spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Havayolu devlerinin birleşme planı sona erdi

Seçtiklerimiz

US Airways şirketinden gelen açıklamada, yönetim kurulunun detayları en ince ayrıntısına kadar düşünüp, görüşmeleri devam ettirmeme kararı aldığı belirtildi.

       

Şirket, bu açıklamayla aynı zamanda ilk kez resmi olarak United Air Lines (UAL) ile görüşme içinde olduğunu da kabul etmiş oldu.

       

UAL ise US Airways’ın açıklaması hakkında yorum yapmadı ancak şirketin bu birleşmenin ABD havacılık sektörünü canlandıracağına inandığı biliniyor. 

       

 ‘CİDDİ ŞEKİLDE DÜŞÜNDÜK’

       

US Airways aynı zamanda “Şirketimizin, çalışanlarımızın, müşterilerimizin ve hissedarlarımıza en çok neyin fayda sağlayacağı üzerine ciddi şekilde düşündük” dedi.

       

İki ABD’li şirket, 2008’den ilk kez birleşme için görüşmelere başlamıştı. US Airways’den böyle bir karar gelmeden önce de dört hafta boyunca ikinci kez birleşme görüşmeleri sürdürmüşlerdi.

       

Uzmanlara göre, United ve US Airways’in birleşme görüşmeleri olumlu sonuçlansaydı, Delta Air Lines’ı geride bırakarak, dünyanın en büyük havayolu şirketini meydana getireceklerdi.

       

ABD havacılık sektöründe, küresel resesyon ve yüksek petrol fiyatlarını etkisiyle birçok önde gelen şirket güçlerini birleştirdi.

       

Görüşmelerin devam etmeyeceğinin açıklanmasının ardından, US Airways’ın hisseleri Perşembe günü New York Borsası’nda yüzde 3.85’lik bir değer kaybı yaşadı. UAL’nin hisseleri ise Nasdaq Endeksi’nde yüzde 1.44 yükseldi.

       

 CONTINENTIAL OLASILIÐI GÜNDEME GELDİ

       

Wall Street analistleri, iki dev şirketin görüşmelerini durduklarını açıklamalarının ardından, United Airlines’ın, ilk çeyrek bilanço rakamlarıyla hayal kırıklığı yaratan Continential Airlines ile birleşeceğini öne sürdü.

       

Analistler, bu iki şirketin uçuş rotalarını birleştirmeleriyle birlikte, gelirlerini büyük çapta artırıp, maliyetlerini azaltacaklarını belirtti.

       

Continential ise United ile anlaşmadan fayda sağlayacağından emin olmadan, görüşmeleri başlatmayacağını ifade etti. Zaten şirket, iki yıl önce United ile birleşmek için görüşmelere başlamış ancak küresel ekonominin o zamanki durumunu göz önünde bulundurarak, bu işlemin büyük riskler barındırdığına karar vermişti.

       

         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika