Üçüncü Havaalanı, temelinin atılmasıyla birlikte şimdiden cazibe merkezi olmaya başladı. Dev otel zincirlerinin arsa arayışına girmesinin ardından kongre ve fuar alanı yatırımları da ortaya çıkmaya başladı. Fuarcılık alanında uluslararası bir oyuncu olan Asel Expo, 3. havalanında fuar alanı yapımına talip oldu. Asel Expo Uluslararası Fuar Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete, 1 milyon metrekarelik bir alanda, 200 bin metrekare kapalı alan yatırımı düşündüklerini belirterek “Dünyanın en özel fuar alanı olacak. 200 milyon dolarlık bir maliyeti olması bekleniyor. TÜYAP’ın 3 katı büyüklükte olacak. Yatırımın 2-3 yıl sürmesi planlanıyor” dedi. Fuar alanı işine tek başlarına girmeyi düşündüklerini belirten Ete “Türkiye olarak çeşitli ülkelere tanıdığımız vize kolaylığı ve İstanbul’un kavşak noktası olması gibi unsurlar 3. havaalanındaki fuar alanını dünya lideri yapabilir” dedi.
Şirket alma peşinde
“Şehirlerin kalkınmasında fuarların önemi çok büyük” diyen Yunus Ete ayrıca Kazakistan’da da fuar alanını Almatı Belediyesi ile birlikte yapmak için görüşmeler yaptıklarını anlattı. Ete “Kazakistan’da bir şirket alımı için de görüşüyoruz. Almanya’da da görüşme aşamasındayız. Önceden yabancılar şirket alıyordu, şimdi biz alıyoruz” diye konuştu.
Ete, şirket olarak 2006 yılından beri faaliyette olduklarını belirterek hem fuar organizasyonu hem de stand imalatı ve kurulumu yaptıklarını söyledi. Halen Türkiye’nin yanı sıra Almanya ve Cezayir’de de imalat atölyeleri bulunduğunu söyleyen Ete “Şirketimizde 60 kişi çılışıyor. Fuar zamanları 200 kişiye çıkıyor. Güneşli’de 5 bin metrekarelik yeni yerimize taşınmaya hazırlanıyoruz. Almanya’da da arsa aldık tesis yapıyoruz. ABD, Kuveyt ve Dubai’de de ofislerimiz var. Aynı anda 5 ayrı ülkede operasyon yapabiliyoruz” dedi. Müşterilerinin yarısının yabancı olduğunu da anlatan Ete müşterileri arasında Ülker, Saray, Samsung, Philips gibi markalar olduğunu da anlattı.
FBI izin verirse Bioteknoloji Fuarı Türkiye’ye gelecek
Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 10 milyon TL, Almanya’da ise 5 milyon Euro ciro yaptıklarını söyleyen Yunus Ete, stand imalatının yanında halen Esenler Belediyesi ile birlikte İstihdam Fuarı’nı düzenlediklediklerini söyledi. Ete, ABD’de düzenlenen Bioteknoloji Fuarı’nı getirmek için görüşmeler yaptıklarını da belirtti. Ete “Bu fuarı FBİ takip ediyor. Biyoteknolojik silah üretecek bir potansiyel olduğu için fuarın dışarı çıkmasını istemiyorlar. Bizim Sağlık Bakanığı da fuarın Türkiye’ye gelmesini istiyor. Gelirse bizim de kapımızda MİT bekleyecek. Bilgilerin güvenliği çok önemli. ABD’deki bu fuara milli katılım oluyor. Lobi yapıp bu fuarı Türkiye’ye taşımamız lazım” dedi. 17 yıldır yalnızca turizm fuarı olarak yapılan EMITT’e bu yıl “Sağlık Turizmi” başlığı ile ortak olduklarını da anlatan Ete “EMITT Fuarı kapsamında ITE Group ile birlikte Sağlık Turizmi Organizasyonu’nu düzenlemekten ötürü çok mutluyuz.Sağlık turizmi için yurtdışına giden yerli turisti ülkede tutmayı hedefliyoruz” dedi.