spot_img
spot_imgspot_img
26.5 C
İstanbul
Cuma, 13 Eylül 2024

Tusaş ile Stratejik Alt Yüklenici Firmaların İşbirliği Protokolü

Seçtiklerimiz

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, TUSAŞ ile stratejik alt sözleşmeci firmalar arasındaki işbirliğinin verimli, etkili ve kazançlı olmasını dileyerek, "Buradan bize müşteri olarak aslında Mali bir etkinlik, dinamizm, çeviklik, rekabetçilik yansıyacak" dedi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile stratejik alt sözleşmeci firmalar arasında işbirliği protokolü imza töreninde konuşan Bayar, geçmişte savunma sanayisi alanında çalışan firma sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini belirterek, şu anda özel sektörde özellikle yan sanayiye bakıldığında çok büyük bir dinamizm gördüklerini ifade etti.

Bayar, "Her gittiğimiz yerde yeni kabiliyetler ve teknolojiler görüyoruz. O şirketlerin kendi yatırımlarını, yaptıklarını görüyoruz. Bugün ulaştığımız sonuç biraz aslında onun da bir sonucu. Biz 20 sene önceki Türkiye olsak belki bunları yine de yapamazdık" dedi.

Geçmişte savunma sektörünün kendi içine kapalı olduğunu bildiren Bayar,

"Demek ki 5-6 sene öncesine kadar TAİ (TUSAŞ) kendi duvarlarının dışında pek fazla ülke sanayisini tanımıyordu. Bu aslında savunma alanındaki bütün büyük şirketlerimiz için geçerliydi" ifadelerini kullandı.

O dönemde özel sektörde de yeterliliğin bulunmadığını aktaran Bayar, işbirliği olanaklarının artmasınından sonra özel şirketlerin de daha rekabetçi hale geldiklerini ve büyüme adımlarının hızlandığını söyledi.

-"Bir noktadan itibaren özel sanayinin devleti çekmesi gerekiyor"-

Küçük bir KOBİ’nin yapabileceği bir işi ASELSAN ve TAİ gibi büyük kuruluşların çözmeye kalkmasının, bu kurumların kaynaklarının çok verimsiz bir şekilde tüketilmesi sonucunu doğurduğunu savunan Murad Bayar, Türk sanayisinde çok büyük atılımın yaşandığı ve savunma sanayisi olarak bundan faydalanmak istediklerini kaydetti.

Bayar, "Silahlı kuvvetlerin ihtiyacını karşılamak tabii ki en baştaki görevimiz. Bu tartışılmayacak bir görevdir, ama bunu yaparken sanayimizden en yetkin şekilde faydalanmak… Tabii stratejik sonuçları da var. Bir şeyi siz Türkiye’de yaptığınızda bu sadece bir ekonomik faaliyet değil, askeri etkinlik anlamında da sonuçları olan bir faaliyet" dedi.

Devletin önderlik etmesinin önemli olduğunu ancak bir noktadan itibaren özel sanayinin devleti çekmesi gerektiğini dile getiren Bayar, rekabetçi, küresel dünyada özel sanayinin vizyonları oluşturarak devleti çekmesi gerektiğini belirtti.

Kendini bir nikah töreninde konuşuyormuş gibi hissettiğini söyleyen Bayar,

"Ortaklara bir yastıkta kocama diliyorum. Uzun vadeli stratejik işbirliğinin verimli ve bütün taraflar için etkili, kazançlı olmasını diliyorum. Buradan bize müşteri olarak aslında Mali bir etkinlik, dinamizm, çeviklik, rekabetçilik yansıyacak" diye konuştu.

-"Yardımcı sanayiye yaklaşık 40 milyon dolar işçilik ödemesi yaptık"-

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da geçmişe oranla bugün yardımcı sanayiye daha fazla iş verdiklerini belirterek, yardımcı sanayinin sertifikasyon sürecinden geçmesi gerektiğini, bu gerçekleştiğinde buraya aktardıkları işlerin daha da artacağını bildirdi.

Dörtkaşlı, 2011 yılında, yardımcı sanayiye yaklaşık 40 milyon dolar işçilik ödemesi yaptıklarına dikkati çekerek hacimi büyük işleri yardımcı sanayiye aktaracaklarını açıkladı.

Muharrem Dörtkaşlı, Hürkuş uçağını, 28 Haziran’da hangardan çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da şu anda adeta savunma sanayisi çalışanı olduklarını, geçmişte tasarlama ve strateji eksiklikleri nedeniyle OSTİM olarak birtakım ihaleleri alamadıklarını söyledi.

Yerli firmaların, değişik kurum ve kuruluşların tecrübelerinden de istifade ederek, raylı taşıtlar küme çalışması yaptıklarını bildiren Aydın, söz konusu çalışmayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na sunacaklarını söyledi.

Bundan sonra Ankara’da metrosunun yerli firmalar tarafından yapılmasını isteyen Aydın, TUSAŞ’ın kendileri için bir okul niteliği taşıdığını, öğretici, eksikliklerini tamamlayan bir danışman olduğunu dile getirdi. Aydın, ASELSAN’ın da bu anlamda çok önemli bir kuruluş olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı ile stratejik alt sözleşmeci 10 firmanın yetkilileri arasında işbirliği protokolü imzalandı.

İmza töreni sonrasında topluca hatıra fotoğrafı çektirildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika