spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

ABD’nin casus uydusu dev roketle uzaya fırlatıldı

Seçtiklerimiz

       

 California eyaletindeki Vandenberg Hava Üssü’nden ateşlenen roket, bugüne dek uzaya gönderdiği en büyük roket unvanını da kazandı.  

       

 Ulusal Keşif Bürosu’nun (NRO) casus uydusunu taşıyan Delta 4-Heavy roketi, insansız hava aracı sınıfına giriyor.  72 metre uzunluğundaki roketin boyu, neredeyse 23 katlı bir bina kadar.

       

 ABD için dönüm noktası 

       

 Hava Kuvvetleri’nden Yarbay Brady Hauboldodt, “Bu fırlatma ülkemizin ulusal uzay alanındaki yeteneğinde dönüm noktasına işaret ediyor… Bu başarıyla her boyutta taşıma yükünü düşük maliyetle uzaya taşıma kabiliyetimiz arttı” dedi.

       

 Hauboldodt, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) ateşleme rampasını Delta 4’ün ateşlenmesine uygun hale getirebilmek için üç yılda 100 milyon dolar harcadığını belirtti.

       

 Casus uydu görevi

       

 Spaceflight Now dergisi, ABD’nin Delta 4’ün taşıdığı gibi dev casus uydularını uzaya çıkarmayı amaçladığını belirtti. Dergi,  kutuplardaki yörüngelere taşınacak uyduların tüm gezegenin yüzeyini gözlemeyebilecek kapasitede olduğunu ifade etti.

       

 ABD’nin uzay ve havacılık alanındaki iki büyük kuruluşu Boeing ve Lockheed Martin’in ortak girişimi Unitek Launch Alliance’ın Başkan Yardımcısı Jim Sponnick, “Ateşlenen NRO taşıma yükünün en büyük özelliği, her gün ulusumuzu koruyan cesur kadın ve erkeklerin etkinliğini ve güvenliğini önemli derecede artıracak olması” yorumunu yaptı.

       

       

 

       

       

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika