spot_img
spot_imgspot_img
15.4 C
İstanbul
Cuma, 10 Mayıs 2024

Havayolu Şirketi Nasıl Kurulur

Seçtiklerimiz

Havayolu Şirketi Nasıl Kurulur

İŞLETME RUHSATI (AOC) NEDİR ?

İşletme Ruhsatı (AOC – Air Operator Certificate) : Havacılık faaliyetlerinde bulunmak üzere gerçek ve/veya tüzel kişilere SHGM tarafından verilen bir «yeterlilik» belgesidir.

HAVAYOLU ŞİRKETİ KURMAK İÇİN SERMAYE YETERLİ Mİ?

Bir havayolu kurmak ve markalaşmak göründüğü gibi kolay bir iş değil. Öncelikle ticari bir havayolu kurmak isteyen yatırımcıların havacılık sektörünü çok iyi bilmeleri gerekmektedir. Veyahut havacılık sektörünü çok iyi bilen, bu sektörün tozunu yutmuş profesyonel kişileri bu yapıya dahil etmelidirler. Havayolu kurmak oldu bittiye getirilecek ve hafife alınacak bir iş değildir. Çünkü geçmişte maddi güçlerine dayanarak bir havayolu kurmanın çok kolay olduğunu söyleyenler, ne yazık ki şuan aramızda değiller. Evet, bu iş için büyük sermaye gereklidir, ciddi sermayesi olmayanlar bu işe giremez, fakat bu iş için sermaye sadece bir başlangıç diyebiliriz.

Kimler Ticari İşletme Ruhsatı Alabilir?

  • Merkezi T.C. Devleti sınırları içinde bulunan; çoğunluk payları ve yönetim kurulu üyeleri ile oy hakkı çoğunluğu ve kontrolü T.C. vatandaşı paydaşlarda olan tüzel kişiler SHGM’den işletme ruhsatı alabilirler.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti ve vatandaşlarının ortak oldukları şirketlerde bu paydaşlar Türk olarak kabul edilirler.
  • Çoğunluk payları yabancılarda olan veya ağırlıklı olarak temsil ve ilzam yetkisinin yabancılarda olduğu işletmelere işletme ruhsatı verilmez.

HAVAYOLU ŞİRKETİ KURMAK ZOR BİR İŞMİ

Havayolu Kurmadan önce aylarca, hatta yıllarca sektör ile yakinen ilgilenmeli ve ciddi anlamda bilgi sahibi olmalı veya bu işin ehli danışmanlık firmalarından hizmet almanız gerektiğini altını çizmek isterim. Bilakis kulaktan dolma ve kısır bilgiler hem şevkinizi kıracak, hem de hayalini kurmuş olduğunuz bu girişimde başarabilme inancınızın karşısına bir çok soru işaretleri ile sizleri karamsarlığa hatta geri adım atmaya doğru itecektir. Neden mi ? Çünkü büyük ve ciddi yatırımlarınız da, hiçbir havayolu kurma deneyimi olmayan ve sadece bir havayolu bünyesinde çalışan kişilerden fikir ve destek almaya çalışmak ve düşüncelerini önemsemek size baştan kaybetirir. Fakat işinizi ve yatırımınızı ciddiye alır ve bu girişiminizde profesyonel danışmanlık hizmeti veren kuruluş veya firmalar ile temasa geçerseniz hayallerinizi gerçekleştirmede ve kendinize olan inancınızı önemseme de bir adım önde olduğunuzun da altını çizmek isterim. Havayolu kurmak şıp diye olmuyor. Havayolu kurmak çok zor veya havayolu kurmak çok kolay diyebiliriz. Bu ne demek şimdi diyebilirsiniz yani kısacası işi zorlaştırmakta veya işi kolaylaştırmakta sizin elinizde. Girişimlerinizde pratik bilgi ve donanıma sahip değilseniz, bence yatırımlarınızı bildiğiniz alanlara kaydırmanızda fayda var.

HAVAYOLU ŞİRKETİ KURMANIN EN MANTIKLI VE PRATİK YOLU

Havayolu kurma girişiminizde tüm ön araştırmaları ve teorik bilgileri öğrendiğinizi farz edelim. Ve Havayolu kurmaya da kesin karar verdiniz. Yani aylarca araştırdınız, SHGM yetkilileriyle görüştünüz ve SHGM yetkilileri size gerekli Havayolu kurma prosüdürlerini ve diğer talimatları aktardı ve bir havayolu kurmanın çok mantıklı bir iş olduğunu düşündünüz ve yapabileceğinize de inandınız. Hiç vakit kaybetmeden bir havacılık danışmanlık hizmeti veren firmalarla görüşünüz ve diğer taraftan da bir hava hukuku avukatı ile de temasa geçiniz. Çünkü danışmanlık firması size AOC (Air Operator Certificate) sürecindeki yatırımlarınızı en iyi şekilde değerlendirmenizde yardımcı olacak, size kısa, orta ve uzun vade de planlar yapacak, şirketinizin markalaşma süreçlerini belirleyecek, resmi prosüdürleri hızlandıracak, zamandan kazandıracak, ve diğer tüm teorik bilgilerinizi pratikleştirecek, uçak alımlarınızda ciddi maddi kazançlar sağlayacak v.b birçok konuda en iyi bir şekilde havayolu kurmanıza yardımcı olacaktır. Tabi ki işler resmi prosedürlerle, yazışmalarla ve sözleşmelerle yürüyecek bu yatırım sürecinizde havacılık hukukunu çok iyi bilen bir avukatınızın da olması kesinlikle şart. Akabinde danışmanınız ve avukatınız size diğer tüm aşamalarda en sağlıklı bir şekilde destek verecektir. Sonrasında havayolu şirketinizin bünyesinde CEO, CFO ve SHGM’nin belirlediği şartlar ve özellikler doğrultusunda yönetim kurulu ve ekibe dahil edeceğiniz personelinize de en tecrübeli, en deneyimli ve uzun vade de verim alacak kişilerden oluşturmanız gerekmektedir.

Ön araştırmalarınız ve danışmanlık hizmetinizden sonra EVET hemen havayolu kurmak istiyorum, demekle de maalesef hemen bir havayolu kuramayacağınızı da söylemek isterim. Danışman firmanızın ve SHGM’nin aşama aşama sürdüreceği tüm süreçleri en iyi şekilde başarıyla atlatmanız gerekmektedir. Danışman firmanız kuracağınız havayolu şirketi için kısa-orta ve uzun vade de tüm maddi ve resmi süreçlerini sizler için planlaması ve analiz etmesi gerekiyor. Bu süreçler sağlıklı bir şekilde tamamlandıktan sonra SHGM’ye SHY-6A_İŞLETME RUHSATI BAŞVURU FORMU ile ilk resmi aşama için start vermiş olacaksınız.

İŞLETME RUHSATI VERİLMESİ AŞAMALARI:

İşletme ruhsatı verilmesi aşağıdaki aşamalardan oluşur;

a) Başvuru aşaması, b) Ön izin aşaması, c) Doküman uyum aşaması, ç) Asıl ruhsat aşaması, d) Denetleme aşaması, e) Değerlendirme aşaması, f) İşletme ruhsatı verilmesi aşaması.

A)- BAŞVURU AŞAMASI için hususlar ise şöyle;

Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY 6A) kapsamında;

a) İşletmemizi finanse edebilecek mali güce sahip olduğunuzu,

b) Ödenmiş sermayeye sahip olacağınızı,

c) İstenen teminat mektubunu SHGM’ye sunabileceğinizi,

d) İstenen referans mektubunu SHGM’ye sunabileceğinizi,

e) İşletmemizin İşletme Ruhsatı aldıktan sonra uçuşlarından elde edeceği gelirler ve SHY 6A Yönetmeliği gereğince verilmesi gereken teminat mektubu dikkate alınmaksızın en az üç aylık uçak kirası, yakıt, personel, bakım, sigorta, yer hizmetleri, hava alanları ve EUROCONTROL gibi işletme giderlerini karşılayacak mali güce sahip olduğunuzu ve Ticari Hava Taşıma işletmeciliği yapabilmek için konu ile ilgili tüm ulusal ve uluslararası havacılık mevzuatını okuduğunuzu ve bildiğinizi, taahhüt etmeniz gerekmektedir.

İşletmenizin ticari ünvanı, kurucu ortaklar, tasarlanan sermaye, ödenmiş sermaye ve İşletmenin tasarlanan maksadı ;

  • Havayolu Taşımacılığı, Yük Taşımacılığı, Bölgesel Taşımacılık
  • İç Hat Taşımacılığı, Dış Hat Taşımacılığı, İç ve Dış Hat Taşımacılığı
  • Tarifeli Seferler, Tarifesiz Seferler, Tarifeli ve Tarifesiz Seferler

Ve ayrıca operasyon yapılması planlanan hatlar, hava alanları ve yedek havaalanları listesi Form, verilmesinden itibaren on beş gün içinde sivil havacılık mevzuatına uygun olup olmadığı yönünden incelenir ve değerlendirilir.

NOT-1: Hava yolu işletmesi kurmak isteyen bütün işletmeciler (tarifeli, tarifesiz, kargo, bölgesel) SHY‐6A Yönetmeliği 5(1)., 5(2)., 6., 7., 8(1)., 8(2)., 10. ve 12. maddelerinde yer alan gerekliliklere uygun olarak işletmelerini kurmak ve bu şartları yerine getirmek zorundadırlar.

B)- ÖN İZİN AŞAMASI: SHGM Hizmet Tarifesi bedelinin ödendiğine dair dekont SHGM’ye teslim edilir.

NOT-2: Başvurunun kabul edildiği işletmeye yazılı olarak bildirilir. Başvuru formu kabul ediliş tarihinden itibaren 2 ay geçerlidir. Kabul edilen başvuru formu, ön izin ve işletme izni için bir taahhüt niteliği taşımaz. İşletme ruhsatı başvuru formu kabul edilmeden; ön izin için başvuruda bulunulamaz.

HAVAYOLU KURMA PROSEDÜRLERİNDE BİLMENİZ GEREKEN EN ÖNEMLİ ÜÇ MADDE (15-16-17)

Tarifeli ve tarifesiz seferlerle yolcu ve yük taşımacılığı yapacak hava yolu işletmeleri

MADDE 15 – (1) İç ve/veya dış hatlarda tarifeli ve tarifesiz seferlerle ticari hava taşımacılığı yapacak işletmecilerin Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmesi gereklidir. Bu işletmelerin yetkilendirilmelerinde;

a) Filosunda koltuk kapasitesi yüz ve daha fazla olan uçaklar ile operasyon yapacak işletmelerin; 

2) İşletmenin, asgari on beş milyon ABD Doları ödenmiş sermayeye sahip olması zorunludur. Bu sermaye en fazla on beş uçak için yeterli olup mülkiyet veya kiralık ayrımı yapılmaksızın işletmenin filosunda adına kayıtlı bulunan on beş üzeri her bir uçak başına en az bir milyon ABD Doları karşılığı tamamı nakit ödenmiş sermayeye sahip olması gereklidir.

3) İşletmeci, filosunda bulundurması gereken uçak sayısı ve ödenmiş sermaye koşullarını yerine getirmesi halinde, filosunda daha az koltuk kapasitesine sahip hava aracı veya sadece kargo uçağı bulundurabilir. Bu hava aracı veya hava araçları için bu Yönetmelikte belirtilen koltuk ve kargo kapasiteleri dikkate alınarak ödenmiş sermaye ilave olarak aranır.

b) Filosunda koltuk kapasitesi en az yirmi en fazla doksan dokuz olan uçaklar ile operasyon yapacak işletmelerin;

1) Mülkiyet veya kiralık olmak üzere en az iki adet uçağın Türk Sivil Hava Aracı Sicilinde adlarına kaydedilmiş olması gerekir.

2) Filolarında yüz ve daha fazla koltuk kapasitesine sahip uçak bulundurmayı talep etmeleri halinde, (a) bendinde veya 16 ncı maddede belirtilen işletmeciler için aranan koşulları sağlamaları gereklidir.

3) İşletmenin; asgari beş milyon ABD Doları ödenmiş sermayeye sahip olması zorunludur. Bu sermaye en fazla on uçak için yeterli olup, mülkiyet veya kiralık ayrımı yapılmaksızın işletmenin filosunda adına kayıtlı bulunan on üzeri her bir uçak başına en az beş yüz bin ABD Doları karşılığı tamamı nakit ödenmiş sermayeye sahip olması gereklidir.

4) İşletmeci, filosunda bulundurması gereken uçak sayısı ve ödenmiş sermaye koşullarını yerine getirmesi halinde, filosunda daha az koltuk kapasitesine sahip hava aracı veya sadece kargo uçağı bulundurabilir. Bu hava aracı veya hava araçları için bu Yönetmelikte belirtilen koltuk ve kargo kapasiteleri dikkate alınarak ödenmiş sermaye ilave olarak aranır.

Sadece tarifesiz seferlerle yolcu ve yük taşımacılığı yapacak hava yolu işletmeleri

MADDE 16 – (1) İç ve/veya dış hatlarda sadece tarifesiz seferlerle ticari hava taşımacılığı yapacak işletmecilerin Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmesi gereklidir. Bu işletmelerin yetkilendirilmelerinde;

a) Filosunda koltuk kapasitesi yüz ve daha fazla olan uçaklardan mülkiyet veya kiralık olmak üzere en az üç adet uçağın Türk Sivil Hava Aracı Sicilinde adlarına kaydedilmiş olması gerekir.

b) İşletmenin, on milyon ABD Doları ödenmiş sermayeye sahip olması zorunludur. Bu sermaye en fazla on uçak için yeterli olup mülkiyet veya kiralık ayrımı yapılmaksızın işletmenin filosunda adına kayıtlı bulunan on üzeri her bir uçak başına en az bir milyon ABD Doları karşılığı tamamı nakit ödenmiş sermayeye sahip olması gereklidir.

c) İşletmeci, filosunda bulundurması gereken uçak sayısı ve ödenmiş sermaye koşullarını yerine getirmesi halinde, filosunda daha az koltuk kapasitesine sahip hava aracı veya kargo uçağı bulundurabilir. Bu hava araçları için bu Yönetmelikte belirtilen koltuk ve kargo kapasiteleri dikkate alınarak ödenmiş sermaye ilave olarak aranır.

ç) İki uçağını Türk Sivil Hava Aracı Siciline kaydettirerek uçuş faaliyetlerine başlamak isteyen işletmeciye, Genel Müdürlük tarafından yayınlanan ücret tarifesinde yer alan işletme ruhsatı bedelini %50 fazlası ile ödemesi koşuluyla bir yıl süreli işletme ruhsatı verilir. Alınan tarife farkı hiçbir sebeple işletmeciye iade edilmez. Bu durumda işletmecinin, en geç bir yıl içerisinde diğer uçağını da Türk Sivil Hava Aracı Siciline kaydettirmesi gereklidir. Bir yıl içerisinde üçüncü uçağın Türk Sivil Hava Aracı Siciline kaydettirilememesi durumunda işletmecinin işletme ruhsatı askıya alınır ve 3 ay süre verilir. Bu süre içerisinde üçüncü uçağın Türk Sivil Hava Aracı Siciline kayıt ettirilememesi durumunda işletme ruhsatı iptal edilir.

(2) İşletmelerin, tarifeli sefer yapmayı talep etmeleri halinde, 15 inci maddede belirtilen işletmeciler için aranan koşulları sağlamaları ve taleplerine yönelik fizibilite raporu hazırlamaları gereklidir. Bu koşulların sağlanması halinde işletme ruhsatı bu kapsamda değiştirilir.

Tarifeli ve tarifesiz seferlerle sadece yük taşımacılığı yapacak hava yolu işletmeleri

MADDE 17 – (1) İç ve/veya dış hatlarda tarifeli veya tarifesiz seferlerle filosunda tamamı sadece yük taşımacılığı yapmak amacıyla düzenlenmiş uçaklarla ticari hava taşımacılığı yapacak işletmecilerin Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmesi gereklidir. Bu işletmelerin yetkilendirilmelerinde;

a) Filosunda tamamı sadece yük taşımacılığı yapmak amacıyla düzenlenmiş uçaklardan mülkiyet veya kiralık olmak üzere en az iki adet uçağın Türk Sivil Hava Aracı Sicilinde adlarına kaydedilmiş olması gerekir.

b) İşletmenin; beş milyon ABD Doları ödenmiş sermayeye sahip olması zorunludur. Bu sermaye en fazla on uçak için yeterli olup, mülkiyet veya kiralık ayrımı yapılmaksızın işletmenin filosunda adına kayıtlı bulunan on üzeri her bir uçak başına en az beş yüz bin ABD Doları karşılığı tamamı nakit ödenmiş sermayeye sahip olması gereklidir.

c) Sadece yük taşımacılığı amacıyla faaliyette bulunan işletmelerin filolarında yolcu uçağı bulundurulamaz.

ç) İşletmelerin, ticari yolcu taşımacılığı yapmayı talep etmeleri halinde, 15 inci, 16 ncı ve 18 inci maddelerde talep edilen işletme türlerine yönelik aranan koşulları sağlamaları ve taleplerine yönelik fizibilite raporu hazırlamaları gereklidir. Bu koşulların sağlanması halinde işletme ruhsatı bu kapsamda değiştirilir.

NOT-3: SHGM maddelerinde sonradan eklemeler, düzeltmeler ve değişiklikler olabilir. Ama %90 havayolu kurma prosedürü şekli ve izlenilecek yol aynıdır.

NOT-4: Yukarda belirtilen Ruhsat Verme Aşamaları ‘’ SHGM HAVAYOLU AKIŞ DİAGRAMI’’ formatında diğer tüm prosedürler tamamlanıncaya kadar devam eder ve bu süreç 1 yıl veya daha uzun bir süre eksiklikler giderilinceye kadar sürmektedir. Son olarak Bakanlık Makamına Sunulur ve uygun görülürse başvuru sahibine İŞLETME RUHSATI verilir.

Doküman uyum aşaması

Doküman uyum aşamasında işletici onaylanması gereken tüm dokümanlarını Genel Müdürlüğe sunar. Bu kapsamda aşağıda isimleri yer alan el kitapları ve dokümanlar Genel Müdürlüğe sunulur:

Yolcu ve yük taşımacılığı için:

a) İşletme El Kitabı Bölüm A, B, C ve D b) Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetimi El Kitabı c) Filodaki her bir tip hava aracı için ayrı olarak hazırlanmış Asgari Teçhizat Listeleri ç) Bakım Programı veya Programları d) Filoda bulunan tüm uçaklar için Ağırlık ve Denge Formları e) Güvenlik Planı f) Güncel üretici firma dokümanları g) Yer İşletme El Kitabı ğ) Kabin Ekibi El kitabı h) Kabin Ekibi Eğitimi El Kitabı ı) Emniyet El Kitabı ve Kalite El Kitabı

Ana Mevzuat

Ticari hava taşımacılığı faaliyetinde bulunacak işletmelerin uyması gereken temel mevzuat aşağıda yer almaktadır.

  • 2920 Sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu
  • Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A)
  • Uçak Pilotu Lisans Yönetmeliği (SHY-1)
  • Sürekli Uçuşa Elverişlilik ve Bakım Sorumluluğu Yönetmeliği (SHY-M)
  • Türk Hava Sahasında Uçuş Yapan Türk ve Yabancı Sivil Hava Araçlarının Yaptırması Gereken Üçüncü Şahıs Mali Mesuliyet Sigortası Yönetmeliği

Diğer Mevzuat

İşletmeler uçuş operasyonu gerçekleştirdiği alanda, kendi alanına dahil olabilecek Genel Müdürlük tarafından yayımlanan tüm yasal düzenlemelere tabidir. Bu yasal düzenlemeler arasında :

  • Ticari İşletmelerin Finansal ve Mali Konularda Denetlemesine İlişkin Talimatı (SHT-6AF)
  • Hava Aracı Bakım Personeli Lisans Yönetmeliği(SHY-66)
  • Hava aracı Adi Kiralama ve İşletme Sözleşmeleri Genelgesi (Rev.01)
  • Form-4 Belgesi Onay İşlemleri Genelgesi
  • Havacılık İşletmeleri Güvenlik Yönetim Sistemi Talimatı (SHT-17.3)
  • Ticari Hava Taşıma İşletmeleri, Uçuş Eğitim ve Bakım Kuruluşlarında Emniyet Yönetim Sisteminin Uygulanmasına İlişkin Talimat (SHT-SMS)
  • -Hava Aracı Bakım Personeli Lisansı Talimatı (SHT-66)

Önemli düzenlemelerdir.

İŞLETME RUHSATI VERİLDİKTEN SONRA BİLMENİZ GEREKENLER ;

İşletmeci, SHY‐6A Yönetmeliğinde istenen koşulları sağladığı sürece ruhsatı geçerlidir. İşletme ruhsatının verildiği, DHMİ’ye ve ilgili uluslararası kuruluşlara bildirilir. İşletme ruhsatı, bu yönetmelikte istenen koşulların korunması koşuluyla ilk verilişte en fazla 1 (bir) yıl için düzenlenir ve en fazla 3 (üç) yıl süre ile yenilenebilir. İşletme ruhsatı verilen işletmeci, işletme ruhsatı ekinde yer alan işletme şartlarının dışında ve bu şartlara aykırı bir şekilde işletmecilik yapamaz. İşletmeci, işletme ruhsatında yer almayan herhangi bir hava aracını işletemez. İşletmeci, işletme ruhsatını verilmesini müteakip en geç altı ay içerisinde işletme faaliyetlerine başlamak zorundadır.

BİLMENİZ GEREKEN DİĞER ÖNEMLİ HUSUSLAR İSE;

  • Şirket Yönetim Kurulu üyelerinin, denetçilerin ve diğer yönetim kademelerinde bulunan kişilerin çoğunluğunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu ve olacağı
  • İşletmemiz çoğunluk paylarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ortaklarda bulunduğunu ve bulunacağını
  • İşletmemiz yönetim, temsil ve kontrolünün ve oy hakkı çoğunluğunun münhasıran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarında olduğunu ve olacağını resmi olarak uygulamanız ve belirtmeniz gerekmektedir.
  • 20 ve daha fazla koltuk kapasitesine sahip uçaklarla yolcu ve/veya yük taşımacılığı yapacak işletmecilerin; İşletme ruhsatı aldıktan sonra uçuşlarından elde edeceği gelirler dikkate alınmaksızın en az üç aylık uçak kirası, yakıt, personel, bakım, sigorta, yer hizmetleri, havaalanları ve Eurocontrol gibi işletme giderlerini hangi kaynaklarından karşılayacağını gösterir bilgi ve belgeler
  • 20 ve daha fazla koltuk kapasitesine sahip uçaklarla yolcu ve/veya yük taşımacılığı yapacak işletmecilerin veya büyük paydaşının Türkiye’de veya Türkiye’de muhabir bankası bulunan yurtdışındaki en az iki bankadan alınmış kredibilitesini gösteren referans mektubu
  • İşletmede görev alan pilot, bakım personeli, kabin personeli ve uçuş harekat isimleri lisans fotokopileri, hizmet sözleşmeleri, SGK bildirimleri ve personelinin eğitimlerine ilişkin rapor
  • Uçak temin planı; Uçak tipi ve adedi, Temin edilecek ülke ve firma, Temin şekli (Satın alma, Kiralama, Kira-satın alma) Öngörülen fiyat ve ödeme şartları, Uçak bakım planı, Uçuş ekibi temin ve eğitim planı, Bakım personeli temin ve eğitim planı, Fizibilite Raporları
  • Revize edilmiş fizibilite raporları; Talep edilen işletme türüne göre şirket kuruluş giderleri de dâhil, operasyona başlanması planlanan tarihten itibaren üç yıllık her türlü gelir, gider ve yatırım tahminlerini kapsayan revize edilmiş fizibilite raporu ve Hat bazında maliyetleri de kapsayacak şekilde, en az üç yıllık detaylı nakit akış tabloları

HAVAYOLU ŞİRKETİ KURMA AŞAMASINDA DİĞER SÜREÇLER:

  1. Hangi uçak üretici firmasının uçakları taleplerinizi en iyi şekilde karşılamaktadır?
  2. Havayolu firmanızın ismi, logosu, sloganı ve kısa,uzun dönem iş planlarınız, hedefleriniz belirlendi mi?
  3. Aylık ve yıllık masraf ve maliyet tablosunuz (uçak kira, yakıt, sigorta, personel giderleri, bakım v.b) hazır mı?
  4. Havalimanlarında yer kiraladınız mı? Slotlarınızı müşterilerinizin isteğine göre ayarladınız mı? Online web sitenizi, mobil uygulamalarınızı ve online satış entegrasyonunu yaptınız mı? Call Center’ınızı kurdunuz mu? E-bilet uygulamanız, bagaj hizmetleri ve teknolojik tüm alt yapılarınız hazır mı?
  5. Kısa, orta ve uzun vade de havayolu işletmenizin reklam ve tanıtımı için bütçe ayarlayabildiniz mi?
  6. Havayolu işletmenizin filosu için uzun vadede uçak satın almak mı yoksa kiralamak mı daha mantıklı ? Filo planlamanızı yaptınız mı?
  7. Kalifiyeli, deneyimli ve bu sektörde yıllarca çalışmış tecrübeli pilot, teknisyen, kabin memuru ve diğer personelleriniz tamam mı?
  8. Yurtiçi, yurtdışı veya bölgesel uçuşlarınız için Pazar araştırmaları yaptınız mı?

Havayolu şirketi kurmak için yukarda bahsettiğim süreçleri aşmanız durumunda kurumsal ve markalaşma sürecine doğru ilerlediğiniz aşikar.Ulaşımda insanların taleplerinin uçaklara kayması ve hızın da önem kazanması ile planlı ve hızlı hedeflerinize ilerlemeniz size uzun vadede kazandıracak ve zamanla yolcular tarafından tercih edilen bir Low Cost Havayolu, bir Network Havayolu veya bir Bölgesel Havayolu olmanızı sağlayacaktır. İşte o zaman kurumsallaşma ve markalaşma sürecinizin meyvelerini daha hızlı bir şekilde almaya başlayacak ve havayolu şirketinizin değerini 2 veya 5 katına çıkarmış olacaksınız.

Havayolunuz şimdiden hayırlı olsun.

Kazasız, belasız ve problemsiz iyi uçuşlar diliyorum.

Saygılarımla…

İlgili Makaleler

- Corendon -spot_img

Son Dakika