spot_imgspot_img
9.5 C
İstanbul
Çarşamba, 24 Aralık 2025

İş Jetleri Pazarı: Alıcı Pazarı

spot_imgspot_img

Seçtiklerimiz

Kasım ayının gelmesiyle birlikte, 2017 yılının sonuna iyice yaklaşmaktayız. Havacılık sektörü için yılın son çeyreği hareketin nispeten arttığı dönem olarak bilinir. Dünyada ekonomik faaliyetlerin yoğunlaştığı Kuzey Yarım Küre genelinde yaz tatili ayları olarak kabul edilen Haziran-Temmuz-Ağustos dönemini kapsayan üçüncü çeyrek hava aracı kiralama faaliyetleri açısından yoğun ama satın alma-satış bakımından sakin geçmektedir. Sonbahar ile birlikte iş havacılığında satın alma-satış döneminin başlaması ve yıl sonuna doğru hızlanması normal kabul edilir.

Bunun başlıca sebebi, fabrika çıkışlı yeni hava araçlarına olan talebin fiyat avantajından dolayı artmış olmasıdır.Uçak üreticileri yılın son aylarında halihazırda üretmiş oldukları ama çeşitli sebeplerle sahibine teslim edilemeyen beyaz kuyruk (white tail) olarak bilinen hava araçlarını agresif bir şekilde pazarlar. Fiyat avantajının görece düşük olduğu bu hava araçlarını satın alırken  kullanılan bu fırsat  tecrübesiz alıcıların elinde dezavantaja da dönüşebilir. Şöyle ki, Kasım 2017 yılında teslim aldığınız hava aracınız Ocak 2018’de henüz iki aylık olmasına rağmen, Endüstriyel Fiyat Rehberi’nde 2017 üretim yılına ait olduğu için 1 yaşında olarak değerlendirilecek, eskime değeri o oranda hesaplanacak ve değer kaybına uğrayacaktır. Bu durumu bilen tecrübeli alıcılar, üreticilerle pazarlık noktasında konuyu masaya yatırarak, ellerini güçlendirip alım esnasında maddi avantaj elde edebilmektedirler.

Öte yandan, hava aracını satmak isteyen satıcılar için de yıl kapanışını kaçırmamak , halihazırdaki hava araçlarını bir yıl daha yaşlanmadan belki de garanti kapsamına çıkmadan satabilmek açısından önem taşımaktadır.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

- AJET -spot_imgspot_img

Son Dakika