spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

Tupolev Tu-160 testlere hazırlanıyor: Pist boyunca koşacak

Seçtiklerimiz

NATO tarafından Blackjack olarak bilinen Rus Tupolev Tu-160 stratejik bombardıman uçaklarının yeni serisi testlere başlıyor. Rusya’nın uçak üretim endüstrisinden bir kaynak, “Uçak hangarda hazır. Tu-160 kesinlikle pist boyunca koşacak.” dedi.

Rusya’nın uçak üretim endüstrisinden bir kaynak, tamamen yeni bir Tupolev Tu-160 serisi (NATO raporlama adı: Blackjack) stratejik bombardıman uçağının ilk uçuşunu Kazan Uçak Fabrikası’nın (Tupolev Uçak Şirketi’nin bir parçası) tesislerinde yapacağını söyledi.

Defence Türk’ün haberine göre kaynak, “Uçak hangarda hazır. Tu-160 kesinlikle pist boyunca koşacak.” dedi ve ilk etapta uçuş planlanmadığını belirtti. Uçağın test takviminin “esnek” olduğunu ve etkinliğe katılacak protokole bağlı olduğunu açıklandı.

TASS haber ajansı henüz bu bilgi için resmi bir teyit olmadığını belirtiyor. UAC Genel Müdürü Yuri Slyusar 30 Temmuz 2021’de Tupolev şirketi’nin “sıfırdan inşa edilmiş” tamamen yeni bir Tu-160M bombardıman uçağı monte ürettiğini söyledi. Ayrıca şirketin eski bir Tu-160 uçağından modernize edilmiş ikinci bir uçak üretme çalışmalarının tamamladığını söyledi.

TUPOLEV TU-160

Sovyetler Birliği’ndeki Tupolev Tasarım Bürosu tarafından tasarlanan süpersonik, değişken kanatlı bir ağır stratejik bombardıman uçağıdır. Tu-160, bugüne kadar üretilen Amerikan XB-70 Valkyrie (operasyonel olmayan) ile karşılaştırılabilir.

Dünya’nın ikinci en uzun ve en ağır Mach 2+ süpersonik uçağıdır. Şu anda kullanılan en hızlı bombardıman uçağı ve şimdiye kadar uçan en büyük ve en ağır değişken süpürme kanatlı uçağıdır.

Soğuk Savaş döneminde nükleer saldırı için üretilen Tu-160 nükleer başlık taşıyabilen seyir füzelerini taşıyabilecek şekilde tasarlandı. Tu-160 uçağı 40.000 kg ağırlığında mühimmat taşıyabiliyor.

İki adet dahili bölmede 6 adet Raduga seyir füzesi veya 12 adet iki döner fırlatıcıda Kickback kısa menzilli nükleer füzesi taşıyabiliyor.

NATO tarafından ‘BLACKJACK’ olarak bilinen Tu-160 Amerika Havva Kuvvetlerine ait bombardıman uçaklarına rakip olarak ortaya çıktı.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika