spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil duyurdu: Gökbey silahlanıyor

Seçtiklerimiz

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, T929 Atak-II helikopterinin 21 kişilik yolcu versiyonunu yapacaklarını, milli ve özgün olarak tasarlanan genel maksat helikopteri Gökbey’in de silahlı modelini geliştireceklerini söyledi. Gökbey, bu yıl sonu Jandarma Kuvvetlerine daha sonra da Sağlık Bakanlığı’na teslim edilecek.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) iki yeni hava platform aracıyla Türkiye’yi tanıştırmaya hazırlanıyor. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, T929 Atak-II helikopterinin 21 kişilik yolcu versiyonunu yapacaklarını, milli ve özgün olarak tasarlanan genel maksat helikopteri Gökbey’in de silahlı modelini geliştireceklerini söyledi.

Gökbey, bu yıl sonu Jandarma Kuvvetlerine daha sonra da Sağlık Bakanlığı’na teslim edilecek.Londra’da düzenlenen Farnborough Airshow’da açıklamalarda bulunan Kotil, TUSAŞ geliştirdiği platform hava araçlarının aynı anda çok yönlü olarak ilerlediğini ifade ederek, iştirakleri olan TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) Gökbey için geliştirdiği yerli motoru da bu yıl sonuna kadar teslim alacaklarını ifade etti.

MMU’nun ilki F-16 motoruyla teslim edilecek

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) olarak biz Milli Muharip Uçak Projesi’nde uçak platformundan sorumluyuz. Motorla ilgili olarak devletimiz bir karar verecek, ama TR Motor diye yüzde 100 hissesi TUSAŞ’ta olan bir şirketimiz var. Dört yıldan beri motor konusunda çalışıyor. Ön tasarım yapıyor. Biz de Milli Muharip Uçak (MMU) için şu an prototip yapıyoruz.

Planlamalarımıza göre MMU teslimatı 2028’de başlayacak. 2028’de teslim edeceğimiz MMU ilk olarak F-16 motoruyla teslim edilecek. Ama 2028 için iki tane daha prototip uçak yapıyoruz.

2028’de bitecek olan yerli ve milli motorumuz bunlara takılacak. Toplam 16 adet prototip yapmış olacağız ve bunların ikisi yerli motora sahip olacak.Bazı ziyaretler için Konya’ya gelen Piyade, Mütevelli Heyet Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olan vakfın çalışmalarını anlattı.

ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, İŞBİR, ASPİLSAN, TUSAŞ’ın vakfın şirketleri olduğunu, tamamen halkın bağışlarıyla kurulduğunu anlatan Piyade, bunların Türkiye’nin savunma sanayisinin amiral gemisi şirketler olduğunu dile getirdi.

Piyade, Türkiye’nin ilk Milli Muharip Uçağı’nın üretiminde en seçkin mühendislerin istihdam edildiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Gece gündüz 24 saat esasına göre çalışıyoruz, büyük mesafe katettik. Cumhurbaşkanımızın emrettiği şekilde 2023’te hangardan çıkartacağız. Sonraki yıllarda da uçuşa başlayacak ve envanterimize dahil olacak.

Son teknoloji eseri, havada kalma süresi, mühimmat taşıma süresi, radara görünmezlik özelliğiyle diğerlerine göre çok farklı yerli ve milli olacak. İnşallah gelecekte bunun motorunu da üreteceğiz.

Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet’in de hazır olduğunu, 2023’te uçacağını dile getiren Piyade, TUSAŞ’ta hep birlikte bunun gururunu yaşayacaklarını ifade etti.
Artık havada, karada, denizde ve güç kaynaklarında varız\”<br><br>Piyade, Kayseri’deki ASPİLSAN Enerji Pil ve Batarya Sistemleri Üretim Tesisi’nde de bor atıklarından lityum iyon pil ürettiklerini söyledi.

Yerli ve milli lityum iyon pilin deneme üretimlerine başlandığını belirten Piyade, \”Lityum çok değerli bir ham madde. Biz bunu Türkiye’de çokça var olan bor madeninin atığından çıkarıp, lityum pil ürettik. Gelecekte de ihtiyacımızı buradan karşılayacağız.\” dedi.

Lityum iyon pil ithalatını bitirip ihracat yapan ülke olmayı hedeflediklerini vurgulayan Piyade, şöyle konuştu:

Avrupa’da dahi olmayan bir yatırımı gerçekleştiriyoruz. Artık havada, karada, denizde ve güç kaynaklarında varız.

Tüm elektrikli ev aletlerinde, uçaklarda, trenlerde, hızlı trenlerde, Milli Muharip Uçağı’nda, SİHA’larda ürettiğimiz lityum iyon pili kullanacağız.

Balıkesir’deki fabrikamızda da jeneratör ve alternatör üretim çalışmalarına başladık. Gelecekte motoru da bize ait olacak şekilde seri jeneratör ve alternatör üretimi yapacağız. Bir iki ay içinde üretime geçeceğiz.

Vakfın, milli savunma sanayi projelerine geçen yıl aktardığı bütçenin 700 milyon lirayı bulduğunu anlatan Piyade, bunun 100 milyon lirasının vakfa yapılan bağışlardan oluştuğunu bildirdi.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli savaş uçağı için yoğun mesai harcanıyor

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Sadık Piyade, Milli Muharip Uçağı’nın 2023’te hangardan çıkması için yoğun çalışma yapıldığını söyledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika