spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Yunanistan’ın F-16’sı 2.5 yıllık testi tamamladı

Seçtiklerimiz

Yunan Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 Viper savaş uçağı, ABD’deki testlerin ardından Yunanistan’a döndü.

Yunan Hava Kuvvetleri’nin “005” seri numaralı F-16 Viper savaş uçağı, ABD’de 2.5 yıl süren kapsamlı testlerin ardından Yunanistan’a döndü. Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesi tarafından yapılan haberde bahse konu uçağa üç İsrail F-35 savaş uçağının eşlik ettiği aktarıldı.

“005”, Yunanistan’da ilk uçuş testlerini başarıyla tamamladıktan sonra 4 Şubat 2021’de ABD’ye uçmuştu. Modernize edilen F-16, Haziran ayı başında Amerikan topraklarında süren testlerini tamamlamıştı.

Ancak bahse konu uçak, Yunanistan’a dönmek için “yeşil ışık” bekliyordu. Çünkü Teksas’tan Atina’ya yapılacak uçuşun lojistik açıdan zorlu ve maliyetlidir. Bu nedenle ABD, Yunan F-16 Viper’ın transferini İsrail’e nakledilmesi gereken 3 adet F-35 ile birleştirdi.

Dört savaş uçağı,18 Haziran Salı sabahı erken saatlerde yola çıktı. Edinilen bilgiye göre uçaklar, Teksas yerel saati ile sabah 5.20’de Fort Worth üssünden kalktı. Ardından uçaklar 8 saatlik bir uçuşun ardından yerel saat ile 17.45’te Azor Adaları’na indi. Bu uçuşla yaklaşık 6.000 kilometrelik bir mesafe kat edildi.

Yunan F-16 Viper ve İsrail F-35 savaş uçaklarına uzun yolculuk boyunca 2 adet Amerikan KC-135 tanker uçağı eşlik etti. İlk uçak onlarla kalkıştan birkaç saat sonra havada buluştu ve yakıt ikmali gerçekleştirdi. İkinci KC-135 ise yarı yolda iken yakıt ikmali gerçekleştirdi.

Yeni teslim alınan F-16’nın gerekli müdahaleler tamamlanıp amblemi değiştirildikten sonra 343. Filo “ASTERI”ye katılması bekleniyor. Temmuz ayında ise 3 tane daha modernize edilen F-16 Block 70’in teslim edilmesi ve filoya katılması bekleniyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika