spot_img
spot_imgspot_img
28.4 C
İstanbul
Salı, 22 Temmuz 2025

TAV ciroda yüzde 10 büyüme hedefliyor

Seçtiklerimiz

TAV Havalimanları Holding’in CEO’su Sani Şener, 2008 yılını ciro bazında yüzde 25-30 büyümeyle kapatmayı, 2009 yılında ise organik olarak yüzde 10 ciro büyümesi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

 

 

TAV Havalimanları 2007’de 866 milyon lira, 2008’in ilk 9 ayında ise 1.128 milyon lira (€457.1 milyon) ciro elde etti. Şirket, 2008’in üçüncü çeyreğinde 50.8 milyon lira (€27.2 milyon) net kâr elde ederek 2005 yılından bu yana ilk kez kâra dönmüştü.

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Şener, “2008 yılını ciro bazında yüzde 25-30 büyüme ile kapatırız. 2009’da ise yüzde 10’luk ciro büyümesi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu, organik şekilde olacak. Bu yıl Makedonya Üsküp Havalimanı devreye girecek. Ayrıca başka ihalelerimiz de var” dedi.

TAV Havalimanları Üsküp’teki Alexander The Great ve Ohrid’deki St. Apostle Paul Havalimanları’nın işletimi ile İstip’te yeni bir kargo havalimanı yapımı ve işletilmesini kapsayan ihaleyi kazanarak, imtiyaz sözleşmesini Eylül 2008’de imzaladı. Sözleşme, bu yıl 31 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.

TAV Havalimaları ayrıca, St. Petersburg Pulkovo Havalimanı ihalesinde 7 şirketin yer aldığı kısa listeye kalmıştı. Şirket, Letonya Riga Havalimanı için ön yeterlik almış ve Kazakistan Almaata Havalimanı için de ortağı Goldman Sachs International ile birlikte ikinci aşamaya davet edilmişti.

Şener, Reuters’ın ihale sürecindeki söz konusu havalimanları ile ilgili sorusunu ise “Pulkovo, Riga ve Almaata Havalimanları’nın ihale süreçleri global kriz nedeniyle beklemeye alındı. Bu nedenle biz de beklemeye geçtik” diye yanıtladı.

TAV Havalimanları hisseleri dün borsada 3.48 liradan kapanmıştı.

YOLCU SAYISI HEDEFİ

 


Global kriz nedeniyle dünya genelinde yolcu sayısında belirli bir düşüş olmasına rağmen konuya uzun vadeli bakmak gerektiğine dikkat çeken Şener, “Belirli bir periyot içinde dünya genelinde yolcu sayısının artacağını düşünüyorum. 2008 yılını transit yolcular da dahil dünya genelinde yaklaşık 40 milyon yolcuya hizmet vermiş şekilde kapatmış olacağımızı düşünüyorum. 2009’da ise hizmet vereceğimiz yolcu sayısında 2008’e göre yüzde 4’lük bir artış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

TAV tarafından işletilen havalimanlarında yolcu sayısı, Eylül sonunda 27.6 milyon ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 arttı. TAV’ın işlettiği en büyük havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yolcu sayısı aynı dönemde yüzde 6 artışla 10.9 milyon oldu.

TAV Havalimanları Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa iç ve dış hatlar terminalleri ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı dış hatlar terminalini, Gürcistan’da Tiflis ve Batum, Tunus’ta Monastir Habib Bourguiba uluslararası havalimanını işletiyor.

Şirket, Antalya Gazipaşa havaalanı ile Tunus’un Enfidha Zine Abidine Ben Ali uluslararası havalimanının ve Makedonya’daki Üsküp Alexander the Great ve Ohrid’deki St. Paul The Apostle uluslararası havalimanının işletme hakkına sahip bulunuyor. TAV ayrıca, Makedonya’da yapımını üstleneceği Shtip Kargo havalimanının da işletme hakkını opsiyonel olarak elinde bulunduruyor.

HAVAŞ


TAV Havalimanları Holding’in yer hizmetleri alanında faaliyet gösteren iştiraki Havaş’ın planlanan halka arzında piyasaların son dönemdeki durumundan dolayı beklemeye geçtiklerini kaydeden Şener, “Havaş’ın halka arzı konusu en erken 2010’da tekrar gündeme gelebilir” dedi.

Reuters’ın Havaş’ta bir yabancı ortak düşünüp düşünmediklerine ilişkin sorusunu ise Şener, “Havaş’ta hisse satışı ve yabancı ortak dahil her türlü şeye hazırız” diye yanıtladı.

BORÇ GERİ ÖDEMESİ


Şener ayrıca, TAV Havalimanları’nın bu yıl gerçekleştireceği yaklaşık 230 milyon euroluk borç geri ödemesi ile ilgili olarak, “80 milyon dolar tutarında bir sermaye artışı yapıyoruz. Bu krizi rahatlıkla geçmemizi, kısa vadeli borçlarımızı çevirebilmemizi sağlayacak çok sayıda enstrümanımız mevcut. Borç refinansmanı gerçekleştirebiliriz. Bazı stratejik ortaklıklar kurabiliriz” diye konuştu.

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika