Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Rüştü Terzi, havayolu şirketleri ile herhangi bir problemlerinin olmadığını belirterek, kendilerini yüzde 20 zarara uğratan korsan şirketlerin denetim altına alınmasını istedi.
Karayolu yolcu taşımacılığı 2. bölge toplantısı için Hatay’a gelen TOFED Başkanı Rüştü Terzi, "Sektör temsilcilerimiz artık gece zengin yatıp sabah fakir kalkmayacak" sözleriyle toplantıda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın verdiği müjdeyi değerlendirdi.
Terzi, 2003 yılında çıkan 4925 sayılı Türkiye Karayolu Taşıma Kanunu’na bağlı sigorta zorunluluğunun sektörün en büyük sorunlarından biri olduğunu söyledi.
4925 Sayılı kanunun kendilerine getirdiği Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasının yanlış işleyişi nedeniyle bir çalışma başlattıklarını aktaran Terzi "Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortasıyla Ulaştırma Bakanlığının amacı taşımacıyı korumaktı. Ancak bu güne kadar sigorta yanlış işliyordu. Biz bunu çeşitli hukukçulardan görüş alarak ve Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı Genel Müdürlüğünü de ikna ettik. Sigorta kapsamında sektör temsilcilerimiz kaza neticesinde vefat eden yakınlarına kişi başı 175 milyar para ödüyordu. Fakat toplantımıza katılan Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım bu sigortanın bu günden sonra kişi başı değil kaza başı çalışacağı müjdesini verdi. Gerekirse kanun değişikliğine giderek artık kazalar neticesinde kaza mağdurlarına ödenecek 175 milyar bu günden itibaren kaza başına ödemeye geçecek. Bu otobüsçülüğü en mutlu eden gelişmedir" dedi.
E-BİLET SEKTÖRÜN KURUMSALLAŞMASINI SAÐLAYACAK
Havayolu şirketlerinde olduğu gibi tarifeli yolcu taşımacılığında da e-bilet sistemine geçmek istediklerini aktaran Terzi bu sayede sektörün kurumsallaşacağını ve sektörün önünün açılacağını söyledi.
Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve TOFED’in içinde olduğu garantör olarak kendilerinin yer alacağı bir sistemle aynı IATA’da olduğu gibi tek bilgisayardan tek yazıcıdan bilet kesme sistemine geçmek istediklerini söyleyen Terzi, bu şekilde 50 firmaya acentelik edebileceğini belirtti.
E-bilet sistemiyle gelirlerin doğrudan Maliye bakanlığına bağlı kişilerin sadece giderlerini beyan etmek durumda kaldıklarını aktaran Terzi, "Bu e-bilet sistemine geçtiğimiz takdirde bizim sektörümüz açısından çok büyük bir kolaylık sağlanacak. Sektörün kurumsallaşması ve sektörün önünü açıcı en büyük olgulardan biri olacak" dedi.
KORSAN TAŞIMACILIK SEKTÖRE BÜYÜK SEKTE VURUYOR
Terzi, İstanbul, Samsun, Kütahya, Şanlıurfa ve Sivas’ta giriş ve çıkışlara getirilecek denetimler sayesinde korsan taşımacılığın önüne geçileceğine inandıklarını belirtti.
Türkiye’deki farklı coğrafyalar sebebiyle seyahat noktalarının farklılıklar gösterdiğini kaydeden Terzi, "Bu korsan taşımacılığın denetimlerinin artırılmasıyla şehirlerin giriş ve çıkışlarına oluşturulacak denetim noktalarıyla çare bulmayı düşünüyoruz. En yoğun olan nokta Türkiye’deki seyahatlerin yüzde 25’i İstanbul yönüne doğru. Eğer İstanbul bacağında İstanbul giriş-çıkışları kontrol altına alınırsa bunun yüzde 40’ı halledilmiş olacak. Diğer taraftan da çapraz seyahatlerde Karadeniz çıkış noktası olan Samsun veya Antalya’ya geçiş noktası olan Kütahya veya Ege bölgesine geçiş noktası olan Susurluk Bölgesinde, Şanlıurfa’da Birecik köprüsünde ve Doğu’da da Sivas bölgesinde eğer kontrol noktaları yapılırsa Türkiye’nin yüzde 80’e yakını kontrol altına alınmış ve korsanla mücadele edilmiş olacaktır. Korsan bizim sektörümüzdeki yolcu taşımacılığının yüzde 15 ila 20’sini taşımaktadır. Bize en büyük sekte budur. Çünkü zaten baktığınızda taşıma oranlarında Havayolunun payı yüzde 20 dolayısıyla Havayolu kadar korsan taşımacılığımız var. Korsan taşımacılığın önüne geçersek zaten havayolu bizi etkilemez." ifadelerini kullandı.