spot_img
spot_imgspot_img
17.8 C
İstanbul
Perşembe, 28 Mart 2024

Yazıcıoğlu'nun helikopter kazasında 2. facia

Seçtiklerimiz

Pilotun ailesi 200 bin euro alırken, diğer aileler henüz tazminat alamadı.

25 Mart'ta Kahramanmaraş'ta düşen ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 6 kişinin hayatını kaybettiği kazadaki helikopter, Ali Sabancı'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Esas Holding'e bağlı Med-Air şirketine aitti.

Kazadan sonra yapılan açıklamalarda helikopterin Ak Sigorta şirketinden sigortalı olduğu, hayatını kaybedenlerin yakınlarına 200'er biner euro ödeme yapılacağı belirtildi. Helikopteri sigortaladığı belirtilen Ak Sigorta'nın yetkilileri, “Bizim için burada acı olan tek konu kaybettiğimiz 6 kişi. Ödenecek tazminat veya diğer konular bizim için önemli değil. Keşke böyle bir kaza olmasaydı da yine biz 200'er bin euro ödeseydik. Ancak maalesef yaşadığımız kaza 6 canı kaybetmemize neden oldu. Her birinin ailesine sabır diliyoruz. Raporlar geldikten sonra ödemeler yapılacak” dediler.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Olayın sıcaklığının geçmesinin ardından aileler şok bir gerçekle yüz yüze kaldı. Esas Holding bünyesindeki Med-Air firmasına ait helikopterde Sivil Havacılık Kanunu'na göre tüm koltukların ferdi sigortalı olması gerekirken, Ak Sigorta ile Esas Hava Taşımacılık Turizm ve Ticaret A.Ş arasında imzalanan sözleşmede sadece mürettebatın sigortalandığı, yolcuların ise “Destekten yoksun kalma tazminatı” kapsamına alındığı belirlendi.

Bu nedenle helikopterin genel sigortasından, sadece helikopterde mürettebat olarak bulunan pilot Kaya İstektepe'nin faydalanabileceği belirlendi. Kaza sonrasında Pilot Kaya İstektepe'nin ailesi 200 bin Euro tazminat alırken, diğer 5 kişinin ailelerine sadece ön ödeme olarak 20 bin euro ödendi. Kazada hayatını kaybeden İsmail Güneş'in eşi Yasemin Güneş kazadan sonra kendilerine sigorta kapsamında 200 bin euro ödeneceğinin söylendiğini, hatta basına bu yönde açıklamalar yapıldığını anlattı. Yasemin Güneş, olayın sıcaklığı geçtikten sonra verilen sözün tutulmadığını, sigorta poliçesini noter kanalı ile elde ettikten sonra yaptıkları incelemede Kaya İstektepe dışındaki kişilerin helikopter sigortası kapsamında olmadığını öğrendiklerini belirtti.

YÜKSEL YANCI'NIN AİLESİNE 28 BİN EURO

Yasemin Güneş'in avukatı Adem Eraslan ise Esas Havacılık ve Ak Sigorta ile yaptıkları görüşmelerde yolcuların helikopterin genel sigortası kapsamında neden sigortalı olmadığı sorusuna cevap alamadıklarını söyledi. Eraslan, “Ak Sigorta bize 'Hesap yapıp döneceğiz' cevabı verdi. Kazada vefat eden Yüksel Yancı'nın ailesine çıkan hesap 28 bin euro. Bize de bu meblağa yakın bir hesap çıkacak. Tazminat hesaplamasını trafik kazasında olduğu gibi aktüel hesaba sokmaya çalışıyorlar. Fakat böyle bir hesap çıkarılırsa kabul etmeyip dava açacağız. Çünkü gerek kanun gerekse de yönetmelik çok açık” diye konuştu.

YASALAR, “TÜM YOLCULAR SİGORTALI OLMALI” DİYOR

Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun 132. maddesinde helikopter içindeki yolculara da sigorta yapılması zorunluluğuna dikkat çekiliyor. Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçları Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliği'nde ise sigorta yaptırma yükümlülüğü 6. maddede düzenleniyor. Yönetmelik maddesinde şöyle deniyor: “Hava aracı işletenleri; Kanunun 132. maddesi gereğince, hava aracında bulunduğu süre içinde veya iniş veya biniş esnasında meydana gelen bir kaza sonucunda yolcuya; hava aracında, havaalanında veya havaalanı dışına inilmesi halinde inilen yerde taşıyıcının muhafaza ve nezareti altında bulunduğu sırada bagaj, yük ve postaya gelebilecek zararlara karşı; savaş, terör, uçak kaçırma, sabotaj, kanun dışı müsadere ve halk hareketleri risklerini de teminat altına alacak şekilde malî mesuliyet sigortası yaptırmak zorundadır. Ancak, kâr kaybı, işgücü kaybı ve diğer dolaylı zararlar, bu sigortanın kapsamı dışındadır.”

Aynı yönetmeliğin 8. maddesinde asgari teminat tutarının yolcu başına olduğu söyleniyor ve rakamlar veriliyor. Sözkonusu maddenin a bendinde şu ifadeler yer alıyor: “Yolcunun ölümü ya da bedensel yaralanması halinde hava aracı işleteninin asgari sigorta yükümlülüğü yolcu başına 250.000 SDR'dir. Bununla birlikte, ticari olmayan ve AKA 2700 kg'dan daha aşağı olan hava araçlarıyla yapılan uçuşlarda yolcu başına asgari sigorta teminatı 100.000 SDR'dir.”

VAKİT

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika