spot_img
spot_imgspot_img
12.9 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

1 F-16’nın 2 SU-24’ü düşürmesindeki sır

Seçtiklerimiz

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar, tek bir Türk F-16’sı tarafından Suriye’ye ait iki Su-24 savaş uçağının düşürülmesinin ardındaki sırrı açıkladı.
 
Türkiye bilindiği gibi Bahar Harekatı’nı başlattığı andan itibaren en etkili gücü SİHA’lar gibi gözüküyordu. Ancak, Mete Yarar dünyanın farkına vardığı bu gerçeğin dışında Türk mühendislerinin başardığı ve bu harekat sırasında kullanılan ve bu yönü ile de dünyada bir ilk olan ‘kement projesi’ni anlattı.
 
Önceki gün rejime ait Rus yapımı iki Su-24 savaş uçağı taarruz ettikleri tek bir F-16 tarafından vurularak düşürüldü. Bu bir ilkti. Peki, bu nasıl mümkün oldu?
 
Mete Yarar, bu başarının arkasında ‘kement projesi’ olduğunu söyledi.
 
Sistemi ‘yeni çağın savaş doktrini’ olarak niteleyen Yarar, link üzerinden birbirine veri aktarılarak çalışan sistemin şu anda Türkiye dışında sadece ABD ve Çin’de bulunduğunu aktardı.
 
Sistemin çalışma prensibini ise Mete Yarar şöyle anlattı:
 
"Savaş alanını bir bütün düşünün. Bu alan içerisinde birçok ateş destek ünitesi var. Tabi güdümlülerden bahsediyorum. Bunun içerisinde uçaklar var, güdümlü sistemler var, SİHA’lar var, gemilerden atılan füzeler var. Bunların her biri bir link ağını oluşturuyor. Bu link ağına komuta eden de bir sistem var.

Bu sistem bu harekatta eskilerin Awacs dediği, ama bizde Barış Kartal’ı dediğimiz Konya’da konuşlu bir uçak var. Bu havada bu linki kontrol ediyor.

Link 600 kilometre menzildeki bütün hedefleri işaretliyor ve tespit ediyor. Pilot herhangi bir şey attığında füzeyi başka bir sisteme devredebiliyor. Başka bir sistem o füzeye komuta adebiliyor.

Başka bir sistem o füzeyi işaretleyip F-16’ı hava sahasına girmeden de havadan karaya bir füzeyi gönderebiliyor ya da havadan havaya füzeyi ateşleyebiliyor. Sen bir füze atıyorsun.

O füze hedefe gitmeden alıp başka bir hedefe yönlendirebiliyorsun. Veya sen bağımsız bir göreve gidiyorsun, sistem seni alıp ben kontrol ediyorum deyip kontrolüne alabiliyor. Bu sana harekat sahasında en yüksek kapasiteli kimse onun menzili senin menzilin oluyor. Bu 600 kilometre içerisinde her şeyi yapabilmeni sağlıyor. "

 
Kement projesinin tamamen bir yazılım projesi olduğunu ifade eden Yarar sistemi Meteksan, Roketsan, Havelsan ve Aselsan’ın birlikte ürettiğini ifade etti.
 
Yarar, Türkiye’nin sahada şu ana kadar toplam gücünün sadece yüzde 10’u ile yer aldığını ve henüz bir yüz yüze çatışmanın ise yaşanmadığını ifade etti. Mevcut harekatın halen SİHA, F-16, topçu ve ÇNRA’larla yürütüldüğünü belirten Yarar, Türkiye’nin elektronik harp destek unsurlarından Koral ile de alana hakim olduğunu kaydetti.

Mete Yarar Türkiye’nin şu anda sahada ekstra bir desteğe de ihtiyacı olmadığını söyledi. Patriot konusunun ise yüksek irtifa füzeleri ile ilgili olduğunun altını çizen Yarar rejimin böyle bir kabiliyetinin de olmadığını vurguladı

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika