spot_img
spot_imgspot_img
13.5 C
İstanbul
Cuma, 29 Mart 2024

TUSAŞ CEO’su Temel Kotil, Türkiye İnovasyon Haftası’nda konuştu

Seçtiklerimiz

ürk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) CEO’su Prof. Dr. Temel KOTİL, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası”nda konuştu.

KOTİL, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından Arjantin’e uydu ihracat edileceğini ve gözetleme ile haberleşme uydusu alanında tekliflerinin olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. KOTİL tarafından yapılan açıklamada, “TÜRKSAT 6A’yı paydaşlarımızla birlikte yapıyoruz, Türkiye’nin ilk yerli uydusu olacak, 2 yıl içinde yörüngede bulunacak.

TUSAŞ olarak Arjantin’e de bir ortaklık olarak uydu ihraç edeceğiz. Gözetleme ve haberleşme uydusunda varız.” dedi.

Ana faaliyetler kollarından biri olan uydu sistemleri alanında önemli yetkinliğe ulaşan TUSAŞ, bünyesinde ‘Uzay Sistemi Entegrasyon ve Test Merkezi’ni de barındırıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına binaen geliştirilen ve halihazırda görevde olan GÖKTÜRK-1 ile GÖKTÜRK-2 Yer Gözlem ve Keşif Uydularında da TUSAŞ’ın çeşitli katkıları bulunuyor.

TÜRKSAT-6A

TÜRKSAT 6A Projesi kapsamında ise uydunun Yapısal, Isıl ve Kimyasal İtki Alt Sistemleri ile Mekanik Yer Destek Ekipmanlarının Geliştirilmesi, Kablaj Tasarım ve Üretimi TUSAŞ sorumluluğunda gerçekleştirilecektir.

Ayrıca TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ile birlikte; Uydu Veri Kotarma ve Komuta Kontrol Yazılımları ile Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test faaliyetlerinde görev alacaktır.

TÜRKSAT 6A Uydusunun; montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri TUSAŞ’da kurulu bulunan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. 42° doğu GEO-yer senkron yörüngeye yerleştirilecek uydu TÜRKSAT tarafından işletilecektir. Uydunun kütlesi 4 tondan fazla olacaktır.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika