‘Yunan adalarına vizesiz geçiş aldatmaca’ Ege’deki beş Yunan adasına vizesiz geçişini sağlamak için sürdürülen girişimler sonucu başlatılan uygulama turizmcileri memnun etmedi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, "Yunan adalarına vizenin kalktığını söylemek aldatmacadır" dedi.
Türkiye’den Yunan adalarına gideceklerin yolculuktan en az iki gün önce pasaportunun fotoğraflı sayfasının fotokopisini, iki vesikalık fotoğrafını vermesi, gidiş – dönüş olmak üzere gemi bileti, otel rezervasyonunu göstermesi ve 60 Euro vize parası yatırması, Yunanistan vize başvuru formu doldurması gerekiyor.
Yunan adasına sayahatlerde pasaportun geçerlilik süresinin dört aydan fazla olması şartı da aranıyor. Türkiye’den Yunan adalarına girecek turistlerin cebinde günü birlik ya da üç günlük geçişler için 300, haftalık geçişler için de en az 500 Euro bulunması gerekiyor. Yolculuk edecek kişinin resmi sağlık sigortalı olma zorunluluğu da aranıyor.
Yunanistan’ın Midilli adasına giden Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türktiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, uygulamayı eleştirdi. İşler, "Bu vize, asıl vizeden daha pahalı ve hiç bir cazibesi yok" dedi.
Rodos ve Midilli’nin ardından Sisam, Sakız ve İstanköy (Kos) adalarına yolculuklarda da uygulanması beklenen bu uygulamanın kafa karıştırdığını, "vizesiz geçiş" söyleminin aldatmaca olduğunu söyleyen İşler, şu görüşleri dile getirdi:
"Komşumuz ekonomik sıkıntıda. Türk turistlerin ilgisine muhtaçlar. Yunan hükümeti, ada halklarının taleplerini karşılamak üzere, bir sefere mahsus olmak üzere 15 günlük vize uygulaması başlattı. Ancak, bu vize asıl vizeden daha pahalı. Formaliteler aynen devam ediyor. Bu anlamda Yunan adalarına vizenin kalktığını söylemek aldatmacadır. Yunan adalarındaki halkın beklentilerine cevap vermekten çok, Yunan hükümetinin baskıyı pasifize etmek için başvurduğu bir yöntem. Çözüm getirmiyor."
Vize Berlin Duvarı gibi Ege’nin iki yakası arasında vizenin kaldırılmasının her iki yakanın insanları için iyi olacağını belirten ETİK Başkanı Mehmet İşler, "Yüzyıllarca ada halklarıyla barış içinde birlikte yaşamış insanlarız. Ege Denizi’nin artık bir barış denizi olmasını istiyoruz. Bunu sağlamanın yolu da turizmdir. Dünyaya barışı aşılayacak olan sektör turizmdir ve 21. yüzyıl insan ve çevre odaklı bir yüzyıl olacaktır. Bu nedenle aramızda Berlin Duvarı gibi duran vize duvarının tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Bu kalktığı zaman onlardan buraya, bizden oraya gidiş gelişler artacak, iki halk kucaklaşacaktır.Türkiye’nin dünyayla entegrasyonu, komşu ülkedeki ekonomik sıkıntıların aşılması yolunda bunu bekliyoruz" dedi.
"Ege Denizi barış denizi olsun istiyoruz" sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk ve Yunan halkları barış istiyor. Ege’nin iki yakası arasında, oradan buraya, buradan oraya rahatlıkla gidilsin, gelinsin istiyor. Günlük ihtiyaçlarını tedarik etmek için Türkiye’ye gelen ada halkı, ihtiyaçlarını Atina’dan, Selanik’den daha ucuza karşılayabiliyor. Ayvalık, Dikili, Foça, Çeşme, Kuşadası, Didim, Bodrum, Marmaris esnafı ve turizmcisi de bu durumdan hoşnut kalıyor. Yunanistan hükümetinden vize uygulamasını gerçekten kaldırmasını bekliyoruz. Böyle olursa tekneler dolu dolu gidecek, dolu dolu gelecek. Her iki yakanın turizmine ve ekonomiye canlılık getirecek.Ada halkı da, Egeli turizmciler olarak bizler de bu durumdan şikayetçiyiz. Bürokratlar ve yerel yönetimler bizim sesimize kulak versinler ve önümüzü açsınlar. Ege Denizini hep beraber barış denizi yapalım, birbirimizi kucaklayalım.”