın yetkilisi, yurtdışından Konya’ya doğrudan uçak seferi olmadığı için misafirlerini Konya’da ağırlayamadığını söylemişti. Bu kardeşimizin ürünlerini almak için gelen insanlar İstanbul veya İzmir gibi illere yönelmekteler. Dolayısıyla Konya sanayisi kaybetmektedir” dedi. Bundan 3 yıl önce Almanya’da düzenlenen uluslararası bir fuara katılmak için Konya’dan aktarmalı olarak bilet aldıklarını bildiren Ali Yücel, “Yaklaşık on kişilik bir ekiple Konya’dan İstanbul’a; İstanbul’dan da aktarmalı olarak Almanya’ya gidecektik.
Konya Havaalanı’na geldiğimizde olumsuz hava koşulları nedeniyle uçuşumuz iptal edilmişti. Biz karayoluyla İstanbul’a gitmek zorunda kaldık. Almanya’ya gidecek olan uçağımıza da ucu ucuna yetiştik. Bunları yaşayan Konyalı çok sayıda işadamımız var” diye konuştu.
Ali Yücel ayrıca, işin aldatmaca olan bir tarafının da bulunduğunu dile getirerek, “Seçim öncesinde iktidar partisi kendi savaş uçağımızı, yolcu uçağımızı, hatta uydumuzu bile hazırlamıştı. Bu manada Konya’dan da ciddi bir destek almıştı. Sanayi ve ticaret camiası desteklemişti. Bunların gerçek olmadığını herkes bugün gördü. Konya’ya yakışmayacak bir sonuç ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
MEHMET ŞEN: TEK KANATLI BİR KUŞ GİBİ ÇIRPINIYORUZ
Konuyla ilgili görüş bildiren Saadet Partisi Konya İl Başkanı Mehmet Şen ise, sivil havaalanı kelimesinin yanında sanayiye yönelik olarak kargo uçak hizmetlerini de aktif hale getirmek gerektiğine dikkat çekti. Havaalanı bu şekliyle nasıl olursa olsun, ne kadar sivilleştirilirse sivilleştirilsin mantığının geçerli olmadığını ifade eden Mehmet Şen, “Konyalı sanayici kendi üzerine düşeni yapıyor, yatırım yaparak dünya ile yarışıyor.
Dolayısı ile Konyalı sanayicinin mamullerinin de ucuz bir şekilde ve hızlı bir şekilde nakledilmesi gerekiyor. Sivil havaalanı seri ve kolay bir şekilde ulaşımı sağlamalı, ayrıca sanayicinin mamullerini dış piyasaya taşınması konusunda kargo taşınmasının da yaygınlaştırmalıdır.
Sanayici tek kanatlı bir kuş gibi çırpınıyor. Devlet kanadından gereken yatırım yapılmıyor. Sadece askeri havaalanından kurtulmak da yetmiyor. Aynı zamanda sanayicilerimizin uluslararası seyahatlerini seri bir şekilde yapması için gerekli alt yapının sağlanması lazım.
Bugün Çin, ABD ve teknik bakımdan gelişmiş olan Avrupa ülkeleri nakliyeyi en ucuz ve en hızlı şekliyle sağlayabiliyor. Bugün 50 liraya şuraya, buraya uçuyoruz diyorlar. Neden Konyalı sanayicilerimizin kargo taşımacılığı en iyi şekilde sağlanamıyor. Bu acil bir ihtiyaçtır. Sanayicimize müstakil olarak hizmet verecek bir sistem kurulmalıdır” dedi.
BETON DİREKLER AÇIYI KAPATIYOR
Eski Konya Milletvekillerinden Uçak Mühendisi Hasan Angı ise, ILS cihazının iniş sistemini daha güvenli hale getirmek için kullanılan bir cihaz olduğunu söyledi. Angı, “CAT bunun kategorileridir. Pistin uygun açıyla uçağın yaklaşma açısını ayarlamak için elektronik antenler var. Hem düşey, hem yatay şeklinde sinyaller verip uçağın emniyetli bir şekilde pisti ortalamasını ve uygun açıyla piste yaklaşmasını sağlıyor.
Görüş açısının değişmesi sadece cihazların özellikleriyle alakalı bir durum değildir. Uçak ve aletin senkronize çalışabilmesi çok önemlidir. Uçaktaki algılamanın da aynı kategoride olması gerekiyor. Konya’daki CAT cihazının görüş mesafesinin düşük olmasının önemli bir nedeni de askeri havaalanıdır. Şöyle ki, bu havaalanında uçakların ilk çalıştığı sırada verdiği egzozu dağıtmak için beton direkler yapıldı.
Bu beton direkler cihazın anten açısını kısalttı. Bu nedenle uçaklarımız CAT cihazının görüş mesafesini tam olarak alamıyor” ifadelerini kullandı. Askeri üssün Karapınar’a taşınmasının buradaki sorunu önemli ölçüde gidereceğini söyleyen Hasan Angı, “Askeri eğitimlerin buradan uzaklaştırılması artık şart olmuştur.
Burası tamamen sivil havalimanına dönüştürülmelidir. Orta vadede yeni bir askeri üsse ihtiyaç var. Sivil havaalanına değil. Şehrin merkezinde olan bu havaalanı da tamamen sivil uçuşlara bırakılmalıdır. Bu sayede sanayicinin en önemli ihtiyaçlarından birisi olan kargo taşımacılığı da gündeme gelebilir” ifadelerini kullandı.