spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Uçak Modu ama THY'de kullanılamıyor

Seçtiklerimiz

iPhone’a evde yüklediğim video’ları izleyecektim. Tam kulaklığı takacaktım ki hostes yanıma geldi.

“Beyefendi uçakta iPhone kullanmak yasak” dedi. Tam “uçak modunda” derken, hostes araya girdi: “Bize THY yönetiminden gelen bilgilendirmede Uçak Modu’nda olsun olmasın tüm uçuş süresinde cep telefonları yasak denildi. O yüzden kullanamazsınız.”

Ben ısrarla, “Ne saçma Uçak Modu adı üzerinde zaten uçakta kullanılsın diye konulmuş bir özellik. Hatta bakın ekranın üzerinde uçak simgesi var” diye ikna etmeye çalıştımsa da nafile…

“Beyfendi bizde bu özelliği biliyoruz. Ama konulan kural bu. Telefon haricinde aynı özelliklere sahip iPod Touch kullanımı serbest ama hiçbir telefonun Uçak Modu’nda olsa bile açılması yasak. iPhone özellikle belirtildi. İçindeki uygulamalar internete bağlanmaya çalışıyormuş.”

Emir kulu olan hostesi zor durumda bırakmamak için mecburen kapatıp, kös kös 2.5 saatin bitmesini bekledim.
Şimdi bu yasağı koyan Türk Hava Yolları yönetimi ve teknik ekibine Uçak Modu’nun ne olduğunu anlatıyorum. Umarım okuyup, öğrenirlerde bundan sonra bilinçli kullanıcıları mağdur etmezler.

Flight Mode adı üstünde yani Uçak Modu, cep telefonlarını birer MP3 çalara, oyun cihazına veya video oynatıcıya çeviren bir özellik. Bu özellik aktif hale getirildiğinde GSM, Wi-Fi, Bluetooth, GPS gibi cep telefonunun tüm iletişim faaliyetleri kapatılıyor. Telefonla arama yapılamaz, e-posta gönderip alınamaz, internette dolaşılamaz, Kısa Mesaj gönderip alınamaz.

Uçak Modu’nu sadece iPhone’a özgü zannetmeyin. Hemen hemen bütün cep telefonu modellerinde Hatsız Tercih, Uçak Modu, Uçuş Modu adlarında bulunan bir özellik. Yani birçoğumuzun telefonu Uçak Modu’na geçebiliyor.
Türk Hava Yolları yönetimi belki bu yazdıklarımla bana inanmamıştır. Apple’ın iPhone kullanma kılavuzunda konuyla ilgili bölümü de aynen aktarayım. Belki yardımcı olur:

“Uçak Modu seçeneği, uçağın çalışma sistemlerinde ve diğer elektrikli cihazlarda herhangi bir parazite neden olmaması amacıyla iPhone’un kablosuz iletişim özelliklerini etkisizleştirir…iPhone’dan hiçbir telefon, radyo, Wi-Fi veya Bluetooth sinyali gönderilmez ve GPS sinyallerinin alımı da kapatılır; bu nedenle iPhone’un birçok özelliği etkisizleştirilir.”

Gerçi biz Uçak Modu ile uğraşırken yabancıların neredeyse bu özelliğe ihtiyacı kalmayacak. Air France, Ryanair, British Airways, Qatar Airways, Emirates gibi birçok büyük havayolu uçak içinde cep telefonu kullanımını serbest yaptı, yapıyor. Hatta bazıları bizim Turkcell, Vodafone ve Avea’nın verdiği 3G şebeke hızlarında hizmet sunmaya hazırlanıyor.

Türkiye’de de kamu kurumlarında cep telefonuna karşı anlamsız bir tutum var. Otobüste kapat, noterde kapat, emniyette kapat, uçakta kapat, metrobüste kapat…Bunlara birde ‘baz istasyonları kalksın’ tartışması eklendi.

Komple kapatalım da sizde rahatlayın bizde.

 

Computerworld.com

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika