spot_img
spot_imgspot_img
22.5 C
İstanbul
Cumartesi, 27 Temmuz 2024

THY, Roma-İstanbul köprüsü kurdu

Seçtiklerimiz

İzlanda’dan yükselen kül bulutları nedeniyle Avrupa’da mahsur kalan Türk işadamları İtalya’nın başkenti Roma’ya doğru harekete geçti. “Telefonlarım susmadı” diyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “THY’nin Roma’ya yaptığı sefer sayısı 5’e çıktı. İhracatçıları ve işadamlarını Roma’nın Fiumicino Havalimanı’na yönlendirdik” dedi.

       

İzlanda’dan yükselen kül bulutları nedeniyle Avrupa’da mahsur kalan bir çok işadamının umudu THY oldu. Başta Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve THY Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi olmak üzere THY’nin bir çok yetkilisi Avrupa’da mahsur kalan yolcular için devreye girdi. Almanya, Fransa ve Hollanda gibi Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde havalimanlarının kapalı olması nedeniyle Türkiye’ye dönemeyen ihracatçıları, İtalya’nın başkenti Roma’da toplayan TİM, THY’den de ek sefer talep etti. Normal günlerde Roma’nın Fiumicino Havalimanı’na 2 uçuşu olan THY, talep nedeniyle 5’er ek sefer yaptı. Ayrıca hava trafiğinin açık olduğu Atina ve Barcelona’ya da ek sefer konuldu.

       

Büyükekşi yönlendirdi
        Avrupa’da çeşitli fuarlar, kongreler ve iş görüşmeleri için bulunan işadamları ellerinde haritalarla kendilerine güzergah belirlerken bir yandan da THY’den gelecek cevabı beklediler. Özellikle İsviçre, İtalya, Hollanda, Belçika, Almanya ve Fransa gibi merkezi noktalarda bulunan işadamları için THY bir çok ek sefer koydu. Ancak bunlardan en ilginç olanı Roma Fiumicino Havalimanı oldu. Kül bulutları nedeniyle iptal edilen uçuşlardan sonra ihracatçılar sabahtan akşama kadar TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi aradı. Büyükekşi de yönetim kurulu üyesi olduğu THY ile yaptığı görüşmeler neticesinde işadamlarını tren, otobüs ve özel araçlarla Roma’ya gitmesini istedi. Roma’nın Fiumicino Havalimanı’nında toplanan onlarca ihracatçı ve işadamı THY’nin uçaklarıyla Türkiye’ye dönmeye başladı. THY artan talep nedeniyle ek seferlerden bir kısmını 271 koltuklu uzun menzilli uçuşlarda kullanılan Airbus A340 uçaklarıyla gerçekleştirdi.

       

Telefonlar susmadı
        Avrupa’da mahsur kalan işadamları arasında İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın gibi isimlerin de bulunduğunu anlatan Mehmet Büyükekşi, şöyle konuştu: “Uçuşların iptalinden sonra telefonlarım hiç susmadı. Başta ihracatçılarımız olmak üzere bir çok işadamı mahsur kaldığını bildirdi. Bunun üzerine harekete geçtik ve hava sahası açık olan havalimanlarına ek seferler koyması için THY’ye başvurduk. Bu ek seferlerden en çoğu Roma’ya düzenlendi. Çünkü bana ulaşan telefonlarla belirlenen güzergah sonrası Türklerin bu bölgeye yakın yerlerde kaldığına işaret ediyordu. Biz de gelen talep doğrultusunda bir çok işadamını Roma’ya yönlendirdik.”

       

Özel şirketlerin kül zararı 5 milyon dolar
       
Ağırlığını Avrupa’ya yapılan charter yani tarifesiz uçuşlar oluşturan Türkiye’deki özel havayollarının ise sadece uçakların 5 gün uçamamasından kaynaklanan zararının en az 5 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de özel havayollarının filosunda yaklaşık 150 uçak bulunuyor. Bir uçak günde ortalama 12-14 saat uçuyor.

       

Zarar 6.5 milyon Euro
       
Türk Hava Yolları (THY), 15-19 Nisan tarihleri arasında Avrupa uçuşlarının yüzde 57’sine yakınının iptal edildiğini, 67 bin yolcunun bundan etkilendiğini belirterek 5 günlük gelir kaybının 6.5 milyon Euro olarak hesaplandığını açıkladı.Yolcuların sefer iptallerinden asgari seviyede etkilenmesi için hava ulaşımına kademeli olarak izin verilmeye başlanması ile birlikte seferlere de yeniden başlanacağı belirtildi.

       

THY 81 ek sefer koydu
        Avrupa’da bulutların dağılmasıyla uçuş trafiğine kapalı bulunan hava sahaları yavaş yavaş açılmaya başlıyor. Dün itibariyle Atina, Barcelona, Basel, Belgrad, Budapeşte, Donestk, Kişinev, St. Petersburg, Lizbon, Lviv, Lyon, Madrid, Moskova ve Nice meydanlarına seferler sorunsuz gerçekleşti. Uçak seferlerinde yaşanan iptaller nedeniyle Avrupa’da açık olan havalimanlarına Türk Hava Yolları, 81 ek sefer koydu.

       

THY uçamayan şirketlerin yolcusunu kaptı
        Bir çok Avrupalı havayolu şirketi seferlerini gerçekleştiremezken, THY Barcelona, Roma ve Atina üzerinden bölgede uçmak isteyen yolcuların tercih ettiği havayolu şirketi oldu. Özellikle Ortadoğu, Uzakdoğu ve Amerika hattında uçmak isteyen yolcular, uçuşlarını İstanbul üzerinden gerçekleştirdi.
         

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika