spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
İstanbul
Pazar, 19 Mayıs 2024

Turizm İflasları sektörün imajını sarsıyor

Seçtiklerimiz

Hemen her turizm sezonunda meydana gelen şirket iflaslarına girdilerdeki artışların neden olduğu belirtilirken, seyahat acentaları ve tur operatörlerine güven kırılması yaşanıyor.

Hemen her turizm sezonunda meydana gelen turizm şirketi iflasları, sektörde ciddi güven kaybına yol açtığı belirtildi. Londra’da yarım asırdan fazla bir süredir seyahat sektöründe hizmet veren seyahat acentalarının duayenlerinden Diplomat Travel’in Direktörü Özkul Bayzeda, İngiltere’deki şubemizi ziyaret ederek Genel Yayın Yönetmenimiz Ahmed KIŞLAKÇI ile konuştu. şirket iflaslarından turist ve yolcuların zarar görmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Özkul Bayzeda,Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’a yönelik turizm ve seyahat hizmeti veren şirketlerin sezon ortasında iflas etmesinin kısa süreli mağduriyetlere yol açtığına dikkat çeken Beyzade, Türkiye turizmini pazarlayan Holidays4u firmasının artan maliyetlere yenik düşerek sezon ortasında iflas ettiğini ifade etti.

Turizm paketlerinin altı ay ve bir yıl önceden satıldığına dikkat çeken Özkul Beyzade, “geçen süre içerisinde artan hpetrol fiyatları ve havaalanı vergileri gibi temel girdilerin yükselmesi doğrudan tur operatörleri ve seyahat acentalarını vuruyor. Yolcu ve turist maddi olarak zarara uğramıyor ancak kısa vadede mağduriyet yaşıyor. Çünkü İngiltere Sivil Havacılık kuruluşu CAA (Civil Aviation Authority) tüm yolcuları biletini alırken sigortalıyor. Bir kısım giderler bu sigortadan geri kalanı da devlet tarafından karşılanıyor. İflasların turizme olumsuz etkisi sözkonusu değil, çünkü firma ifllas ediyor” şeklinde konuştu.

Turizm sektöründe artan iflasların, geleceğe dönük olarak sektörün alt yapısını daha daç sağlamlaştıracağını kaydeden Beyzade, “ilgili kurumlar geçmişte yaşanan iflas ve mağduriyetlerin tekrarlanması için daha güvenli alt yapı oluşturacağından, ayakta kalan turizm ve seyahat firmaları yerli yerine oturur ve sektör daha güvenli hale geliyor” dedi.

KTHY’NİN YOL AÇTIĞI MAĞDURİYET SÜRÜYOR

Geçen turizm sezonu ortasında Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın iflas etmesi nedeniyle Türkiye ve KKTC’ye gidecek bilet almış olan yolcular ciddi mağduriyet yaşadığını hatırlatan Beyzade, “Bu yolcuların büyük bır kısma konuya Türkiye’nin el atması sonucu başka firmalar tarafından uçuruldu. Ancak KKTC hükümetinin garantisine rağmen hala 2 bin 500 yolcunun mağduriyeti devam ediyor. Bu yolcularla sadece bizim gibi bilet satan seyahat acentaları muhatap oluyor. Konuya Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin tekrar müdahil olarak bir an önce bu yolcuların mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” diyerek konuya tekrar dikkati çekti.

Turizm ve seyahat pazarının çok karmaşık olduğunu kaydeden Özkul Beyzade, özellikle tur operatörlerinin önceden pazarlama yapmak zorunda olduğunu, artan maliyetlerin ise firmaları iflasın eşiğine getirdiğini, bu durumun da topyekün sektörü olumsuz yönde etkilediğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika