spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

5 havayolu şirketi iflas riski yaşıyor

Seçtiklerimiz

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), İzlanda’daki volkanik patlamanın havayolları için sadece bilet satışları üzerinden 1.7 milyar dolar zarara neden olduğunu açıkladı.
       
       
       
Berlin’de konuşan IATA Başkanı Giovanni Bisignani, geçen yıl 9.4 milyar dolar zarar eden havacılık sektörünün 2010’da geçen yıla ek olarak 2.7 milyar dolar daha zarar etmesini beklediklerini belirtti ve “Yaşanan son kriz, sektör için yıkıcı bir gelişme oldu” dedi.

       

        Bisignani, “Kriz, küresel havacılık sektörünün yüzde 29’unu derinden etkiledi ve günde 1.2 milyon kişinin mağdur olmasına yol açtı. Kül bulutlarının sektöre verdiği zarar, hava trafiğinin 11 Eylül saldırıları sonrasında üç gün boyunca kapalı olduğu dönemde yaşanan zarara yaklaştı” diye konuştu.

       

        IATA Başkanı, kül bulutları krizinin şirketleri en çok 17-19 Nisan tarihleri arasındaki üç günlük süreçte vurduğunu, sektörde günde 400 milyon dolardan fazla gelir kaybı yaşandığını belirtti.

       

        Bu süreçte havayolu şirketlerinin tek avantajının petrolün ucuzlaması olduğunu söyleyen Bisignani, şirketlerin havaalanlarında mağdur durumda kalan müşterilerine kalacak yer, yiyecek ve ulaşım için alternatif çözümler üretmek zorunda kalarak da zarar ettiklerini dile getirdi.

       

Bisignani, “Bir hafta boyunca hiçbir şirket kazanç elde edemedi aksine maliyetleri arttı” dedi ve hükümetleri, bu olağandışı kriz yüzünden zor durumda kalan şirketlerin zararlarını karşılamak için yöntemler geliştirmeye davet etti.

       

        IATA Başkanı aynı zamanda, küçük bir olayın aslında hükümetler tarafından abartıldığına da dikkat çekti

       

BEŞ ŞİRKET BATMA TEHLİKESİNDE

       

Başkan açıklamalarında, hava sahalarının kapalı olması yüzünden, Avrupa’da orta ve küçük ölçekli beş şirketin iflas riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti.

       

ANSA haber ajansının bildirdiğine göre İtalya’nın ulusal televizyonu RAI’ye konuşan Bisignani, “Nakit sıkıntısı yüzünden Avrupa’da beşten fazla orta ölçekli şirket iflas etme riski yaşıyor” dedi.

       

        Brüksel, Pazartesi günü Avrupa Birliği üyelerinin havayolu şirketlerine finansal destek sağlamasına izin vereceğini açıkladı

       

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika