spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

MMO’dan havalimanlarıyla ilgili uyarı

Seçtiklerimiz

Havalimanlarındaki mevcut binaların pandemi şartları düşünülerek tasarlanmadığını ve buna uygun mekanik tesisat ile donatılmadığını vurgulayan MMO İklimlendirme Teknik Kurulu, bu binaların mevcut halleriyle kullanılmasının yüksek risk teşkil ettiğini belirtti.
 
TMMOB MMO İklimlendirme Teknik Kurulu’nca hazırlanan, “Havalimanları Terminal ve İşletme Binalarında Pandemi Tedbirleri” çalışmasında, tesislerde pandemi yönetim planı oluşturulması gerektiği kaydedildi. Havalimanlarında bulunan yapıların büyüklüğüne ve havalimanı yolcu sirkülasyon kapasitesine bağlı olarak, yeterli üye sayısı ile İklimlendirme Teknik Kurulu’nun İşletme ve Bakım Komisyonu tarafından detaylandıracağı şekilde her havalimanında bir pandemi kurulu oluşturulmasını isteyen teknik kurulu, havalimanının işletilmesinden ve yönetilmesinden sorumlu kişinin pandemi kurulunun en yetkili kişisi olacağını ifade etti.
 
HAVA PERDELERİ KAPATILMALI
 
Teknik Kurul’un, havalimanlarında bulunan cihaz ve sistemlere ilişkin alınacak önlemlere ilişkin sıraladığı tedbirlerden bazıları şöyle:
 
Havalimanlarındaki tüm hava perdeleri kapalı konumda tutulmalıdır.

 

Tüm giriş kapılarında termal kameralarla vücut sıcaklığı ölçümü yapılmalıdır.
 
Kimlik, bilet ve bagaj kontrol noktaları girişlerinde eldiven dağıtıcı dispenserler bulundurulmalıdır.
 
Araç kiralama, bilet satış, yeme içme, gümrüksüz satış (duty free) ve tüm alışveriş alanlarında temassız pos cihazı bulundurulması zorunlu olmalıdır.
 
Bagaj taşıma arabaları için havalimanının kapasitesine uygun sayıda görevliler istihdam edilmeli ve bagajlar el tutma yüzeyi dezenfekte edilerek teslim edilmelidir.
 
YOLCU KÖPRÜLERİ
 
TMMOB MMO İklimlendirme Teknik Kurulu’nun uçağa geçiş kapıları ve yolcu köprülerine ilişkin sıraladığı önlemlerden bazıları ise şöyle:
 
Yolcu köprüleri kullanılmadığı zamanlarda düşük çalışma rejiminde, kullanılacağı zamanlarda tam yükte ve yüzde 100 taze havalı olmak üzere sürekli olarak havalandırma yapılmalıdır.
 
Özellikle uzun uçuşlarda kabin nemi yüzde 20’lere kadar indiğinden park halindeki uçak kabinlerinin pandemiye karşı müsaade edilen en uygun bağıl nem oranı olan yüzde 40-60 olarak sağlanmalıdır.
 
Köprüye giriş kapılarında, köprüde ve uçak girişlerinde yolcu yığılmalarının önüne geçmek için gerekli önlemler alınmalıdır. 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika