spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

Uçak Gemisi İhalelesi ertelendi

Seçtiklerimiz

Türkiye’nin, yaklaşık altı yıldır gündemde olan ve TL karşılığı 17 milyar lirayı geçen Patriot tipi uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi ihalesi ile ilk uçak gemisini yapacak firmanın belirleneceği ihale ertelendi. Başbakan Tayyip Erdoğan Başkanlığı’nda bugün Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda 5 saat gerçekleştirilen İcra Komitesi Toplantısı’ndan "görüşmelere devam edilmesi" kararı çıktı.

Toplantıda Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Projesi için Koç grubundan RMK Marine Şirketi, Türkiye’nin askeri ve sivil uydularının uzaya gönderilebilmesini temin etmek maksadıyla uydu fırlatma sistemi projesi kapsamında ön kavramsal tasarım fazı Roketsan, sentetik açıklıklı radar görüntüsü alma özelliği taşıyacak Göktürk – 3 uydu projesi için TUSAŞ-TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayi, Şahit Gözetleme Radar Sistemi Projesi için Havelsan, askeri ve hafif sınıf helikopterlerin özgün olarak tasarlanıp geliştirilmesi için TUSAŞ-TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayii, dayanıklı modüler geçici üs bölgesi kurulumu konusunda Aselsan, ATAK helikopteri simiulatörü projesi için Havelsan ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu ve savunma sanayinin altyapısının geliştirilmesine yönelik, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen proje ve faaliyetlere ilişkin en yüksek karar organı olan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK), bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı’nda toplandı. Başbakan Erdoğan’ın 16.00 sularında Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na gelmesiyle başlayan toplantı, verilen aralarla yaklaşık 5 saat sürdü. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in de katıldığı toplantıda Patriot tipi uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi ihalesinin ertelendiği belirtildi.

Füze ihalesinde ABD’den Raytheon ve Lockheed Martin şirketi Patriot PAC-3 sistemleri; Rusya Federasyonu’ndan Rosoboron Export, Antey 2500 sistemleri; Çin’den CPMIEC şirketi FD-2000 sistemleri ve Fransız-İtalyan ortaklığı olan Eurosam Aster 30 SAMP/T sistemleri ile yarışıyordu. Görüşme öncesi Çin tarafının, maliyeti yarı yarıya düşüren bir teklif sunduğu belirtilmişti.

Toplantı sonrasında SSM tarafından yapılan yazılı açıklamada "Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında görüşmelere devam edilmesine" karar verildiği kaydedildi.

TÜRKİYE’NİN İLK UÇAK GEMİSİ İHALESİNDE DE KARAR ÇIKMADI

Toplantıda alınan bir diğer karar ise Türkiye’nin ilk uçak gemisini kimin yapacağı oldu. 3 milyar dolar değerindeki 220 metrelik yüzer savaş karargahı projesine gelen teklifleri görüşen İcra Komitesi, "Teklif veren firmalarla tekliflerini iyileştirmeleri için çalışmaların devam edilmesine karar verdi.

Kısaca LPD (Landing Platform Dock) adı verilen proje "havuzlu çıkarma gemisi" olarak düşünülmüştü; ancak daha sonra kapsam genişletilmiş ve proje son haliyle savaş uçaklarının iniş-kalkış yapabileceği bir uçak gemisine dönüşmüştü. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin dikey iniş kalkış yeteneğine sahip uçağı bulunmadığı için de çalışmaya "Helikopter Gemisi Projesi" adı da veriliyordu. Bu proje için ise Koç Grubu’na ait RMK Marine, Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’na ait Desan ile Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’a ait Sedef Tersanesi yarışıyordu.

TOPLANTIDA ALINAN DİĞER KARARLAR

Beş saat süren toplantılarda bazı ihalelerden ise karar çıktı. Denizaltı Savunma Harbi ve Keşif Karakol Gemisi (MİLGEM) Projesi kapsamında hizmete alınmış bulunan Heybeliada ve inşası devam etmekte olan Büyükada gemilerine ilave olarak 6 geminin seri üretimi için Koç grubundan RMK Marine şirketi ile görüşmelere başlanması kararlaştırıldı.

Türkiye’nin askeri ve sivil uydularının uzaya gönderilebilmesini temin etmek maksadıyla uydu fırlatma sistemi projesi kapsamına ön kavramsal tasarım fazı için Roketsan A.Ş ile sözleşme görüşmelerinin başlanmasına karar verildi.

Sentetik açıklıklı radar görüntüsü alma özelliği taşıyacak Göktürk 3 uydu projesini TÜBİTAK ve Aselsan’ın desteğiyle milli olarak geliştirilmesi için TUSAŞ-TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayyi A.Ş ile sözleşme görüşmelerine başlanması, Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi için de birinci faz için Havelsan Hava elektronik Sanayii ve Ticaret A.Ş. ile sözleşme görüşmelerinin başlanması kararlaştırıldı.

Askeri ve hafif sınıf helikopterlerin özgün olarak tasarlanıp geliştirilmesi için TUSAŞ-TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile yine sözleşme görüşmelerinin başlanmasına karar verildi. Terörist saldırılara karşı dayanıklı modüler geçici üs bölgesi kurulumu konusunda ise yine Aselsan ile sözleşme görüşmelerinin başlanması kararlaştırılırken, ATAK helikopteri simulatörü projesi de Havelsan’a verildi.

Toplantıda son olarak SSM, Kırıkkale Üniversitesi bünyesinde kurulacak Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Kırıkkale’de kurulacak silah ve mühimmat sanayyine ilişkin organize sanayi bölgesi kuruluşuna iştirak edilmesi hususlarında yetkilendirilme yapıldığı kaydedildi.

 

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika