spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Uçağa yıldırım çarparsa ne olur?

Seçtiklerimiz

Uçağın burnuna yıldırım çarptığında, burunda küçük bir göçük ve yanık izi oluşur.

Aslında yıldırımı oluşturan Cb (cumulonimbus) bulutları, çok daha tehlikelidir. Pilotlar, önlerindeki hava radarı ekranlarında bu tür tehlikeli bulutları kırmızı renkli olarak önceden görme imkânına sahiptir. Bu durumda rotalarında küçük değişiklikler yaparak bu tip hava olaylarının etrafından dolaşır. Bu manevrayı da aşağıda kendisini radarda takip eden kontrol ünitesine, “Kaçınma manevrası yapıyorum.” şeklinde bildirir.

Pegasus Hava Yolları, özellikle yıldırımdan korunmak amacıyla ‘kötü hava koşullarının tahmini ve genişletilmiş türbülans algılama’ özellikleriyle geliştirilen ‘IntuVue 3-D’ yazılımını kullanmaya başladı. Dünyada ilk kez Pegasus uçaklarında kullanılan yazılımdaki özellikler, pilotların hava koşullarına uygun şekilde yapacakları manevra ve kullanacakları rotalara karar vermelerini kolaylaştırıyor. Bu sayede özellikle gökyüzünde daha geniş alanda meydana gelebilen yıldırım olayları önceden fark edilerek gerekli tedbirler alınabiliyor.

Havayolu şirketleri, uçakların yıldırım çarpması sonucu oluşan zararlardan büyük sıkıntı yaşıyor. Yıldırım isabet eden uçak, kontrollerinin yapılması amacıyla yerde bakıma alınıyor. Hasar tespit edilen uçak, tamiri için 1 ile 3 gün arasında uçuştan çekiliyor. Bu durum şirkete hem maddi kayıp yaşatıyor, hem de zamanında kalkış performansına olumsuz etki yapıyor.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika