Ethiopian Airlines Tigray Uçuşlarını Durdurdu
Etiyopya’nın bayrak taşıyıcı havayolu Ethiopian Airlines, ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinde artan güvenlik endişeleri nedeniyle bölgeye gerçekleştirdiği tarifeli uçuşları geçici olarak durdurdu.
Havayolunun 23 Eylül 2026 tarihinde aldığı karar kapsamında Tigray’ın başkenti Mekelle ile Axum ve Shire şehirlerine yapılan uçuşlar askıya alındı.
Ethiopian Airlines, kararın bölgedeki mevcut durum nedeniyle alındığını bildirirken, uçuşların ne zaman yeniden başlayacağı konusunda henüz bir tarih açıklamadı.
Mekelle Havalimanında Gerilim
Uçuşların durdurulması, Tigray bölgesinde federal yönetim ile bölgesel güçler arasındaki gerilimin yeniden yükseldiği bir döneme denk geldi.
Reuters’a konuşan yerel kaynaklar, Tigray güçlerinin 22 Eylül gecesi Mekelle’deki havalimanının kontrolünü federal polis güçlerinden aldığını bildirdi.
Haberde, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in ofisi, federal hükümet ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) söz konusu gelişmeye ilişkin Reuters’ın yorum taleplerine henüz yanıt vermediği belirtildi. Bu nedenle havalimanındaki kontrol değişikliğine ilişkin bilgiler şu aşamada yerel kaynakların aktardığı bilgilerle sınırlı.
Tigray’da Yeniden Çatışma Endişesi
Son gelişmeler, 2020-2022 yılları arasında ağır çatışmalara sahne olan Tigray’da geniş çaplı şiddetin yeniden başlaması ihtimaline ilişkin endişeleri artırıyor.
Etiyopya federal hükümeti ile TPLF arasındaki iki yıllık savaş, Kasım 2022’de imzalanan Pretoria Barış Anlaşması ile sona ermişti. Ancak taraflar arasındaki ilişkiler son aylarda yeniden kötüleşirken, her iki taraf da diğerini barış anlaşmasını ihlal etmekle suçladı.
Reuters’ın aktardığına göre TPLF, Mayıs 2026’da barış anlaşması kapsamında oluşturulan geçici yönetimin kontrolünü ele geçirdi. Son aylarda bölgede Tigray güçlerine yönelik insansız hava aracı saldırıları da rapor edildi.
Yedi Grup Yeni İttifak Kurdu
Gerilimi artıran gelişmelerden biri de TPLF’nin altı farklı silahlı grupla birlikte yeni bir ittifak oluşturması oldu.
Ethiopian Peoples’ Forces Alliance for Survival adı verilen oluşum 20 Eylül’de duyuruldu. İttifakta TPLF’nin yanı sıra Amhara Fano National Movement ve Oromo Liberation Army gibi gruplar da bulunuyor.
Koalisyon, Başbakan Abiy Ahmed liderliğindeki mevcut yönetimin değiştirilmesini ve geçiş yönetimi oluşturulmasını hedeflediğini açıkladı. Federal hükümet ise daha önce bazı silahlı gruplara dış destek sağlandığını ileri sürmüş; bu iddialar ilgili taraflarca reddedilmişti.
Tigray’ın Hava Bağlantısı Kesildi
Ethiopian Airlines’ın kararı özellikle bölgenin ulaşımı açısından önem taşıyor.
Associated Press’in aktardığına göre Ethiopian Airlines dışında Tigray’a tarifeli sefer gerçekleştiren başka bir havayolu bulunmuyor. Bölgeye charter uçuşlarla erişim teknik olarak mümkün olsa da Mekelle, Axum ve Shire tarifeli seferlerinin durdurulması Tigray’ın düzenli ticari hava ulaşımını büyük ölçüde kesmiş durumda.
Havayolunun açıklamasında uçuşların yeniden başlatılması için belirli bir tarih verilmedi. Bu nedenle seferlerin geleceği, bölgedeki güvenlik koşullarının ve havalimanlarının operasyonel durumunun nasıl gelişeceğine bağlı olacak.




