spot_img
spot_imgspot_img
11.5 C
İstanbul
Cuma, 19 Nisan 2024

THK Genel Başkanı ve FAI Başkan Yardımcısı: Osman YILDIRIM

Seçtiklerimiz

1:     SON YILLARDA THK’NIN AĞIRLIĞINI TİCARİ FAALİYETLERE VERDİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR? BU KONU HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?

Bizim vizyonumuz Türkiye’deki amatör havacılık faaliyetlerini arttırmak, tabi havacıların sayısını arttırmak ( örneğin planör, paraşüt, yelken kanat gibi.. ) bu havacılık faaliyetlerini ücretsiz olarak gençlere vermek ama bunları ücretsiz yapabilmek için mutlaka para kazanmamız lazım. Yani girdiğimiz ticari faaliyetler tamamen havacılıkla ilgili faaliyetler, bizim geçmişte yaptığımız şimdi ve gelecekte de yapacağımız faaliyetler yani bunun dışında biz havacılık faaliyetlerin dışına çıkmadık. Bizim amacımız kazandığımız paralarla üniversitemizde daha fazla burslu öğrenci okutmak ve amatör havacılıkta daha fazla öğrencilere bu eğitimi vermek biz şimdi yaklaşık olarak 300 bin üzerindeki gencimize model uçak, yamaç paraşütü planör yelken kanat gibi eğitimler veriyoruz ( örneğin model uçak eğitiminde biz ıhlamur ağcı alırız aldığımız ıhlamur ağcını lazerle kestiririz kestirdikten sonra modeller haline getirip paket yapıyoruz onu da hem eğitim merkezlerimize hem de milli eğitim bakanlığının öğretmenleri tarafından verilen havacılık kurslarına gönderiyoruz ağaçların alınması kesilmesi gönderilmesi hepsi para yıllık bizim havacılık faaliyetlerine harcadığımız para 15 milyon lira ve bu para zamanla artarak devam ediyor.

Bizim fitre, zekât ve kurban derisinden elde ettiğimiz parada yaklaşık olarak 13 veya 14 milyon lira civarında biz bu faaliyetleri nasıl yürütelim Türk Hava Kurumu’nun 437 tane şubesi var bu şubelerin giderleri var, orada kurumu sahiplenmiş kişiler çalışıyor o şubelerin elektriği, suyu, telefonu, bilgisayarları, internetleri bunların hepsi para bizim paramız olmazsa bu faaliyetleri nasıl yürüteceğiz. O zaman biz Türk Hava Kurumu’nu kapatmamız lazım, yani kısacası gelir olmalı ki Türk Hava Kurumu bunları yapsın ve havacılığı Türk gençlerine sevdirebilsin.

PEKİ ÇALIŞAN SAYISINDA ARTIŞ OLDU MU?
Çalışan sayısında şu şekilde artış oldu kurumun kendisinde artış olmadı. Kurulan şirketler ve üniversitede artış oldu. Şimdi ambulans helikopter işine girdik 17 tane helikopter bunun pilotları, teknisyenleri, doktorları, hemşireleri bunların hepsine baktığımız zaman 400 civarında yeni insan işe başladı.

Benim bir tane akrabam yok ama Türkiye’deki çalışan, yaşayan insanların hepsi benim akrabam ben Türk insanıyım bu ülkenin insanıyım doğudan, batıdan, güneyden, kuzeyden her yerden insanlar çalışıyor. Fakat bu kadar insana iş verdik şu anda helikopter operasyonlarıyla birlikte 2000 civarında kişiye iş vermişiz,  benim zamanımda bu insanların evine iş olmuşuz, aş olmuşuz, mutluluk olmuşuz,  çocuklarına eğitim olmuşuz beni ayakta tutan canlı tutan şeylerden birisi bu Onların duaları 2 yıllık mezun olan öğrencilerin anneleri babaları bana sarılıyor bu o kadar kutsal bir şey ki,  biz ticari faaliyet yapıyoruz ticari sahaya girdik ama bundan devlet kazançlı çıkıyor havacılık sektörü önü çok açık herkese yetecek kadar iş var bu ülkede yeter ki doğru proje yapsınlar yani ben şimdi Türkiye’deki havacılıkla uğraşan iş adamlarının burada zarar edeceğini düşünmem biz hiçbir zaman havacılık faaliyetlerinin dışına çıkmadık bizim gibi kurumlar ne şirket kurabilir neden bir şey yapabilir aslında ama biz 10.10. 2010 yılında vakıf kurduk. Bu vakıf altınsa ticari faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

2:   ŞUANDA BİR HAVA YOLU SATIN ALMAYI DÜŞÜNÜYOR SUNUZ? NEDEN VE NE ZAMAN ALMAYI DÜŞÜNÜYOR SUNUZ?

Çünkü Türk Hava Kurumu’nun bütün faaliyetlerini sistem içinde düşünmemiz lazım Türk Hava Kurumu amatör havacılık faaliyetlerini yapıyor, amatör havacılık faaliyetlerini yaparken bile amatör havacılık faaliyetini yapan öğretmen bile sonunda profesyonel olmak isterler ayrıca Türk Hava Kurumu Üniversitesi var bu üniversite pilot yetiştiriyor, teknisyen yetiştiriyor, kabin memuru ve mühendisler yetiştiriyor bunların önüne bir ufuk koymam lazım Türk Hava Kurumu Üniversitesi şuanda Türk Hava Kurumu’nun içindeki şirketleri veyahut ta faaliyette bulunan uçuş okulları, iş jetleri, yangın uçakları olsun ve havacılık merkezleri olsun,  uçak bakım merkezlerimiz olsun bunlara iyi yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var.

Bunu Türk Hava Kurumu Üniversitesi yetiştiriyor şuanda yine havacılık faaliyetlerinde eğitim alan geçlerde sonunda bizim üniversitemizde veyahut ta buna benzer üniversitelere giderek eğitim alıyorlar bu insanların önüne hedef koymak zorundayız. Türk Hava Kurumunun bir havayolu şirketine ihtiyacı var daha doğrusu bir hava taşımacılık şirketine bu hem kargo hizmeti versin,  hem de yolcu taşıma olsun Türkiye gerçekten potansiyeli çok yüksek bir ülke ve her yıl turizmde bir artışı var,  her yıl Türkiye’ye gelen turist sayısı artıyor. Dünya’nın yer yerinden insanlar Türkiye’ye yöneliyor eskiden insanlar Fransa’ya, Yunanistan’a giderlerdi şimdi artık istikamet değişti Türkiye’ye yöneldiler. Türkiye’deki bu sanayide çalışan firmalar doğru değerlendirirse başarılı olurlar.

Aslında Onur Havayolu olması şart değil. Biz bir havayolu almak istiyoruz. Onur Air alımında tam tarih belli değil çünkü öbür taraftaki ülkeyi bekliyoruz, onların kararını bekliyoruz. Bizde sorun yok bugün desinler biz Onur Air’i alacak durumdayız.  

SİZCE TÜRK HAVA KURUMU’NUN BİR HAVA YOLU ALMASININ TAM ZAMANIMI? 
Evet, Türk Hava Kurumu’nun bir hava yolu almasının tam zamanı şu anda şartlar çok uygun çünkü Türkiye turizmi dünyanın parlayan yıldızı sektör gelişiyor ve bu yalnız yaz turizm için değil kış turizmi içinde hava sporları turizmi içinde geçerli benim amacım Türk Hava Kurumu’nu uluslararası eğitim merkezi haline getirmek eğer ki bir insanın FAI lisansı (uluslararası federasyon lisansı)  varsa gelsin bizim havacılık merkezimizde planör uçsun, yamaç paraşütü ile atlasın turizmde çeşitliliğe ihtiyaç var artık insanlar deniz, kumun yanında yeni aktiviteler istiyorlar yeni heyecanlar istiyorlar adrenali yükseltecek sporlar istiyorlar bunlardan bir tanesi havacılık sporları.

Antalyalı insanlara ben söyledim oteliniz var, deniziniz var, kumunuz var, golf sağlarınız var bunları biraz daha çeşitlendirelim dedim Antalyalılara Antalya’da kara yende bir havacılık merkezi açıyorum burada paraşüt, yamaç paraşütü yelken kanat, planör uçuralım gelsin insanlar burada bu eğitimi alsınlar sizde tur paketlerine bunu aktiviteleri ilave edin göreceksiniz bir sürü insan bu aktiviteleri yapmak için can atacaklar örneğin bakıyorsunuz Almanya’da 300 bin kişi paraşütle atlıyor Türkiye’nin turizmde ana müşterilerinden birisi Almanlardır bu aktiviteleri yaparsak bu insanları kalmalarını uzatırız daha fazla turist çekeriz.

PEKİ THK TÜRK GENÇLERİNİN HAVACILIK ALANINDAKİ İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLİYOR MU ?Türk geçlerinin havacılık alanındaki faaliyetlerini karşılaması kolay değil. Şuanda belli bir bölümünü karşılıyoruz, bu yüzden Türk Hava Kurumu ticari faaliyetlerini arttırmak zorunda Türk Hava Kurumu ne kadar para kazanırsa kazansın bu para eğitim olarak, hizmet olarak geri döner. Yani biz bir kamu hizmeti yapan kurumuz zaten biz kar peşinde koşmayız tekerimizi döndürelim, yatırım yapalım yaptığımız yatırımlarda eğer kredi kullandıysak, kredisini ödeyelim personel maaşlarını ödeyelim, ben aşırı bir kazanç istemem.

3:     THK VE BAĞLI ŞİRKETLERİN CİDDİ BİR KREDİ YÜKÜNÜN OLDUĞU İDDİA EDİLMEKTEDİR. SİZCE KURUM BİR HAVA YOLU ALIMI İÇİN HAZIR MI, BU YÜKÜN ALTINDAN KALKABİLİR Mİ?

Bizim para durumumuzu kimse bilmez. Onur Air’i alırsak 2020 yılına kadar ben bütün nakit akışını çıkarttırdım. Bütün giderleri nelerdir, yani envanterinde bulunan uçakların leasing taksitleri vardır, yakıt giderleri vardır, konaklama giderleri vardır, hava sahasını kat ediş giderleri vardır, personel giderleri vardır bunların hepsini analiz ettik zaten. Biz Onur  Air  ile 1,5 yıldır ilgileniyoruz bu yeni değil yani basın bunu sanki biz yeni ilgileniyormuşuz gibi biliyor. Biz Onur Hava Yolunun uçaklarından tutun, kasasındaki parasına kadar biliyoruz.  Onur Air ile aramızda bir gizlilik anlaşması olduğu için bunu açıklamamızda doğru değildi. Çünkü onları da zor durumda bırakırdık, bizde zor durumda kalırdık.

Türk Hava Kurumu’ nun bir havayolu şirketinin olmaması mümkün değil. İllaki bu şirketi almak zorunda değiliz. Biz zaten havayolu şirketini kurduk. Onur Air olur olmaz ama Türk Hava Kurumu için bir hava yolu artık kaçınılmazdır.  Yani Onur Air bizim hedeflerimizden birisi almak istediğimiz bir şirket ama eğer ki şartlar oluşmazsa da almayız. Biz inceliyoruz şuanda hiç kimse zarar etmek için bir şirketi almaz. Türk Hava Kurumunun borçları evet vardır.  Ama Türk Hava Kurumunun borçlarının hepsi proje kredisidir. Türk Hava Kurumu yangın uçağı almıştır kredi kullanmıştır, orman bakanlığı ile kontratı vardır her yıl bu para Türk Hava Kurumuna ödenir. Türk Hava Kurumu helikopterler almıştır sağlık bakanlığı ile 5 yıllık kontratı vardır ve buda sağlık bakanlığından aldığı paralarla çok rahatlıkla ödenmektedir. THK iş jeti almıştır ve bu jetler ’den her ay önemli gelir elde eder ve kendi taksitlerini kendi ödemektedir.

Şunu da kabul etmek lazım Türkiye’de çok güzel bir bankacılık sistemi var. Özellikle 2000’li yılların başındaki krizden sonra Türkiye denetim diye işlerinin uzmanı kurul var, bu kurul vasıtasıyla her şey çok güzel mercek altında denetleniyor. Yani THK’nın kullandığı krediler hepsi proje kredisi hiç birisi öyle boş kredi değildir.

5 yıl içerisinde kira gelirleri neredeyse %100 ‘e yakın arttı ve daha da artacak örneğin bir yerde iş hanımız var onun içerisini boşalttırıyoruz, yeniden restore ediyoruz 1 sene içerisinde kendisini amorti ediyor ve müthiş bir gelir elde ediyoruz. 10 bin TL 20 bin TL kazandığımız yerler şimdi 250 bin lira 300 bin lira gelirlere ulaştı. THK şuanda mal varlıklarının ve elindeki güçlerin hepsinin farkında ve bunları çok güzel bir şekilde yönetiyor.

Ben doğru insanları sisteme kazandırdım, güvendiğim insanları getirdim bir hükümetinde, devlet de güveneceği insanlara ihtiyacı vardır. Bende güvendiğim insanlarla çalışıyorum, benim yanlış yapmayacağımı bilirler yoksa çalışmazlar. Benimle o insanlar çok kıymetlidir hepsi iyi eğitim almışlardır, lisan bilirler bu konuda tecrübeleri vardır.

Ayrıca, birde stratejik konumu nedeniyle hem Avrupa’ya yakınız hem de Arap ülkelerine bu nedenle havayolunu en az kullanan ülke Türkiye’dir. İstanbul dünyanın çok önemli merkezlerinden birisidir..

Türkiye havacılıkta yapması gerekenin %10’nu falan yapıyor, bu dev bir ülke dünyanın 20. büyük ekonomisi gelişmeye devam ediyor. Türkiye potansiyelini kapasitesini kullanırsa önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olur. Burada da en önemli faktör ulaşımdır. Bu ülke son yıllarda müthiş bir atak yaptı ulaşım konusunda.

İnsanımızın eğitim seviyesi yükseliyor, ekonomik durumu gün geçtikçe iyileşiyor, bunların hepsine baktığımız da bu ülkede yaşayan insanların en önemli sermayelerinden biriside zaman olacaktır. Zamanın çok iyi kullanan kazanır yani bir yerden bir yere seyahat ederken artık günlerce saatlerce zaman harcamamak gerekir. Bizim iş adamımızın bizim çalışanlarımızın zamana ihtiyaçları vardır bu nedenle havayolunun geleceği çok parlaktır. Bu yüzden biz bu sahaya giriyoruz.

4:     ONUR AIR’İN SATIN ALIMI NE ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR? NASIL BİR KREDİ VEYA NAKİT KULLACAKSINIZ? KREDİYİ TÜRKİYE’DEKİ FİNANS KURULUŞLARIYLAMI YOKSA YABANCI FİNANS KURULUŞLARINDAN MI KULLANACAKSINIZ?

Onur Air ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kaça alırız, ne zaman alırız bu konu hakkında net bir şey söylemem doğru olmaz. Çünkü bu ticari faaliyet söylersem yanlış olur.

Şunu da belirtmek ister sadece Türkiye’deki bankalar değil, yurt dışındaki finans kuruluşları da bize kredi vermek istiyorlar. İsviçre’den, Amerika’dan, İngiltere’den, Körfez ülkelerinden her yerden bize teklif var. Neden biliyor musunuz? Biz geleceği çok parlak bir kuruluşuz, bizim büyük organizasyonumuzun geleceği çok parlak, hiç kimse durup dururken batırmak için kimseye kredi vermez. THK’nın kaynaklarını, imkânlarını bizler çok iyi biliyoruz, onları çok güzel faydaya çeviriyoruz.

Şuanda değerlendirme aşamasındayız. Kim daha uygun şartlarda kredi kullandırırsa biz krediyi oradan kullanırız. Onur Air’i alırken tamamını proje kredi olarak kullanmayacağız, nakitte kullanacağız tabi ki bu çok önemli bir proje bizim işimiz. Bizim kendi meydanlarımız var, bakım hangarlarımız var yani alt yapımız hazır. Türkiye’de hiç kimsede bu alt yapı yok.

5:     İLERİKİ YILLARDA FİLONUZDA ÜRETMEYİ PLANLADIĞINIZ YERLİ UÇAKLARI DA GÖREBİLECEK MİYİZ?

Hazır bir hava yolunu almanın büyük bir avantajı var. Aldıktan sonra özellikle bölgesel havacılık yapacak şekilde geliştirmek istiyoruz. Yurt içine, yurt dışına yapılan seferlerin dışında da bölgesel havacılık yapacak şekilde de yeniden yenilemek etmek istiyoruz. Belki başlangıçta uçak ihtiyacımızı yurt dışından karşılayacağız, ileriki yıllarda da 20 veya 30 kişilik yerli uçaklar üreterek envanterimize katarak hızlı ve planlı bir şekilde büyümeyi hedeflemekteyiz.

6:     YURT İÇİ VE YURT DIŞI UÇUŞLARINIZDA NASIL BİR STRATEJİ İZLEYECEKSİNİZ. YENİ MERKEZLER OLUŞTURARAK DAHA ÇOK BÜYÜMEYİ VE HAVAYOLU İTTİFAKLARININ BİR PARÇASI OLMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Evet, biz bunun çalışmasını da yapıyoruz, geleceğe yönelik çok güzel planlarımız var. Dünya çapında üç önemli havayolu ittifakı var ve Düşük Maliyetli Havayolları ittifakları da eklenebilir. Star Alliance var, SkyTeam var, Oneworld var. Bizde kendi havayolu şirketimiz için network ağı gelişmiş bir havayolu ittifakının parçası olacağız. Türkiye’ye rakamsal olarak en fazla yolcu taşıyan ve yolcu ağı potansiyelinde artış sağlamış bir havayolu ittifakı ile Türkiye içinde yolcu dağılımını biz yapalım istiyoruz. Bizim uçtuğumuz noktalara ise örneğin Avrupa veya Amerika’da ise bizim yolcularımızı o organizasyonun içindeki bir havayolu şirketi yapmalı ki, sistemli bir büyüme kat edelim.

Biz şimdi Kanada’ya, Amerika’ya özellikle uçmak istiyoruz. Çünkü üniversitemizin Amerika’da  (New York ) iş birliği yaptığı bir üniversite var. Çünkü bundan sonra işbirliğimiz artarak devam edecek. Biz kimseyi kendimize rakip olarak görmüyoruz.  Şöyle söyleyeyim THY’nin uçtuğu bir yere uçmayız. THY bir yere uçuyorsa, biz aynı noktalara değil başka noktalara uçacağız. Kendi içimizde rekabet edipte herkesi bir birine düşürmenin anlamı da yoktur, sonuçta ülke kazansın. Yani biz iş birliği içinde olduğumuz ülkelere uçmak istiyoruz. Şuanda Onur Hava Yollarının 23 uçağı var. Biz daha iyi hizmet daha iyi kaliteli hizmet vermek istiyoruz ve bu uçak miktarı da burada kalmayacak mutlaka yeni uçaklar envanterine girecek. Yani günümüzdeki hava yolu şirketleri nasıl yönetiliyorsa bizde o şekilde yöneteceğiz.

7:     BİR HAVA YOLU SATIN ALIMI İÇİN ALT YAPINIZ VE KALİFİYELİ PERSONELİNİZ MEVCUT MU? ALIM SONRASI PERSONEL YAPISINDA BİR DEĞİŞİM OLACAK MI?

Alt yapı çalışmalarımız, her zaman büyümeye bağlıdır ve olmazsa olmazlarımızdandır. Yani THK bir işe girmeden önce alt yapı çalışmalarını yaparak planlı bir şekilde girmektedir ve bu nedenle tüm olası riskleri minimize etmektedir. Mesela şuanda THK bakımda müthiş kabiliyetler kazandı. Bugün Isparta’daki tesisinde Airbus uçaklarının bakımlarını yapılıyor aynı zamanda bu tesiste Eurocopter helikopterlerinin bakımları yapılıyor.

Bu tesiste inşallah bu sene içerisinde Boeing uçaklarının bakımları da yapılmaya başlanacak. Isparta artık bölgesel bir bakım merkezi oldu yalnız Türkiye için değil bu merkeze yurt dışından da uçaklar gelecek, hem bakım görecek bakım bittikten sonra uçağın boyası yapılacak, test uçuşu yapılacak inşallah, Isparta’ya havacılık meslek yüksekokulu açacağız. Çünkü Avrupa’da olsun, Türkiye’de olsun uçak miktarı o kadar hızlı arttı ki ama buna bağlı olarak bakım sistemi bakım kabiliyetleri artamadı çünkü teknik adama ihtiyaç var, tesise ihtiyaç var. Bizim kendi helikopterimiz var. Biz bu helikopterlerin bakımlarını başkasına yaptıramayız ki, yaptırmaya kalktığım fakat hiçbir yer yapamadı ya da sorun çıkardı. Biz tedbir almak zorundayız bu tedbiri almazsak biz zarar ederiz.

Biz tekeri dönen bir şirket alıyoruz zaten burada çalışan insanları mağdur etmeyiz,  bu insanlar yıllarını vermişler bu şirkete ama bundan sonra büyümeye bağlı olarak kendi üniversitelerimizden, kendi uçuş okullarımızdan yetişmiş insanları sisteme sokacağız yani şuan ki çalışan insanların hiç birisi mağdur olmayacaklar.

8: THK VE ONUR AIR ARASINDA NASIL BİR İŞBİRLİĞİ VEYA HİZMET ALIMI OLACAKTIR? SATIN ALIM ÖNCESİ ARAŞTIRMALARINIZ OLDU MU?

Şuanda Türk Hava Kurumu Vakfının altında 8 tane şirketi var kurumda dâhil olmak üzere bu şirketlerin arasında protokoller var. Onur Air’de Türk Hava Kurumu şirketlerinden birisi olacak inşallah ve bu şirketlerle protokol anlaşması yapacak, protokol çerçevesi altında çalışacaklardır.

Bir havayolu şirketini denetlemek kolay değil bizde havacılık yaptığımız için bir havayolu şirketinin giderleri nelerdir, gelirleri nelerdir, nerede riskler vardır biz onları biliyoruz zaten.  Onur Air uçaklarının ve motor bakımları ne zaman yapılmış bir sonraki bakımları ne zaman yapılacak, yıllık bakım işletme giderleri ne kadardır, bununla ilgili olarak bütçesinde ne kaynak ayırmış, bunların hepsini satın alım öncesi araştırdık ve biliyoruz tabi ki.

Ayrıca gelir giderleri,  yıllık yakıt kullanımı, bu yakıtla ilgili nasıl tedbir alınmalı, ne yapılmalı. Bizce filosunda 23 uçakla kalırsa olmaz mutlaka önümüzdeki birkaç yıl içerisinde uçak sayısını ikiye katlamalı. Bu arada bizim kargo şirketimiz de var, bazı uçakları yolcu taşıma servisinden çıkarıp, o uçakları kargoya aktaracağız. Bütün dünya böyle yapıyor biz şimdi New York’tan, Londra’dan, Singapur’dan, Honkong’tan Türkiye’nin en çok ticaret yaptığı yerlerde bunu yapmayı planlamaktayız. Uluslararası önemli kargo şirketleriyle anlaşma yapacağız yani bizlerin ufku çok geniş.

9: THK YÖNETİMİ, BAĞLI ŞİRKETLERİNİZ VE ÇALIŞANLARINIZ HAVA YOLU ALIMI İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Benim miladım 17 Ekim 2009’dur. Ben Türk Hava Kurumu’nda bu tarihte doğdum, beni o zaman Türk Hava Kurumuna inandıkları için başkan olarak seçtiler.Beni destekleyen, benim yanımda duran bir yönetim var, beni destekleyen Türk Hava Kurumu şube başkanları var. Bizlerin birbirimize olan inancı tamdır. Beni karalayan bir durum söz konusu olduğunda hemen bana telefon açarlar ya başkanım ne derlerse desinler sakın üzülme, canını sıkma sen bizim başkanımızsın, sen bizim canımızsın, bizim başımızı devamlı yukarıda tutuyorsun inan herkes arar beni çünkü onlar benim dostlarım, onlar benim yol arkadaşım.

Hepimizin tek davası Türk Hava Kurumunu el açmaktan kurtarmaya çalışmaktır. Halkımız ne yardım ederse etsin ama el açmayalım hepimizin bütün davası bu kurum artık daha iyi, daha güzel yerlere gelsin istiyoruz. Yani ben tek başıma karar almıyorum, bir karar alındığımda yönetim olarak önceden bunu masaya yatırıyoruz, tüm risklerini konuşuyoruz, analiz ediyoruz ve geleceğe yönelik planlarımızla tabi ki öncelikli olarak kurum menfaatlerimizle de örtüşüyorsa bu projemizi hayata geçirmenin yollarını arıyoruz. THK çalışanlarında ne yapmak istediğimizi çok iyi biliyor, yaptıklarımız ortada tüm çalışanlarımız bizi sonuna kadar desteklemektedir.

Bakın ben liseyi bitirdiğim zaman TÜBİTAK’ın bursunu kazanmıştım ama benim hayalim vardı. Türk Hava Kurumu 69 yılında bana bulaştı.  Beni paraşütçü yaptı, pilot yaptı ve beni hava kuvvetlerine gönderdi o zamanlar tıp ve ODTÜ’ye ikisine de gidebiliyordum ama ben bunların hiç birini istemedim ben farklı bir eğitim aldım iyi yetiştim.  Allah rahmet eylesin annemden babamdan Allah bin kere razı olsun beni iyi yetiştirdiler.

Biz yaptığımız her faaliyetlerde şahsi menfaatimizi hiçbir zaman önde tutmadık kim ne derse desin milletimiz artık icraata bakıyor. Ben devletin emekli paşasıyım Allaha şükür parayla pulla işimiz ve ihtiyacımız yok. Beni bazen karalamaya çalışıyorlar, istediklerini söylesinler benim vicdanım rahat. Biz bize atılan laflara bakmış olsaydık, tüm projelerimiz, planlarımız, hedeflerimiz ve icra atlarımız yarım kalırdı ki ben kimseye zarar vermek istemiyorum çünkü ülkemiz için, insanlarımız için daha yapacak çok işimiz var. Türkiye cumhuriyetinin kurduğu devletin kurduğu yasaları var 8 tane şirket kurduk 9. şirkette geliyor alabilirsek Onur Air’i alacağız Allah nasip ederse bu ülkeye, devlete millete faydalı olacaksa Türk Hava Kurumu olsun.  Ben inanıyorum ki Onur Air bize geldiğinde bir kere daha uçacak çünkü bizim işimiz bu yani havacılık.

Ayrıca Türk Hava Kurumu daha iyi olacaksa, ben Türk Hava Kurumu’nu bırakmaya hazırım. Bu kurum hiç kimsenin babasının malı değil, bizler bu kurumun hizmetçisi, bekçisi ve emanetçileriyiz.  Türk Hava Kurumu’nun lojmanlarında oturuyorum, arabasına biniyorum, birde temsil tazminatı alıyorum hepsi o kadar benim havacılık heyecanım bittiği zaman. Türk Hava Kurumu ‘nda işim biter. Şimdi kurduğumuz şirketler yaptığımız işlerde tohumu attık, filizlendi ve hasat için zamana ihtiyaç var . Türk Hava Kurumu’nun ve kurduğu şirketlerin geleceği çok parlak hiç kimse Türk Hava Kurumu’nun yaptığı havacılık faaliyetlerinden endişe etmesin biz kimsenin ekmeğiyle oynamayız, kimsenin sahasına girmeyiz, kimsenin elinden işini almayız. Biz bu sahada herkese yetecek kadar iş olduğunu düşünüyoruz .

10:     3. HAVALİMANI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR? HERHANGİ BİR ATILIM YAPMAYI DÜŞÜNÜYORMUSUNUZ?

3.havalimanı bu ülke için çok önemli, bu havalimanı açıldığı zaman Türkiye çok önemli bir transit merkezi olacak. Bunu bende düşünüyorum, çalışıyorum yolcu gelecek buraya eğer ki iyi plan program yaparsak yolcu gitmeyecektir. Örneğin ülkemize yolcular Çin’den, Kore’den, Japonya’dan, Amerika’dan, Kanada’dan, Güney Amerika’dan veya Afrika’dan gelsin eğer ki Türkiye’deki Turizmciler iyi bir organize güzel planlama ile yolcuları en azından 4 veya 7 gün arasında burada kalmalarını sağlamalıdırlar. Şuan iyi organizasyonlara ihtiyaç var ve 3. havalimanı çok büyük bir nimet, büyük uçaklarla buraya gelecekler ve daha küçük uçaklarla gelen yolcu bir İzmir’i görmek isteyecek, bir Efes’i görmek isteyecek bizim Efes’te havaalanımız var, oraları kullanacaklar zaten biz şimdi bunları düşünerek havaalanımızı yaptırıyoruz, park alanını genişlettiriyorum, paralel pistini yapıyorum havaalanını aldıktan sonrada biz Türkiye’de uçmadık bir nokta bırakmayacağız.

11:     YERLİ UÇAKLAR ÜRETECEĞİNİZİ SÖYLEMİŞTİNİZ. UÇAKLARIN ÜRETİM TARİHİ NE ZAMAN OLACAK? ÜRETİMDE STANDARTINIZ NE OLACAK VE EKİBİNİZ VAR MI?

Başlangıçta belki küçük uçaklar satın almayı düşünüyorum ama 2017 ve 2018 bizim üretim tarihimiz olacak. Ben Türkiye’deki sanayiye ve ekonomiye güveniyorum, Türk iş adamına güveniyorum. Bakın biliyorsunuz biz bir uçak üretiyoruz bu uçağı üretmek için kalıplara ihtiyacımız var biz parça üretmiyoruz ama bir fabrikamız var inşallah fabrikayı da yakında açacağız ve uçak üretimi başlayacak. Biz araştırdık uçağımızla ilgili çizimlerini yaptık, parçalarının çizimlerini yaptırdık 3 boyutlarını yaptırdık. Biz nerede üretebiliriz kalıpları, nerede yaptırabiliriz derken baktık Türkiye’de 6 tane kalıp yapan şirket çıktı. Bu firmalar başka uçak üreticileri içinde kalıp yapıyor ve o kalıplarla da parça üretiyorlar. 

Baktık bu firmalar Airbus’a, Toyota’ya kalıp üretiyorlar. Bizim 160 kalıbımızdan şu anda 145 tanesini üretti ve üretmeye devam ediyor. Kalıpları aldık Ankara’da başka bir şirkete verdik şuanda bizim parçalarımızı üretmeye devam ediyorlar. Biz koordine ve organize ediyoruz bizim yaptığımız iş bu uçak fabrikasında da bana güvenen çok güzel bir ekibimiz var iki haftada bir toplantı yaparız. Bu devlet bana çok şey kazandırdı, beni yetiştirenleri çok yâd ederim, beni iyi bir şekilde yetiştirdiler.

Uçağın tasarlanması, kalıpların siparişlerinin verilmesi, o kalıpları alıp parça üretilmesi ondan sonra bu parçaların bir araya getirilmesi başlangıçta 3 tane prototip uçak üreteceğiz sonra bunlar takıldıktan sonra motoru, iniş takımları, kumanda sistemleri, yazılımı bunların hepsi planlanmış durumda hiç bir şey ezbere değil,2 yıldır böyle devam ediyor.  Bizim planladığımız uçağın hangardan çıkışı her stepte neler var riskler nelerdir anlatılır ve riskleri nasıl kaldıracağımızı konuşuruz.

Uçak üretimiyle ilgili Türkiye’de herhangi bir yasa, yönerge, diamond yok bende dedim ki ekibime arkadaşlar uçak üretimiyle ilgili EASA’ ya göre uçak üretimiyle ilgili bir yönerge hazırlansın bizim standardımız EASA olsun. Ve sonra EASA’ya yönelik bir kalite yönergesi, EASA ya özgü bir standart yönergesi hazırlayalım bunların hepsini hazırladık. Sonrasında SHGM’ye anlattık onlarda çok ilgi gösterdiler, onlarında endişeleri vardı acaba yapabilirler mi diye tabi hazırladığımız çalışmaları görünce müthiş bir değişim oldu uçak üterime pozitif bakmaya başladılar yani hiçbir şey ezbere değil.

 Havacılıkta kaynak yaparsın eğer o kaynağı usulüne göre yapmazsan kaynak yaptığın yerde bir sürü çatlaklık oluşur. Bu nedenle biz havacılığı biliyoruz ona göre çalışırız. Türkiye’deki havacılıkla uğraşan nerede tecrübeli, donanımlı, kaliteli ve hedefi olan mühendisler varsa hepsini uçak fabrikasına topladım. Biz onlarla çalışıyoruz şuan müthiş temiz insanlar, onlarla her şey yapılır hiç endişem yok.

İki kişilik küçük uçağın yapılması arkasından 20 kişilik uçağın yapılması bunlarla ilgili hiç bir endişem yok.  İlk önce 2 kişilik küçük uçağımızı yapacağız, arkasındanda 20 ve ya 30 kişilik yerli uçaklarımızı üretmeye başlayacağız. Bu sene içerisinde ilk uçağımızın açılışını yapacağız ve törenini yapacağız inşallah.

12:     THK GENEL BAŞKANI OLARAK OLDUKÇA BAŞARILISINIZ VE ÇOK BÜYÜK PROJELERE İMZA ATTINIZ. YÖNETME ŞEKLİNİZİ NASIL ANLATIRSINIZ?

Başarılı bir yönetici olabilmek için iyi bir eğitim ve tecrübeye ihtiyacınız var. Ben TSK’dan yetişmiş bir insan olduğum için, emekli olana kadar eğitildim, Eğitimim hiç bir zaman bitmedi.  Gelişmiş ülkelerde bir insan aldığı eğitimle 3 yıl çalışır diyorlar.  Ama benim için eğitim hep devam etti.

Ben 1982’den beri hep yöneticilik yapıyorum, Yani 30 yıldır. Bu 30 yılı ben iyi değerlendirdiğimi düşünüyorum. Liderin en büyük özelliği takım oyununu iyi becermesi yani ben değil biz diyebilmesi lazım. İnsanların seninle rahatlıkla konuşmasını sağlayabilmelisin. Benim kurumda olsun, üniversitede olsun, vakıfta olsun herkese kapım hep açıktır. Her kez benimle konuşur,  fikrini söyler birde benim başka bir özelliğim vardır ben kimseye kızmam, sesimi yükseltmem, hiç kimseye hakaret etmem. Dolayısıyla o baskı olmadığı için her kez bana rahatlıkla fikrini söyler ama ben insanların programlı çalışmasını isterim. Benimle çalışan insanların 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık programları olsun isterim o programa göre çalışsın isterim bütçemi kısa vadeli yapmam uzun vadeli yaparım. Zaman zaman arkadaşlarımla bu konuda ters düşerim ama sonunda onlar benim fikrime gelirler çünkü burada

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika