spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Uçak krizinde zararı çeken Irak olacaktır

Seçtiklerimiz

Irak devletinin gösterdiği tavır hoş karşılanmadığını kaydeden Çağlayan, "Bunun bir misillemesinin olacağı düşünülürse bundan zararlı çıkacak olan Irak tarafıdır. Irak tarafı şunu bilmeliki; dünyanın en önemli ticaret merkezi olan İstanbul gibi bir yer Irak’ın bağlantısını sağlayan bir noktadır. Böylelikle, Türkiye’den gelen uçaklara Irak hava sahasının kapatılması Türkiye’ye değil Irak’a zarar verecektir." diye konuştu.
    
Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Tarafından 7’ncisi düzenlenen Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Müzakereler Koordinasyon Kurulu Toplantısının ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Çağlayan, Irak’la ilgili yaşanan uçak krizi ile ilgili soruya şöyle cevap verdi:  "Irak geçmişte bazı firmalarımızın alacakları ile ilgili ihtiyat haciz kararları vardı. Bunlarla ilgili Irak uçaklarının Türkiye’ye gelmesi durumunda onlara herhangi bir haciz işlemi yapılacağı endişesi ile Irak uçaklarının gelmesinden endişe etmişlerdi.

Bunun karşılığında Türk Uçaklarına hava sahasının kapatılacağını ifade ettiler. Böyle bir sıkıntı yaşıyorduk. Firmalarımızı bakanlığa davet ettik, hukuki yollardan durumu gevşetmelerini istedik. Rakamların 18 milyon doları bulan 2 firmamız hakları saklı kalmak kaydı ile vazgeçtiler. Diğer iki firma ise benimde aramama rağmen vazgeçemeyeceklerini ifade ettiler. Onlar hala ısrarlarında devam ediyorlar. Alacağı olan firmalarımızı Bağdat’a gönderiyoruz." 

 
SURİYE İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER GÜVENLİK VE ULAŞIM EKSENLİ
    
Bakan Çağlayan’a, Bakanlık bünyesinde kurulan Suriye İzleme Masası ile ilgili sorular da yöneltildi. Çağlayan, bu sorulara karşılık, "Son yıllarda, Arap Baharında ortaya çıkan olaylara  ilgili bakahlığımızda bir izleme merkezi oluşturulmuştur. Bu izleme merkezi ile ilgili olarak o ülkelerle ilgili ticaret yapan firmalaramızın sorularını çözmek için hizmet veriyor" dedi. Şu ana kada yıpılan başvuruların 17 olduğunu kaydeden Çağlayan, Suriye konusunda gelen şikayetlerin büyük çoğunluğunun ulaşım ve güvenlikle ilgili olduğunu aktardı. 
    
Çağlayan, Rekabet Kurulu’nun 12 banka hakkında soruşturma başlatması ile ilgili de şunları söyledi: "12 bankanının faiz uygulamaları ile ilgili şikayetler neticesinde ortaya çıkmıştır. Daha önce yapılan incelemeleri soruşturmaya çevirmiştir. Soruşturmanın ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Ama bu konuda mevcut durumdaki tüzüğe, kanuna aykırı hareket edenler,otomotiv sektörünü kendilerine örnek alsınlar. Otomotiv sektörü hakim durumu lehlerine kullanmaya çalıştıklarından dolayı, ciddi anlamda ceza gördüler." 
 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika