spot_img
spot_imgspot_img
21.5 C
İstanbul
Cuma, 20 Eylül 2024

47 havalimanında yeni dönem başlıyor

Seçtiklerimiz

İç ve dış hat seferlerinin yapıldığı 47 havalimanında yeni dönem başlıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile İçişleri bakanlıkları "Sivil Havacılık Güvenliği Kanunu" tasarısı hazırladı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koordinesinde hazırlanan kanun tasarısı havaalanlarında yeni uygulamalar getiriyor.

Üzerinde çalışılan kanun tasarısına göre 2011’de 118 milyon yolcunun gelip-gittiği havalimanlarında her yolcudan 1 ya da 2 TL güvenlik parası alınacak. Güvenlik parası bilet ücretlerine yansıtılacak. Havuzda toplanacak para ile havalimanlarına X-Ray, tomografi vb. güvenlik ekipmanları alınacak. .

TÜRKİYE UYGULAMAK İSTEMEMİŞTİ

THY ya da özel havayolu şirketlerinin riskli gözüken dış hat seferlerinde silahlı hava polisleri görev yapacak. Eğitim Araştırma Denetleme Uzmanlar Kurulu’nun (EADUK) "tehdit" ve "risk" analizi yaptığı uluslar arası uçuşlarda 1-2 silahlı polisin görev yapması planlanıyor. Silahlı hava polisi uygulaması Amerika, İsrail ve İngiltere’de uygulanıyor. Bu ülkeler riskli ülkelere yapılan seferlerde uçak kaçırılması ve hava korsanlarına karşı silahlı polis görevlendiriyor. 11 Eylül saldırılarından sonra Amerika, İngiltere ve İsrail Türkiye’den yapılacak dış hat uçuşlarında silahlı polis bulundurulmasını istemişti. Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu ise bu talebi, "Türkiye’deki havalimanlarında alınan güvenlik önlemleri en üst seviyede. Hiçbir yolcu uçağa silah, bıçak, patlayıcı vs. madde sokamaz" diyerek reddetmişti.

KURUL KARAR VERECEK

EADUK’un "tehdit" analizi listesinde bulunan ülkelere yapılacak dış hat seferlerin de yada firmaların talep edeceği uçuşlarda hava polisi görev yapmasına Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu (MSHGK) karar verecek. Polislerin masrafları havayolu şirketlerince karşılanacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, hava polisi için 100 personel görevlendirecek.

Yeni uygulama ile yolcuların kargo ve uçak altı bagajları narkotik-patlayıcı madde detektör köpeklerince kontrol edilecek. Özel güvenlikçilerin refakatinde özel eğitimli köpekler bagajların uçağa yüklenmesinden önce kargo bölümünde tüm valizleri tek tek koklayacak. Bu sayede "sabotaj" ve "uyuşturucu" madde kaçakçılığı engellenmiş olacak.

ÖZEL GÜVENLİK GÖREV YAPACAK

Halen 47 havalimanında 9 bin 26 özel güvenlikçi, 3 bin 885 polis ile bin 702 DHMİ güvenlik görevlisi görev yapıyor. Sivil Havacılık Güvenliği Kanunu’nun TBMM’den geçmesinden sonra polis havalimanlarından kademeli olarak çekilecek. Havalimanlarının iç ve dış güvenliği büyük ölçüde özel güvenlik şirketlerine devredilecek. Polis, alanlarda sadece denetim görevini üstlenecek. Havalimanlarından çekilecek polisler devriye ekiplerinde görevlendirilecek.

HAKİM VE SAVCILAR DA ARANACAK

Tasarı ile Şırnak, Hakkari ve Kütahya’da yeni açılacak alanlarla birlikte sayısı 50’e yükselmesi hedeflenen havalimanlarında görev yapan 9 bin 26 özel güvenlikçiye ilk kez çıplak elle arama yetkisi getiriliyor. Halen özel güvenlik personeli şüpheli yolcuları polislerin refakatinde elle arayabiliyordu. Yeni dönemde havalimanlarında üst araması konusunda "imtiyazlı" ya da "ayrıcalıklı" zümre olmayacak. Savcı ve hakimler dahil herkes aranabilecek. Mevcut uygulamada zaman zaman sorunlar yaşanıyordu. Bazı savcı ve hakimler polis ya da özel güvenlikçilerin üstlerini arama yetkisi olmadığını iddia ediyordu. Bakanlıklar bu tür tartışmaların önüne geçmek için tasarıya, "Herkes istisnasız aranacak" maddesinin konulmasını kararlaştırdı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika