spot_img
spot_imgspot_img
17.1 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Ercan Devlet Havaalanı, Resmen Devredildi

Seçtiklerimiz

Protokol, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ile ihaleyi kazanan yüzde 70 payla Taş Yapı Şirketi, yüzde 20 payla Terminal Yapı ve yüzde 10 payla yerli ortak Kaner Şirketler Grubu’nun oluşturduğu T&T şirketinin direktörü Göksel Bodur tarafından imzalandı.

Protokolün imzalanmasından önce sırasıyla, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Taş Yapı İnşaat sirketi sahibi Emrullah Turanlı ve Başbakan İrsen Küçük birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Ercan Havalimanı’nın işletme haklarının devredilmesine ilişkin protokol imzalandı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner yaptığı konuşmada, Ercan Devlet Havaalanı’nın İşletme Haklarının Devri ihalesinin KKTC için çok önemli olduğunu belirterek,27 Eylül’de gerçekleştirilen ihalenin Taş Yapı şirketine kaldığını anımsattı.

Yaklaşık 350 milyon Euro tutarındaki bu ihalenin KKTC’de önümüzdeki 25 yıl içerisinde yapılabilecek en büyük ihalelerden biri olacağını söyleyen Saner, 2000’li yıllarda ortalama yıllık yolcu sayısı 758 bin civarındayken 2012 yılını 3 milyon yolcuyla tamamlamayı planladıklarını belirtti.

Sadece dış yolcuya hizmet veren bir Hava Limanı olarak Ercan’ın, Türkiye ölçeğinde bile 5. Büyük havalimanı unvanı alabilecek bir konumda bulunduğuna işaret eden Saner, sayı küçük olsa dahi bunun getirisi yüksek bir yatırım olduğunu kaydetti.

Saner, son 3 yılda Ercan’da 1 milyon 250 bin yolcu artışı olduğunu bunun da ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, Ercan Havalimanı’nın mevcut büyüklüğünün 20 bin metre kare olduğunu ve ihale sonrası 152 bin metre kare olacağını, 18 kontuarın 62 kontuara dönüşeceğini, 12 pasaport kontrol noktasının da 24 de çıkarılacağını söyledi.

Kapalı otopark alanının 29 bin 500 metrekare olacağını, ticari alanların da 13 bin 500 metrekareye çıkarılacağını anlatan Saner, 10 otobüs park yerinin de 76’ya çıkarılacağını söyledi. Yapım aşamasının tamamlanmasıyla KKTC’de bir ilk daha yaşanacağını ve pistin altına tünel yapılacağını dile getiren Saner, bununla Ercan’ın Avrupa’daki tünelle ulaşılan 4. Havalimanı olacağını belirtti.

Saner, devlete hizmet verirken hizmet üreten ve işleten devlet anlayışından artık politika üretip sistemi “regüle eden” bir sisteme geçmek zorunda olduklarının bilinciyle davrandıklarını vurgulayarak, ihalenin başladığı günden bugüne emek veren herkese teşekkür etti.

ATUN

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise, 2 ay önce ihalenin sonucunu açıkladıkları bu salonda, sözleşmeleri imzalamak üzere bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek, “Bu ihale vizyonumuzun en somut göstergelerinden biridir” dedi.

KKTC’nin artık işletmeci olduğu alanlarda yavaş yavaş, denetleyici ve düzenleyici olacağı alanlara kayacağını ifade eden Atun, Ercan ihalesi için oluşan konsorsiyumda yerli bir firmanın da bulunmasının KKTC’nin öz sermayesiyle kurulan şirketlerin bu denli büyük projelerde yer alabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Atun, dünyada 5 milyon euroyla-50 milyon euroluk yatırımların orta, 50 milyonun üzerindeki yatırımların da büyük ölçekli yatırım olarak tabir edildiğini söyleyerek, 350 milyon euroluk bir yatırımın içerisinde KKTC firmasının bulunmasının ekonomi için çok önemli olduğunu kaydetti.

TATAR

Maliye Bakanı Ersin Tatar ise, çok önemli bir projenin tamamlanma aşamasına gelindiğini ve mega proje olarak değerlendirilebilecek böyle projelerin uluslararası camiaya da güzel mesajlar verdiğini söyledi.

TURANLI

Taş Yapı İnşaat şirketi sahibi Emrullah Turanlı da, bir grup olarak bu işbirliğinin içerisine girdiklerini kaydederek, uzun yıllardır Türkiye’de başarılı işler yaptıklarını vurguladı.

İhalenin ardından haklarında yapılan olumsuz konuşmaları da duyduklarını ancak her zaman olduğu gibi burada da iş üreteceklerini ve çok kısa zamanda, taahhüt ettikleri zamandan önce bu projeyi tamamlayacaklarını söyleyen Turanlı, havaalanı sayesinde Kıbrıs halkının güzel şeyler göreceğini ve hak ettiği hizmete kavuşacağını belirtti.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük ise, büyük projelere imza atıp ülke insanının hizmetine sunulmasının son yıllarda peş peşe yaşanır hale geldiğini kaydederek, iktidarları döneminde özelleştirme yasasının ardından, Kıbrıs Türk Petrolleri ve Ercan Havalimanı olmak üzere iki önemli projeye imza attıklarını vurguladı.

Ercan İhalesini alan kuruluşları kutlayan Küçük, önemli olanın ülkede bu tür önemli yatırımların gerçekleşmesi olduğunu ifade eden Küçük, Havalimanı projesinin de Anamur’dan gelecek olan su projesi gibi önemli bir adım olduğunu belirtti.

Küçük, Turanlı’nın ifade ettiği gibi havaalanı projesinin ihalede belirtilen süreden önce biteceği müjdesinin de kendilerini çok mutlu ettiğini kaydetti. Küçük,  KKTC’nin deneyimsiz bir ülke olduğunu belirterek kendilerine her konuda destek olan TC yetkililerine de teşekkür etti.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika