spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Yeni bir Rus uzay gemisinin tanıtımı yapıldı

Seçtiklerimiz

Rusyalı ve yabancı yüksek mühendisler 11. kez MAKS fuarında araştırmalarının sonuçlarını sergilediler.
 
“Energiya” Roket-uzay Korporasyonu Rusya’nın önde gelen roket-uzay sanayii işletmelerinden biridir. Yaklaşık 70 yıllık tarihi olan “Energiya” korporasyonu tarafından MAKS-2013’te yeni bir kuşak insanlı kargo gemisinin dönüşlü aracının tam kapsamlı maketi gösteriliyor. Yeni uzay gemisinin baş proje mühendisi Vladimir Daneyev Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği diemeçte yeni kuşak uzay gemisinin genişçe tanınan “Soyuz” gemisinin yerini alacağını belirterek şunu söyledi:
 
Yeni uzay gemisinin, “Soyuz” gemisinin niteliklerinden tamamen farklı olan nitelikleri var. Bu arada inişin veya olası kazanın kozmonotlara yapabildiği olumsuz etki azaltıldı. Bu koşullarda kozmonotların sağlık durumu için istemler azaltılacak. Demek uzay uçuşuna sağlık durumu bakımından kozmonotlardan daha zayıf olan bilim adamları katılabilecekler. Bundan başka uzay gemisinin iniş kesinliği arttı. “Soyuz”, 25 kilometre kutrundaki alana iniş yapabiliyor. Yeni uzay gemisinin iniş yapması için kutru 5 kilometreden daha küçük alan gerekecek. Denebilir ki uzay gemisi belirlenen noktaya iniş yapabilecek. Bunun için iniş yapılacağı alan önceden hazırlanabilir. Üçüncüsü, yeni uzay gemisinin gövdesi ve içindeki cihazlar 10 yörünge uçuşunda kullanılabilir. “Soyuz” gemisinde böyle bir şey yapılamaz. Yeni uzay gemisi ile ilgili tüm teknik çözümler bugünkü ve yarınki düzeye uygun geliyor. Sözün kısası önümüzdeki 30 yılda genişçe kullanılabilecek modern bir uzay araçı yapıyoruz.
 
Yeni kuşak uzay gemisinin üstünlükleri bununla bitmiyor. Vladimir Daneyev yeni usay aracının her çeşit yüzeye,bu arada dağların yamaçlarına iniş yapabileceğini belirterek şunu söyledi:
 
İniş sistemi çerçevesinde 2,5-3 kilometre yükseklikte paraşüt sistemi işletiliyor. Gemi üç paraşütle iniş yapıyor. Ondan sonra 10 metre yükseklikte yumuşak iniş sağlayan motörler işletilince kalan hız söndürülüyor. Ondan sonra amortisörlü iniş takımı açılıyor ve gemi yumuşak iniş yapıyor. MAKS-2013’ün ilk çalışma günü yeni kuşak uzay gemisi Rusya başbakanı Dmitriy Medvedev’e tanıtıldı. 1980li yılların sonlarında Sovyet ucaycılığının elde ettiği başarıları adı ile bağlı olan seçkin üretim organizatörü Olef Baklanov Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte yeni uzay aracı hakkında şunu söyledi:
 
Hiç şüphe yok ki söz konusu. yeni bir kuşak uzay aracıdır. Tüm nitelikleri ve konfor koşulları tamamen başkadır.Anlaşılan yeni uzay gemisinde daha yüksek düzey araştırma donatımı bulunacak. Hiç şüphe yok ki bu, “Energiya” Roket-uzay korporasyonu işçi topluluğunun büyük bir başarısıdır.
 
Yeni uzay gemisinin konsept maketi iki yıl önce yapılan “MAKS” fuarında gösterilmişti. Bu yılki fuarda ise mühendislik projesinin tanıtımı yapıldı. Vladimir Daneyev şunu söyledi:
 
Bu projede mürettebat, teknik araçları vs. için ayırdığımız yerler gösterildi. Bu, sadece bir iş maketidir. Fakat genellikle yeni uzay gemisinin dış görünüşü de aynı olacak. Hatta korporasyonun simgeleri şimdi gördüğünüz yerlerde bulunacak.
 
Seri üretimi yapılacak yeni kuşak insanlı kargo uzay gemisinin yapımına yaklaşık birbuçuk yıl sonra başlanacak. Bu süre içinde tararımı ile ilgili belgeler hazırlanacak. Fakat daha bugün güzel gümüşü uzay aracı, MAKS-2013 fuarının süsü olarak nitelendirilebilir.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika