spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

THY’ye ağır suçlama

Seçtiklerimiz

Danimarka sivil ulaşım konseyi (Trafikstyrelsen) ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) THY ile ilgili herhangi bir problem konusunda bilgi sahibi olmadıklarını açıkladılar. THY açıklama hazırlığında..

Danimarka’nın önde gelen gazetelerinden Politiken gazetesinde yayınlanan manşet haberinde Türk Hava Yolarında görevli Türk pilotların İngilizce bilgilerinin yetersizliğinin felaketle sonuçlanabilecek kazalara yol açabileceği belirtildi.

Gazetenin, bazıları halen THY’de çalışan 13 yabancı pilotla yaptığı röportajlara da yer verdiği haberde, Türk pilotların yeterli 

İngilizce bilemedikleri ve uçuş talimatlarını gerektiği şekilde anlamadıkları için uçuş öncesi bazı güvenlik prosedürlerini yerine getiremedikleri iddia ediliyor.

Bazı pilotların, uçuş talimatnamesini tam olarak uygulamadıkları için, kabin basıncının düşmesi durumunda kullanılacak oksijen’in uçakta bulunup bulunmadığını kontrol etmedikleri, yakıt göstergesinin kontrolünü yapmadıkları öne sürülüyor.

Politiken gazetesinin Türkiye muhabiri Martin Selsöe Sörensen ve Claus Blok Thomsen tarafından hazırlanan haberde THY’nin son 2006-2010 yılları arasında yaşadığı bazı ciddi sorunların bazı raporlarda dile getirildiği ve bu raporların gazetenin elinde bulunduğu bildiriliyor.

Bunlar arasında THY uçaklarının; 2006 yılının Mart ve Ekim aylarında Londra’nın Stansted havaalanından kalktıktan sonra yanlış irtifaya yerleştiği, 2009 yılında Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te yanlış havaalanına indiği, Moldova’nın başkenti Kişinev’de,  verilen talimatların aksine iniş pistinin tamirat halinde bulunan kısmına indiği, 2009 yılında Heathrow havaalanına iniş yaptığı sırada pilotların verilen talimatları dikkate almadıkları için başka bir uçakla çarpışma riski yaşadığı, Brüksel havaalanına inişle geçtiği sırada pilotun motorlardan birine tam gaz vererek düşme tehlikesi atlattığı belirtiliyor.

THY’de 2 bin 200 civarında pilot ve 4 bin civarında kabin personeli bulunuyor. THY’de çalışan pilotların320’sinin yabancı olduğu belirtiliyor. THY günde binin üzerinde uçuş gerçekleştiriyor. THY’nin Danimarka’dan Türkiye’ye yılda 200 bin yolcu taşıdığı da gazetede yer alan bilgiler arasında.

Kotil: Sağduyudan uzak ve abartılı

Politiken gazetesinde iki tam sayfaya yayılan haberde THY genel müdürü Temel Kotil’le yapılmış bir e-mail röportajına da yer veriliyor. Kotil bu röportajda THY’de işe alınan pilotların tüm uluslararası kural ve şartları yerine getirdiklerini, uçuş sertifikalarının da sadece THY tarafından değil, uluslararası hava ulaşım kuruluşlarının onayından sonra verildiğini belirtiyor. Kotil anadili İngilizce olmayan ülkelerde pilotların İngilizce düzeyleri ile ilgili sorun yaşanabildiğine dikkat çekiyor

“Sorun görmüyoruz”

Danimarka’da sivil ulaşım konseyi (Trafikstyrelsen) ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) dan yapılan açıklamalarda ise THY’nin özellikle tehlikeli bir havayolu şirketi olduğu yönünde herhangi bir bilgi veya şikayete sahip olmadıkları açıklandı.

THY’den açıklama yapılacak

Politiken gazetesinde yer alan iddialar konusunda gün içinde THY genel merkezinden bir açıklama yapılacağı belirtildi.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika