Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) THY’ye GZP seferleri için gerekli izinlerin verildiğini açıklamasının ardından, seferlerin 25 Temmuz’da başlaması kararlaştırıldı. THY, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan (IST) günde 2, haftada 14 sefer yapacak. Her gün yapılacak uçuşların saatleri de belirlendi. IST-GZP uçuşları 09.40 ve 20.50 saatlerinde, GZP-IST uçuşları ise 11.45 ve 22.55 saatlerinde gerçekleştirilecek. Bilet fiyatları ise şu anda 114 ile 217 TL arasında değişiyor. Uçuşlar, THY’nin 189 kişilik Airbus A321-231 tipi uçaklarıyla gerçekleştirilecek. Böylece GZP, THY’nin 200’den fazla ülkeye uçması sayesinde dünyaya bağlanmış olacak.
Alanyalı turizmciler, yaşanan gelişmenin son derece mutluluk verici olduğunu, GZP’nin artık dünyayabağlanacağını söyledi.
ALTİD: TURİZME DOPİNG OLACAK
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, "Son derece mutluyuz. Bekliyorduk. Bu sene içerisinde bu kararı almaları mevcut yatak kapasitesinin artmasından doğan sıkıntımıza doping olacaktır" dedi.
ALTAV: ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM
Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkanı Faik Kaptanoğlu ise "Alanya turizmi açısından çok önemli. Bizim ALTAV olarak THY ile sürekli ilişkimiz vardı. THY ile geçtiğimiz sene de çalışmıştık. Hatta geçtiğimiz sene tam sayfa olarak bizi tanıtmışlardı. Şimdi tekrar görüşmeler başladı. Dergilerinde 3-4 sayfa olarak yer alacağız" dedi.
TÜRSAB: GZP’YE ÇITA ATLATIR
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkan Yardımcısı Mehmet Nedanlı ise şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bizim çok ihtiyacımız vardı. THY dünyanın neredeyse tamamına uçan bir şirket. THY’nin Staralliance üyeliği de var. THY’nin, GZP’ye inmesi havalimanına bir derece daha çıta atlatır. Bu gelişme GZP’nin geleceğini olumlu yönde etkileyecektir. Uçak sıkıntımız vardı. GZP’nin destinasyonlara bağlanma sorunu bulunuyordu. Umarım bunu aşarız. Yaşanan gelişmelerden dolayı mutluyuz. Bu bizim beklediğimiz bir şeydi. Yetkililer isteklere tepkisiz kalmadı.
Alanya’da inanılmaz derece yatak arzı var ve bunu karşılamak imkansız. THY’nin uçuşlara başlamasıyla bile bunun önüne geçilmez. Bu arzın uçak karşılığını bulmak için talep bulmak gerekiyor. Buna devlet tarafından destek lazım. Uçak şirketleri risk alamıyor. Bu gelişme Alanya’nın dünya ile iş olanağını arttırır ama yataklar dolmaz. Charter (Tarifesiz turistik uçuşlar) seferleri durumu kurtarabilir. Blok halinde yolcu inmeli. THY’nin yapacağı 10 sefer bu açığı kurtarmaz. Yapacağı seferlerin birçoğu zaten burada yaşayanlara yönelik olur. Sadece THY yetmez ama bu gelişme yine de iyi. 3-5 sene içinde bu arzın durması gerekiyor. Artan bir yolcu artışı yok.
Hep aynı kişiler geliyor. Yatak artıyor ama yolcu artmıyor. Kaliteden ödün vererek arttırma yolları aranıyor. Alanya’da ucuz turizm, kalitesiz hizmet ya da zehirlenme gibi olaylar şehrin vizyonuna zarar veriyor. Daha birçok şey var. Her yeni otel turizme bir darbe daha demek. Zaten şu anda çok ciddi sıkıntılar var. Otellerin bir çoğu dolu, bir çoğu boş. Hala indirimlerle bu açıklar kapatılmaya çalışılıyor. Temmuz’da Ramazan ayı ile sıkıntılar daha da artacak. Şu an için full doluluk gibi bir şey yok. Temmuz-Ağustos’ta fiyatlar çok yüksek kaldı. Eylül-Ekim’de artış olacak."
TAV: BU BÜYÜK BİR MÜJDE
TAV GZP İşletme Müdürü Cengiz Aşıklı da "THY milli havayolu şirketimiz. Sonuçta olumlu neticeler alınacaktır. Bu bizim için başlı başına bir müjde. Uzun zamandır beklediğimiz bir gelişmeydi. Çalışmalar sonuç verdi. Milli havayolumuzun turizme büyük katkıları olacağından şüphemiz yok" dedi.